Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Erjavec in Molan podpisala dodatek: brežiški občini v dveh letih 800 tisoč evrov od MORS

Objavljeno: Torek, 16.04.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Erjavec in Molan podpisala dodatek: brežiški občini v dveh letih 800 tisoč evrov od MORS

Minister za obrambo Karl Erjavec (levo) in brežiški župan Ivan Molan takoj po podpisu dodatka k dogovoru med MORS in Občino Brežice

Minister za obrambo Karl Erjavec in župan občine Brežice Ivan Molan sta v današnjem dopoldnevu v poročni dvorani gradu Brežice slavnostno podpisala Dodatek št. 2 k Dogovoru o medsebojnem sodelovanju v zvezi s projektom posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki. Podpis dodatka pomeni, da bo Ministrstvo za obrambo (MORS) Občini Brežice v letih 2019 in 2020 zagotovilo skupno 800 tisoč evrov, pri čemer bo 750 tisoč evrov namenjenih za urejanje infrastrukture v okolici letališča, 50 tisoč evrov pa za nakup novega vozila za PGD Cerklje ob Krki.

SREDSTVA MORS NAMENJENA ZA KRIŽIŠČE NA ČREŠNJICAH IN MOST V CERKLJAH TER NOVO GASILSKO VOZILO PGD CERKLJE
Erjavec in Molan podpisala dodatek: brežiški občini v dveh letih 800 tisoč evrov od MORS

Obnova lesenega mostu v Cerkljah ob Krki, tudi s pomočjo sredstev MORS, bo stekla še letos (foto: arhiv PO).


Po županovih besedah sta pred 12 leti prav tako s takratnim obrambnim ministrom Erjavcem podpisala dogovor o medsebojnem sodelovanju pri posodobitvi vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki, v sklopu katerega je bilo dogovorjeno o skupnem vlaganju občine in MORS v lokalno infrastrukturo. Kot je omenil, so se takrat dogovorili, da naj bi vsako leto MORS namenil do 600 tisoč evrov oz. je obstajala možnost vlaganja tudi v gasilsko infrastrukturo in brezplačna odstopitev vojaških stanovanj za potrebe občine. Sporazum se nato zaradi gospodarske krize ni izvajal, kot bi si občina želela, in kot je dejal župan, tudi ni bilo pravega posluha zadnjih obrambnih ministrov, pojavila se je tudi skeptičnost, ali je ta denar za lokalno skupnost sploh upravičen ali ne, v tem času je tako stekel samo prenos nepremičnin oz. nekdanjega remontnega zavoda v Slovenski vasi. Kot je poudaril Molan, bo 350 tisoč evrov, ki jih bo MORS zagotovil v tem letu, v prvi vrsti namenjenih dvema projektoma, in sicer urejanju križišča z avtobusnim postajališčem in pločnikom na Črešnjicah ter obnovi lesenega mostu in ceste pri mostu v Cerkljah ob Krki, obe investiciji bosta stekli še v tem letu, svoj delež bo seveda morala nameniti tudi občina. MORS bo v tem letu preostalih 50 tisoč evrov namenil za nakup novega gasilskega vozila za PGD Cerklje ob Krki. Župan je še omenil, da sta se z ministrom pogovarjala tudi še o nekaterih drugih zadevah, kot je npr. nerešeno vprašanje javnega dobra oz. nekaterih cest v samem mestu Brežice (okoli bivšega doma JLA, kjer je danes MC Brežice, in okoli vojaških stanovanj v lasti MORS), do drugega leta pa bodo tudi preučili možnost, ali je na voljo še kaj vojaških stanovanj, ki so prazna že dve desetletji in bi jih v prihodnosti lahko odstopili občini ter bi bila namenjena socialno ogroženim in mladim družinam. Molan je še dodal, da so do zdaj od MORS dobili 14 vojaških stanovanj, ministrstvo je sofinanciralo nakup gasilske avtolestve in omogočilo brezplačen prenos bivšega remontnega zavoda v Slovenski vasi, kjer je od lani tudi nov najemnik.
Erjavec in Molan podpisala dodatek: brežiški občini v dveh letih 800 tisoč evrov od MORS

S sofinanciranjem MORS bodo obnovili tudi križišče na Črešnjicah z vso pripadajočo infrastrukturo (avtobusna postaja, pločnik, javna razsvetljava).


MINISTER ERJAVEC: POGAJANJA Z ŽUPANOM SO BILA ZELO TRDA

»Nikoli si nisem mislil, da bom po 12 letih spet v tej dvorani in dopolnjeval dogovor, ki sva ga takrat z županom podpisala,« je svoj nagovor začel minister Erjavec. Nadaljeval je, da je zdaj gospodarska situacija boljša, povečuje se tudi obrambni proračun, tako da je po njegovem prav, da se podpiše nov dodatek k takratnemu dogovoru. Kot je še omenil, dodatek vsebuje proračunski leti 2019 in 2020. »Prepričan sem, da bodo ta vlaganja dobrodošla ne samo za lokalno skupnost in občino, temveč tudi za Slovensko vojsko, saj ne nazadnje tudi mi uporabljamo to infrastrukturo,« je povedal in dodal, da pri tem pričakujejo tudi pomoč občine, zlasti pri pridobivanju zemljišč in ustreznih soglasij s strani krajanov. Dejal je, da so bila pogajanja z brežiškim županom »zelo trda« in ga označil za »dobrega pogajalca«. »On je želel iti do konca – da pridemo do 600 tisoč evrov. Hvaležen sem mu za razumevanje in da sva na koncu našla kompromis, saj kljub temu da se povečujejo sredstva za obrambni sistem, ta niso neomejena,« je povedal in omenil še dobro sodelovanje med gasilci in vojsko, zato se mu investicije v gasilstvo zdijo že kar samoumevne. »Prepričan sem, da sva naredila pomemben korak, ko govorimo o civilno-vojaškem sodelovanju,« je dejal Molanu, nato pa sta oba podpisala omenjen dodatek. Erjavec je še povedal, da če se bo proračun za obrambo povečeval, bo treba po njegovem mnenju po letu 2020 znova podpisati aneks k dogovoru, ki bo lahko tudi še višji.
Erjavec in Molan podpisala dodatek: brežiški občini v dveh letih 800 tisoč evrov od MORS

Na podpisu prisotni predstavniki ministrstva, vojašnice, občine, krajevne skupnosti, gasilcev in drugi


RAZPIS ZA NOVO GASILSKO VOZILO ŽE KMALU

Ob tej priložnosti sta navzoče pri podpisu nagovorila tudi predsednik sveta KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič in predsednik Gasilske zveze Brežice Herman Premelč. Kodrič je izpostavil, da so po nekaj letih prigovarjanja in pošiljanja dopisov na MORS zahteve tako občine kot krajanov končno padle na plodna tla, Premelč pa je dejal, da današnji podpis pomeni nadaljevanje dobrega sodelovanja in dobre prakse med cerkljansko vojašnico in brežiško gasilsko zvezo, prav tako pa bodo lahko s pomočjo sredstev s strani MORS nabavili novo, še kako potrebno gasilsko vozilo za PGD Cerklje ob Krki, s katerim bodo izvajali požarno varnost na območju PGD Cerklje ob Krki in s čimer bodo tudi povečali operativno moč VI. gasilskega sektorja, hkrati pa bo to vozilo namenjeno tudi za večje intervencije na območju celotne GZ Brežice. »Zavedamo se, da se z razvojem letališča, vajami in predvideno gradnjo večjih rezervoarjev močno povečuje požarna obremenitev tega okolja, zato bomo zelo hitro pristopili k pripravi razpisa za novo gasilsko vozilo GVC 24/50, tj. vozilo s 5000 litrov vode, 250 litrov penila in vso potrebno opremo,« je še razložil Premelč.

Podpisu so prisostvovali tudi generalni direktor Direktorata za logistiko mag. Željko Kralj, poveljnik Vojašnice Jerneja Molana polkovnik Bojan Brecelj, predsednik PGD Cerklje ob Krki Franc Vegelj ter predstavniki Gasilske zveze Brežice in Občine Brežice.

R. R.
« Nazaj na seznam