Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

ETrŠ Brežice s prireditvijo obeležila 20 let na novi lokaciji

Objavljeno: Sobota, 18.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
20_let_etrs_brezice42

Dijaki ETrŠ Brežice so na prireditvi ob 20-letnici šole na novi lokaciji pripravili kulturno-umetniški program.

Ekonomska in trgovska šola (ETrŠ) Brežice je s četrtkovo svečano prireditvijo obeležila 20-letnico šole na novi lokaciji. Septembra 1998 so bili prvič pod isto streho združeni dijaki, profesorji in delavci šole. Program prireditve, ki je bila vrhunec praznovanja jubileja šole v tem šolskem letu, je bil preplet nagovorov in nastopov dijakov šole.

20_let_etrs_brezice90

Nastopajoči dijaki

Kot prva je navzoče v Domu kulture Brežice nagovorila direktorica ETrŠ Brežice dr. Mojca Tomažin. Najprej je spomnila, da je ekonomska in trgovska šola v Brežicah delovala že veliko prej (čez dve leti bo minilo 100 let od ustanovitve meščanske šole z obrtniško-trgovskim značajem). Leto 1998, ko so se vselili v novo šolsko stavbo na Bizeljski cesti 45, je označila za najpomembnejšo prelomnico v zgodovini šole. »Šola smo ljudje, najprej sedanji kolektiv, pri čemer pa se s hvaležnostjo spominjamo tudi vseh, ki ste v preteklosti prispevali k prepoznavnosti naše šole s svojim delom,« je dejala in se zahvalila vsem upokojenkam in upokojencem ter bivšim zaposlenim na šoli. V zvezi z dijaki je poudarila, da so pri pouku ves čas pozorni, da vključujejo sodobne pristope, ki zahtevajo aktivnejšo vlogo dijakov, uporabo sodobnih tehnologij in kreativno razmišljanje. »Želimo, da bi bila naša šola v lokalnem okolju pa tudi širše prepoznana po kvalitetnem strokovnem znanju, ki ga daje mladim ljudem na poti v svet,« je še povedala in omenila, da so dijaki aktivni na športnem področju, saj so v preteklosti imeli pa tudi danes imajo nekaj dijakov, ki s svojimi dosežki segajo ne samo v slovenski, ampak tudi svetovni vrh, kulturnem področju (pod mentorstvom profesorjev in profesoric nastajajo odmevne prireditve, predstave, razstave ipd.), v zadnjih letih je ETrŠ Brežice postala prepoznavna tudi po mednarodnih izmenjavah, delovni praksi in ekskurzijah v tujino. Dejala je tudi, da se venomer trudijo, da stopi v ospredje njihov slogan »mar nam je za vsakogar«. »Za vsakogar, ki je prestopil prag naše šole, se trudimo najti možnost, da bi vendarle prišel do poklica, morda po malce položnejši poti, kakor je bilo prvotno načrtovano. To štejemo kot eno naših najpomembnejših, če ne celo najpomembnejše poslanstvo,« je še poudarila in za konec izrazila željo, da bi jim v bližnji prihodnosti v njihove prostore uspelo pripeljati še kak program, ki bi ponudbo šole dodatno obogatil.

20_let_etrs_brezice25

Brežiški župan in direktorica ETrŠ Brežice s plaketo Občine Brežice

Naslednji nagovor je imel brežiški župan Ivan Molan, ki je poudaril pomen trgovanja in izobraževanja na tem obmejnem prostoru, obljubil je tudi politično podporo pri poskusih širjenja šole na nove programe zlasti s področja trgovine in ekonomije, saj je po njegovih besedah gospodarstvo lahko uspešno le ob odličnih ekonomistih in tržnikih, prav tako pa bi se s tem zmanjšal odliv dijakov iz Posavja v druge regije. Ob tej priložnosti je direktorici šole izročil tudi plaketo Občine Brežice. Ravnateljica Višje strokovne šole Brežice, ki deluje v sklopu ETrŠ Brežice, Hermina Vučajnk je v svojem nagovoru naštela nekaj pomembnih mejnikov od ustanovitve prve samostojne višje šole v Posavju, ki je letos postala tudi že polnoletna. V tem času se je v šolo vpisalo 1720 študentov, od katerih jih je 612 že diplomiralo. Zdaj zavzemajo pomembne funkcije in delovna mesta v posavskem okolišu in tudi drugje. Ob tem je povedala, da so analize pokazale, da so diplomanti višjih strokovnih šol med bolje zaposljivimi, povpraševanje po poklicu ekonomist (6. stopnja) se veča in tudi njihove plače so zato v povprečju med najvišjimi.

Spregovorila je tudi dijakinja predšolske vzgoje na ETrŠ Tinkara Matjašič, ki je povedala, da se dijaki na šoli odlično počutijo, ter se s profesorji dobro razumejo in spoštujejo. Sledil je kulturno-umetniški program dijakov pod vodstvom mentoric profesoric Darje B. Drašler, Patricije Rudolf, Vladke O. Lopatič in Metke Lorger. Podlaga programu so bile pesmi večnega Frana M. Ježka, ob katerih so dijaki peli, plesali, telovadili in z barvami ustvarjali svoje slike, ki so nastajale na odru kar med predstavo. Nastopali so Špela Vasiljevič, Naja Rovan, Hana Kerin, Ana Jurman, Emanuela Sotler, Beno Kunst, Aida Perko Praner, Tamara Blatnik, Pika Kuselj, Amadej Gorenc, Sara Plevnik, Klara Vodopivec, Lara Kočan, Neva Zelič, Tinkara Matjašič, Manca Molan, Laura Stojanovič, Luka Cerjak, Klara Vovk, Anja Roštohar, Timotej Topolovec, Jasmina Motoh in dekliški pevski zbor ETrŠ Brežice pod vodstvom zborovodkinje Metke Lorger. Koordinatorica praznovanja 20-letnice šole in sklepne prireditve je bila Alenka P. Kranjec.

Med gosti prireditve so bili med drugim tudi poslanec v DZ Igor Zorčič, bivši direktor šole Martin Šoško in bivši ravnatelj Višje strokovne šole Brežice Franc Pacek.

R. R., vir: ETrŠ Brežice
« Nazaj na seznam