Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Evropska poslanka Patricija Šulin na ogledu Šrajbarskega turna

Objavljeno: Petek, 21.04.2017    Rubrika: NOVICE Sporočilo
DSC07960
Evropska poslanka Patricija Šulin si je v spremstvu Jožeta Olovca, predsednika sveta Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem in občinskega svetnika krške občine, ogledala leskovški grad Šrajbarski turn, ki je eden izmed 44 objektov, ki so razglašeni za kulturni spomenik državnega pomena. Čeprav je od razglasitve minilo že več kot 17 let, pristojno ministrstvo za kulturo še vedno ni zagotovilo sredstev za obnovo.

DSC08003
»Država je skušala grad dvakrat prodati na dražbi, vendar neuspešno. Danes je grad prazen in oropan, zaradi varnosti pa tudi zaklenjen« je poslanko seznanil Jože Olovec, ki mu ni vseeno, da je grad pozabljen, zato so predstavniki krajevne skupnosti že predlagali skupen sestanek z občinsko upravo in ministrstvom za kulturo, da bi poskušali skupaj pridobiti finance vsaj za obnovo najnujnejših del na gradu. »Za pridobitev evropskih sredstev je potrebno s strani lastnika gradu, torej države, pripraviti ustrezno dokumentacijo in projekte. Grad bi lahko obnovili tudi s proračunskimi sredstvi države, ki jih je potrebno zagotoviti v proračunski postavki Ministrstva za kulturo, kar pa v tem trenutku v proračunu ni zagotovljeno. V kolikor bi država lastništvo gradu prenesla na občino Krško, bi se za evropska sredstva lahko potegovala občina. Vsekakor je pri tem projektu pomembno, da država in občina Krško med seboj sodelujeta in najdeta najboljši način rešitve, da bi obnova gradu kar najhitreje stekla,« je dejala Patricija Šulin.
 
»Evropska unija ohranja in razvija kulturno dediščino preko različnih programov, kot so Ustvarjalna Evropa, Obzorje 2020, Erasmus+, Evropa za državljane, finančno pa jih podpira preko strukturnih in investicijskih skladov. Dodatna sredstva bodo na voljo tudi v letu 2018, ki bo razglašeno za evropsko leto kulturne dediščine,« je pojasnila poslanka.

Jože Olovec pa je pri tem dodal, da si domačini želijo obnove gradu, saj je nedopustno, da bi dovolili, da grad s takšno zgodovinsko vrednostjo, propade. Najbolj znani lastniki so bili Celjski grofje, ki so prvi začeli z združevanjem slovenskega ozemlja, Janez Vajkard Valvasor in Auerspergi, grad pa je večkrat obiskal tudi največji slovenski pesnik dr. France Prešeren.
 
Vir: pisarna P. Šulin, foto: A. Hruševar
« Nazaj na seznam
»