Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Finančni urad Brežice drugo leto zapored odprl svoja vrata

Objavljeno: Nedelja, 19.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
furs_brezice_dan_odprtih_vrat (6)

O davčnem opismenjevanju mladih sta brežiškim gimnazijcem spregovorili uslužbenki FU Brežice Mojca Florjanič in Mojca Kukovičič.

Minuli petek je svoja vrata za obiskovalce odprl Finančni urad Brežice, ki deluje pod okriljem Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) in spada med manjše urade v Sloveniji, saj izvaja samo odmero, pobiranje in obračun dajatev. Pripravili so predstavitve področij dela, dve predavanji ter prikaz opreme in vozil, ki jih uporabljajo mobilne enote FURS.

Brigita Troha, direktorica FURS Brežice (1)

Direktorica FU Brežice Brigita Troha

Kot je za medije izjavila direktorica FU Brežice Brigita Troha, so dan odprtih vrat pripravili drugo leto zapored, nanj pa povabili vse njihove zavezance, fizične osebe, da se oglasijo pri njih, spoznajo njihovo delo, se informirajo o področju davkov ipd. "S tem želimo tudi dvigniti kulturo zavedanja in ozaveščanja prostovoljnega plačevanja davčnih in drugih dajatev kot državljanske vrednote," je poudarila in dodala, da se skušajo približati ljudem in poenostaviti postopke, zato so ob tej priložnosti predstavili funkcionalnost uporabe mobilne aplikacije eDavki, ki fizičnim osebam omogoča lažje poslovanje s FURS. Med drugim lahko vidijo, ali jim je delodajalec plačal vse prispevke za socialno varnost, lahko oddajajo tudi obrazce, je pojasnila Trohova. V sklopu dneva odprtih vrat je potekalo tudi predavanje o davčnem opismenjevanju mladih, na katero so povabili dijake Gimnazije Brežice, uslužbenki FU Brežice pa sta jim predstavili pomen davkov, kakšne koristi imamo s tem, ko jih plačujemo, itd.

furs_brezice_dan_odprtih_vrat (14)

Mobilna enota FURS je na ogled postavila tudi nekaj zaseženih ponaredkov, med drugim trendovski copat in Akrapovičev izdelek.

Po ocenah direktorice FU Brežice je davčna kultura pri nas kar visoka. "Lansko leto je bilo po naših ocenah nekje 95 % davčnih obveznosti plačanih prostovoljno, res pa je, da gre še vedno kar nekaj denarja mimo, zato se pospešeno borimo proti vsem davčnim utajam, goljufijam, sivi ekonomiji," je izjavila. Omenila je, da EU po podatkih iz leta 2013 letno izgubi do tisoč milijard evrov javnofinančnih prihodkov, to je približno 20 % vseh prihodkov držav, kar ni zanemarljivo, zato po njenih besedah skušajo poenostaviti postopke, razbremeniti uslužbence in stroške gospodarstva ter se bolj osredotočiti na boj proti davčnim utajam, goljufijam in sivi ekonomiji.

Na dvorišču FU Brežice je bila na voljo za vprašanja in ogled mobilna enota FURS, ki spada pod okrilje FU Novo mesto ter katere glavna naloga je nadzor nad zaposlovanjem in delom na črno, vnosom in iznosom blaga v skladu s carinskimi predpisi, tihotapljenjem blaga, trošarinskimi izdelki, časom trajanja voznikove vožnje. Uslužbenci mobilne enote so povedali, da so v dveh izmenah dejavni 24 ur na dan, med zaseženimi stvarmi pa je največ tobačnih izdelkov. Trohova je še navedla, da je trenutno na FU Brežice zaposlenih 78 uslužbencev, lani so pobrali približno 211 milijonov evrov javnofinančnih prihodkov, kar je kar za 11,6 % več kot leta 2017, v letošnjih prvih treh mesecih pa beležijo 10,6-odstotno rast javnofinančnih prihodkov glede na prejšnje leto, kar po njenem pomeni, da je v Posavju še vedno gospodarska rast.

R. R.
« Nazaj na seznam