Časopis za pokrajino Posavje
12.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Formiran tudi radeški občinski svet

Objavljeno: Četrtek, 06.12.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
skupinska obcinski svet radece 2018-2022

Novoizvoljeni sestav je konstituiran, na polno bodo svetnice in svetniki startali takoj po novem letu.

Na konstitutivni seji se je včeraj popoldne sestal 16-članski sestav Občinskega sveta občine Radeče, ki bo v prihodnjem štiriletnem obdobju kot najvišje zakonodajno telo na nivoju lokalne skupnosti bdel nad razvojem občine, izvedbami investicij ter ostalimi zadevami z gospodarskega, družbenega, društvenega, krajevnega in športnega področja.

marija imperl (1)

Sejo je do potrditev mandatov vodila Marija Imperl

Do potrditve svetniških in županskega mandata je sejo uvodoma vodila najstarejša članica občinskega sveta Marija Imperl, predsednik Občinske volilne komisije mag. Igor Karlovšek pa je podal poročila. Kot je dejal, je imela komisija spričo enega kandidata za župana v primerjavi s preteklimi volitvami nekoliko lažje delo, sicer pa je volilna udeležba znašala 47,63 %, kar pomeni, da se je od skupno 3.689 volilnih upravičencev volitev udeležilo 1.757 občank in občanov.

mag. Igor Karlovsek - predsednik OVK Radece

Predsednik OVK Radeče Igor Karlovšek

Svetniška skupina Socialni demokrati (SD) je z osmimi članicami in člani številčno najmočneje zastopana v občinskem svetu (Tomaž Režun, ki ga bo zaradi nezdružljivosti s funkcijo župana na 2. seji predvidoma nadomestil Dušan Podlesnik, Alenka Bervar, Janez Prešiček, mag. Marjetka Lipec, Simon Žnidar, Marija Imperl, Rado Mrežar in Andreja Burkelc Klajn), po številu drugo najmočnejšo zasedbo predstavlja svetniška skupina ZA-R, tj. Zveze za napredek Radeč in radeškega območja (Zoran Čulk, Rafaela Pintarič, Rok Zahrastnik in Urška Renko), po dva člana pa štejeta svetniški zasedbi Slovenske demokratske stranke (SDS – Peter Mlakar in Helena Bregar Šramel) ter Nove Slovenije (NSi – Miran Prnaver in Tomaž Novak). Štirje od svetnikov so novinci, vsi ostali pa so že do sedaj opravljali svetniško funkcijo. Tudi mandatno-volilna komisija, ki jo sestavljajo predsednik Janez Prešiček ter člana Peter Mlakar in Miran Prnaver, je potrdila, da so bile volitve izvedene zakonito in da pritožb niso prejeli.

DSC_0574

Župan Tomaž Režun med svečano zaobljubo

Stari in novi župan Tomaž Režun je pred svetniki opravil svečano zaobljubo, da bo funkcijo opravljal vestno in odgovorno v korist in za blaginjo občank in občanov ter v skladu s pravnim redom RS in Občine Radeče, nakar jih je med drugim seznanil, da bo funkcijo podžupana tudi v tem mandatu zaupal Janezu Prešičku, sicer pa namerava tako kot do sedaj županovanje opravljati nepoklicno. Izrazil je željo, da bi občinski svet tako kot v preteklem mandatu sodeloval tvorno ter da bi stranke in lista imenovale v delovna telesa in organe zavodov predstavnike, ki bodo pripravljeni predano in odgovorno v njih delovati. Sicer pa bo prvemu že kmalu sledil drugi sklic redne seje občinskega sveta, predvidoma takoj po novoletnih praznikih, saj bo moral novi sestav občinskega sveta prednostno obravnavati osnutek proračuna za leto 2019, ker bo do potrditve predloga proračuna občina delovala oz. poslovala po sistemu začasnega financiranja. Na konstitutivni seji je v imenu občinske uprave zbranim zagotovila vso podporo tudi direktorica Brigita Stopar.

B. M.
« Nazaj na seznam