Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gastronomija v sklopu projekta e-Gradovi Posavja in prvak festivala modre frankinje

Objavljeno: Torek, 08.06.2021    Rubrika: NOVICE Sporočilo
e-gradovi in gastronomija (3)

V sevniški kulturni dvorani je potekala strokovna regijska konferenca na temo gastronomije v sklopu projekta e-Gradovi Posavja.

V okviru operacije e-Gradovi Posavja, ki jo vodi Regionalna razvojna agencija Posavje, je v današnjem dopoldnevu potekala v sevniški kulturni dvorani druga strokovna regijska konferenca v povezavi z gastronomijo.

Osrednje mesto je tokrat pripadlo modri frankinji, ki ima v Posavju že tradicijo, dobro se prileže lokalno obarvani kulinariki in skozi primere dobrih praks lepo dopolnjuje ter povezuje ponudbo gradov na območju Posavja. Namen izvedbe druge regijske konference na temo gastronomije v operaciji »e-Gradovi Posavja« je bil izpostaviti kulinarično ponudbo destinacije Čatež in Posavje kot dodatno ponudbo posavskih gradov; pozicionirati Posavje kot edinstveno gastronomsko regijo z bogato kulturno dediščino; okrepiti kompetence zaposlenih s področja gostinstva in turizma; dvigniti in nadgraditi kakovost turistične ponudbe destinacije s področja gastronomije; motivirati in usmerjati obiskovalce destinacije k obisku posavskih gradov v povezavi s kulinarično ponudbo. V okviru omenjene operacije so predvidena sredstva za digitalno inoviranje kulturne dediščine, usposabljanja zaposlenih na področju gostinstva in turizma ter za oblikovanje edinstvenega 5-zvezdičnega doživetja.

GASTRONOMSKA PONUDBA V POVEZAVI S KULTURNO DEDIŠČINO

David Kozinc, prvak 11. festivala modre frankinje

Mladi sevniški vinar David Kozinc je postal prvak 11. festivala modre frankinje (foto: Rok Petančič).

Konferenca se je pričela z uvodnim nagovorom direktorice RRA Posavje mag. Nataše Šerbec in direktorice KŠTM Sevnica Mojce Pernovšek ter se nadaljevala z odlično in dinamično razpravo okrogle mize, za katero so sedeli: znani turistični novinar Drago Bulc, vodja operacije e-Gradovi Posavja Nataša Šterban Bezjak, najboljši slovenski sommelier Martin Gruzovin, organizatorka najbolj skrivnih večerij v Sloveniji Melinda Rebrek in predsednik združenja JRE Slovenije iz Galerije okusov Celje Gašper Puhan.

Sogovorniki so se v razpravi dotaknili tudi primerov dobrih praks s področja razvoja inovativnih in edinstvenih turističnih doživetij, ki gradijo na avtentični kulinarični ponudbi ter povezovanju različnih deležnikov in ponudnikov ter na atraktiven način prek grajenja gastronomskih zgodb v povezavi s kulturno dediščino odlično nadgrajujejo turistično ponudbo destinacije in s tem privabljajo nove obiskovalce na že znane, vendar manj obiskane atrakcije.

DAVID KOZINC PRVAK 11. FESTIVALA MODRE FRANKINJE

Pogovoru je sledila razglasitev rezultatov 11. ocenjevanja modrih frankinj v Sevnici. Naziv prvaka je osvojil vinar David Kozinc iz Dolnjih Impolj (občina Sevnica) z modro frankinjo letnik 2017, Marjan Jelenič z Jablanc (občina Kostanjevica na Krki) je osvojil 2. mesto z modro frankinjo letnik 2016, med svežimi frankinjami letnik 2020 je osvojil 1. mesto Bogdan Dular iz Kostanjka (občina Krško). Vsi omenjeni bodo tudi na četrtkovem festivalu modre frankinje, ki se bo odvijal od 17. do 22. ure v grajskem parku pri sevniškem gradu.

Vir: RRA Posavje

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam