Časopis za pokrajino Posavje
17.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gimnazija Brežice s petimi zlatimi in 17 odličnimi maturanti

Objavljeno: Četrtek, 12.07.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_4696

Skupinska fotografija maturantk in maturantov z ravnateljem, županom in razredniki

Potem ko so v sredo zjutraj maturanti izvedeli rezultate opravljanja spomladanskega roka letošnje mature, je Gimnazija Brežice popoldne pripravila tradicionalno slovesno podelitev maturitetnih spričeval. Med 80 dijaki, ki so uspešno opravili zrelostni izpit, je pet takih, ki so dosegli 30 ali več točk ter si s tem prislužili naziv zlatega maturanta.

DSC_4680

Zlati maturanti (manjka Miha Kerin) z ravnateljem in županom

Maturitetno spričevalo s pohvalo so prejeli Filip Cvetko, Miha Kerin, Katja Kunej, Anja Pavkovič in Kaja Zakšek, ki jim je osebno čestital tudi brežiški župan Ivan Molan. Maturante – kar nekaj med njimi je na podelitvi manjkalo, saj verjetno že uživajo v zasluženih počitnicah – njihove starše in ostale sorodnike, ki so jih spremljali, ter profesorski zbor je v športni dvorani gimnazije nagovoril ravnatelj Uroš Škof. Generaciji maturantk in maturantov, ki se je v gimnazijo vpisala v šolskem letu 2014/15, je dejal, da je pri večini predmetov dosegla uspeh, primerljiv s slovenskim povprečjem. Izpostavil je Filipa Cvetka, ki je pri predmetu matematika dosegel vseh 100 odstotnih točk, in Anjo Pavkovič, ki je pri predmetu kemija prav tako dosegla 100 odstotnih točk. Maturo je uspešno opravilo 92 % vseh gimnazijcev, 17 dijakov je interno odličnih, kar pomeni, da so zbrali od 25 do 29 točk. »Podelitev maturitetnih spričeval je velik, svečan in pomemben trenutek. Je čas, ko za seboj zapirate gimnazijska vrata. Pred vami se čisto zares odpira cela vrsta različnih vrat, med katerimi morate izbrati. Sprašujete se, skozi katera vstopiti, katera so prava zame, katera vodijo tja, kamor si želim? Za katerimi se skrivajo moji življenjski cilji? Za katerimi je moja srečna prihodnost? Na takšnih življenjskih razpotjih se boste znašli še velikokrat. In prav na te trenutke razmišljanja, presojanja, primerjanja posledic, tehtanja argumentov, skratka, samostojnega odločanja smo vas skupaj s starši vsa ta leta tudi pripravljali,« je povedal maturantom in dodal: »Po zasluženih počitnicah boste stopili na pot iskanja odgovorov. Odšli boste v svet in s sabo ponesli veliko znanja in spoznanj, ki ste jih pridobili v Gimnaziji Brežice. Naj vas ta znanja bogatijo, vodijo zanimivi izzivi in iskanje novih priložnosti. Verjamem, da boste z vztrajnostjo, potrpežljivostjo in pravo mero energije uspešni na svoji poklicni poti. Želim vam, da izbirate tiste odločitve, ki bodo soustvarjale našo Slovenijo v uspešno državo.«
DSC_4543

Podelitve maturitetnih spričeval so se udeležili tudi profesorski zbor ter starši in ostali sorodniki maturantov.

Škof se je ob tej priložnosti zahvalil celotnemu učiteljskemu zboru, ki je uspešno pripravil dijake za maturo, ostalim delavcem šole, brez katerih mature ne bi bilo mogoče izvesti, in staršem za štiriletno sodelovanje, še posebej pa je zahvalo izrekel tajniku šolske maturitetne komisije prof. Sandiju Rašoviću.

Župan Molan je dijakom, ki bodo kmalu študenti, dejal, da bo treba še naprej vztrajati pri tistem, kar so si zadali, delati in se truditi, kljub temu, da so zadnja štiri leta zagotovo dobili dobre osnove. Verjame, da bodo na koncu vsi dosegli želene cilje, kot predstavnik lokalne skupnosti pa je izrazil željo, da v prihodnosti svoje znanje, če bo za to priložnost, uporabljajo v Posavju in s tem ustvarjajo prihodnost naše regije. Na koncu so k skupinski fotografiji pristopili še razredniki letošnjih maturantov Elica Tomše, Zdenka Grubič Senica, Boštjan Špiler, Ema Maček in Nina Harapin.

Za glasbena vložka sta poskrbela dijaka Veronika Strnad in Žan Bračun, v vlogi povezovalcev pa sta bila Zala Rostohar in Patrik Marčetič.

R. R.
« Nazaj na seznam