Časopis za pokrajino Posavje
22.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gimnazija Krško lokalni koordinator akcije ŠE ZADNJIČ Očistimo Slovenijo

Objavljeno: Petek, 03.08.2018    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Odločitev Gimnazije Krško, da prevzame lokalno koordinacijo akcije ŠE ZADNJIČ Očistimo Slovenijo 2018, ki se bo v okviru svetovne akcije World Cleanup Day zgodila 15. septembra 2018, ni naključje niti presenečenje.

V zadnjih štirih letih so vse dijakinje in dijaki drugega letnika na svoji tradicionalni čistilni akciji Smetožerka počistili okrog 20 divjih odlagališč na Krškem polju, lani septembra so se dijakinje in dijaki od prvega do tretjega letnika lotili mestnega okolja ter v akciji Očistimo Krško počistili 700 kg odpadkov. V letošnjem letu so se gimnazijcem na Smetožerki pridružili dijakinje in dijaki drugega letnika elektrotehnike in četrtega letnika PTI ter v skupni akciji počistili ne samo nova divja odlagališča na Krškem polju, temveč tudi širše območje brežin ob HE Brežice ter 5 km brežin ob Savi od NEK proti Brežicam. V akciji so zbrali dve toni odpadkov, z njo sodelovali na natečaju Moja reka si, osvojili tretje mesto v državi ter postali ambasadorji akcije Moja reka si za leto 2019. Vse akcije so izvedli v tesnem sodelovanju s Kostakom in Občino Krško.

Ekologi brez meja, ki akcijo Očistimo Slovenijo koordinirajo v Sloveniji, so k sodelovanju povabili vse, ki jim je mar predvsem za okolje pred domačim pragom ter želijo kot aktivni državljani sodelovati pri ohranjanju čistega, zdravega okolja. Dijakinje in dijaki drugega letnika so z mentorjema priprave na akcijo zasnovali kot šolski prostovoljski projekt ter v ta namen oblikujejo spletno stran www.ocistimokrsko.si, na kateri objavljamo vse podatke v zvezi z izvedbo akcije, trudimo pa se tudi z dodajanjem vsebin naravoljubnega in ne samo naravovarstvenega ozaveščanja.

Do svetovne čistilne akcije World Cleanup Day je še malo več kot en mesec, prijazno poletno vreme pa je kot nalašč za pomembno dejavnost, ki jo lahko pred velikim dnevom čiščenja opravimo prav vsi, ki naravo radi doživljamo v najpristnejši obliki - z gibanjem na prostem. V Občini Krško je glede na podatke Ekologov brez meja v njihovem Registru divjih odlagališč še 70 neočiščenih divjih odlagališč - ena od pomembnih nalog pred akcijo je preveriti, ali dejansko stanje na terenu še vedno ustreza številki in lokacijam v popisu. V zadnjih letih smo društva, krajevne skupnosti, šole in družba Kostak v občini Krško očistili precej lokacij na tradicionalnih spomladanskih čistilnih akcijah, zato je morda številka nižja. Žal pa moramo biti realni in si priznati, da tisti, ki nemarno in brezvestno smeti odlagajo v naravo ter se ne potrudijo do vzorno urejenega centra za ravnanje z odpadki v Spodnjem Starem Gradu, zlahka in hitro najdejo nove lokacije za odlaganje odpadkov, ki jih na popisu registra ni. Ekologi brez meja so pripravili navodila, kako osvežiti podatke v Registru, ki jih na kratko povzemamo za vas ter vse predstavnike društev prosimo, da jih posredujejo svojim članom:
  • ko preživljaš proste trenutke v naravi, hodiš in kolesariš predvsem po makadamskih poteh, bodi pozoren na naravo ob poti, pogosto se odlagališča pojavljajo tudi na bregovih rek in potokov, ob železniški progi in cestah, na zapuščenih industrijskih območjih ter na gozdnem robu;
  • za prijavo odlagališča na terenu lahko uporabiš mobilno aplikacijo World Cleanup, ki jo lahko naložiš z Google Store in Apple Store, povezava je tudi na spletni strani www.ocistimokrsko.si;
  • druga možnost je, da se opremiš s pisalom in popisnim listom ter za vsako najdeno odlagališče izpolniš enega. Odlagališče poslikaj in si v telefonu ali GPS aparatu shrani lokacijo. Doma odlagališča, ki si jih našel, vnesi v Register divjih odlagališč na spletni strani register.ocistimo.si., v meniju izberi »dostop za člane« (video navodila) in dodaj odlagališče.
Prav vsi lahko prispevamo k temu, da občina Krško postane še čistejša ter s tem bolj zdrava in prijetna za bivanje in delovanje. Prostovoljci lahko z zbiranjem podatkov o divjih odlagališčih po svojih močeh pomagamo, da se problematika divjih odlagališč konča, dolgoročni cilj pa je, da država prevzame spremljanje stanja vseh odlagališč ter uredi postopno sanacijo. Vsa odlagališča vnešena v Register divjih odlagališč, avtomatsko dobijo oceno nevarnost za okolje, kar omogoča izdelavo sanacijskih načrtov za vso državo in vsako občino posebej.

Vabimo vas, da se kot društvo, organizacija, klub ali posamezniki prijavite na akcijo na spletni strani občinskega koordinatorja Gimnazije Krško www.ocistimokrsko.si ter se pridružite največji prostovoljski akciji na svetu, ki bo združila kar 150 držav na svetu. Naj bo čim bolj aktivna in številčna udeležba na akciji naše darilo našemu lokalnemu okolju in državi. V avgustu se bomo ponovno sestali s predstavniki krajevnih skupnosti, na srečanje ste prisrčno vabljeni tudi vi, z Občino Krško in družbo Kostak pa smo prav tako že dorekli vse tehnične in logistične podrobnosti. Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na našem elektronskem naslovu info@ocistimokrsko.si, prav tako vas vabimo, da si pogledate spletno stran Ekologov brez meja www.ocistimo.si.

Gimnazija Krško
« Nazaj na seznam