Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gostilni Šempeter Zlata ponev za najboljšo gostilno na Štajerskem

Objavljeno: Sreda, 08.11.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
zlata ponev - Kunst - gostilna Sempeter Bistrica ob Sotli (24)

Družina Kunst z zaposlenimi ob prevzemu priznanja

Marko Tišma
v imenu časopisne hiše Večer ter priznani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj v imenu strokovne komisije sta včeraj pozno popoldan v kulturni dvorani v Bistrici ob Sotli gostilni Šempeter, ki jo od leta 1966 vodi družina Kunst, podelila zmagovalno priznanje Zlata ponev Štajerske 2017 ter oznako najboljše gostilne letošnjega leta.

Izbor najboljših gostinskih lokalov je z akcijo Zlata ponev na območju Štajerske, Koroške in Pomurja vodila navedena mariborska časopisna hiša, akcija, ki se je zaključila konec avgusta, pa je potekala po načinu glasovanja bralcev tako tiskanih kot spletnih Večerovih edicij ter končne ocene in izbora tričlanske strokovne komisije, ki ji je predsedoval etnolog, nedvomno eden največjih poznavalec gastronomije in slovenske kulturne dediščine prof. dr. Janez Bogataj. In tako bralci kot Večerova komisija so ocenili, da si letos najvišje priznanje zasluži gostilna Šempeter. Med finaliste se je sicer uvrstilo skupno devet gostišč in restavracij s širšega štajerskega območja s po kakovosti izstopajočo lokalno in regionalno gostinsko ponudbo, v ožji izbor pa sta se poleg Gostilne Šempeter uvrstili še mariborska Gostilna Pri treh ribnikih in družinski Hotel Jakec s Pohorja.

Prof. dr. Janez Bogataj je med kratko predstavitvijo izpostavil, da je sicer veliko govora o vse bolj uspešnem slovenskem turizmu, kar statistično morda drži, vendar bo ta dejansko uspešen, dežela pa turistično zanimiva, kadar bo govora tudi o uspešni oz. kakovostni in prepoznavni kulinariki: "Vedenje nas samih o lastni državi je zelo šibko in to je zame bolj pomembno kot drugi tir. Če ne bomo poznali naših vrednosti, se nam v bodoče slabo piše. Zato si želimo čim več takšnih gostiln, ki so vlečni primeri in drugim kažejo pot, po kateri bi bilo potrebno in bo potrebno hoditi v prihodnje. " In družina Kunst je z zaposlenimi dokazala, ko je še dejal, da je potrebno izhajati iz kulinarične dediščine območja, saj je uspela s kombinacijo sestavin in inovativnih okusov ponovno obuditi jedi in jih privzdigniti v prepoznavne specialitete, saj so za specialiteto hiše izbrali kopuna in krškopoljca oz. "je bil Srečko Kunst prvi v Sloveniji, ki je na jedilnik ponovno uvrstil kopuna, ki je v zgodovinskem razvoju predstavljal višjo kakovost, saj je bil jed priviligiranih skupin in tako nekoč kot še danes omogoča pripravo najrazličnejših jedi," je še poudaril dr. Bogataj. Ob tem je izpostavil še pomemben vidik uporabe lastnih in sestavin lokalnih dobaviteljev, prijeten gostilniški ambient, strokovnost kuhinje in strežbe, aktivno sobivanje in vpetost s krajem na kulturnem, prireditvenem in družabnem področju, kar nam je na podelitvi vidno zadovoljen in ponosen potrdil tudi bistriški župan Franjo Debelak, rekoč, da bistvo ni v velikosti, temveč v kvaliteti in prepoznavnosti.

Šef gostilne Srečko Kunst je dejal, da sta družinsko gostinsko dejavnost na trdne temelje postavila že njegova starša, mama Tončka in oče Feliks, zgodbo pa s posluhom, poznavanjem in pripadnostjo nadaljujejo vsi njegovi člani družine, žena Breda, hči Tjaša z Andrejem in sin Nejc s Tamaro, v prvi vrsti pa z izvrstnim poznavanjem svojega dela zaposleni, ki jih prav tako šteje za člane družine, ki se zavedajo, da je potrebno goste ne le nahraniti in postreči, temveč jih gostoljubno sprejeti v prijetnem ambientu, gostiti, se jim posvetiti in s celovito kakovostno ponudbo doseči, da se bodo ti vračali in svoje zadovoljstvo delili in prenašali tudi drugim. Da je temu tako je dejal tudi Marko Tišma, po rodu iz Rogaške Slatine, ki gostilno ob različnih priložnostih obiskuje že od otroških let, ki je Kunstu in zaposlenim zaželel še veliko zadovoljnih gostov.

Bistriška Gostilna Šempeter je tako ob vrsti priznanj in ob že pridobljeni pravici za uporabo blagovne znamke Gostilna Slovenije, s katero se ponašajo le izbrane pristne slovenske gostilne, pridodala še znak Zlata ponev za prepoznano najboljše gostišče na Štajerskem, za kar jim naslavljamo čestitke v našem ter v imenu bralcev tudi iz našega uredništva. Sicer pa so prireditev s kulturnim programom obogatili izvrstna instrumentalista Uroš Polanec in Tomaž Zevnik ter etno zasedba Nojek, tej pa je sledila pogostitev gostov z izvrstnimi jedmi, posladki in vini, ki bi razorožila še tako petične goste ali dvomljivce. A verjamemo, da takšnih ni bilo med njimi, saj je prav tako finalist akcije Zlata ponev Božo Juhart, ki vodi s soprogo Jožico Hotel Jakec na Planini pod Šumikom oz. Na treh kraljih na Pohorju, Srečku Kunstu v znak osebnega priznanja prijateljsko in močno stisnil roko, za goste pa pripravil izvrsten borovničev štrudelj.

B. M.
« Nazaj na seznam
»