Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gradovi Posavja utrjujejo vezi in nadgrajujejo programe sodelovanja

Objavljeno: Četrtek, 18.04.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Gradovi Posavja utrjujejo vezi in nadgrajujejo programe sodelovanja

Na novinarski konferenci sodelujoče predstavnice upravljavcev gradov Posavja

Na gradu Mokrice je v sredo potekala novinarska konferenca v sklopu projekta oz. neformalnega združenja Gradovi Posavja. Gre za projekt, katerega začetki segajo v leto 2014 in ki vključuje upravljavce petih gradov in enega nekdanjega samostana v Posavju. Projekt utrjuje vezi med gradovi v Posavju in nadgrajuje že obstoječe programe sodelovanja med gradovi in lokalnimi skupnostmi.

Na konferenci so o aktivnostih v preteklem letu in kaj še načrtujejo v tem letu spregovorile: Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, ki upravlja grad Brežice, Darja Planinc, direktorica Kulturnega doma Krško, ki upravlja grad Rajhenburg, Kristina Simončič iz Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, ki upravlja nekdanji samostan v Kostanjevici na Krki, Mojca Kunst, direktorica Kozjanskega parka, ki upravlja grad Podsreda, Mojca Pernovšek, direktorica KŠTM Sevnica, ki upravlja grad Sevnica, in Alenka Mokrovič Pogačar iz Term Čatež, ki so lastnice gradu Mokrice.

Gradovi Posavja utrjujejo vezi in nadgrajujejo programe sodelovanja

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj

PMB: VSE V ZNAMENJU 70-LETNICE MUZEJA

Kot je dejala Černelič Krošljeva, je bilo k sodelovanju v projektu povabljeno tudi Ministrstvo za kulturo kot lastnik gradov Šrajbarski turn, Bizeljsko in Pišece, a zaenkrat še ni našlo vsebinskih rešitev in celovite obnove (pri Šrajbarskem turnu). Omenila je, da so v letu 2018 izvedli kar veliko aktivnosti, od tiskovne konference, strokovne ekskurzije in ogleda dobre prakse Ceste gradov, drugega skupnega zaključka Poletne muzejske noči posavskih muzejev in galerij, strokovnih ekskurzij za hrvaške in slovenske muzealce do raznih promocijskih aktivnosti v obliki brošur, na spletu itd. V nadaljevanju je navedla, kaj v Posavskem muzeju Brežice še pripravljajo v tem letu, ko obeležujejo 70-letnico delovanja. Vrhunec bo na dan odprtja muzeja, 26. 6., ko bodo odprli novo razstavo iz cikla Štirje elementi: 3 – ZEMLJA. Razstavno leto so pričeli z občasno razstavo Arheološka podoba v plakatih Matjaža Vipotnika, nadaljevali s študentsko razstavo Vsak dar ima svoj čar in se ravnokar vrnili iz Skopja, kjer so gostovali z deli Alenke Gerlovič, častne občanke Brežic, ki je PMB donirala obsežen opus svojih del. Z izborom iz njene donacije bodo avgusta gostovali tudi v Moderni galeriji v Zagrebu in bili aktivni v medinstitucionalnem projektu ZDSLU (Združenje društev slovenskih likovnih umetnikov). V PMB bo tudi letošnje poletje pestro (poletna grajska dogodivščina, koncerti in kino na grajskem dvorišču …), pri čemer je Černelič Krošljeva poudarila, da si želijo, da bi bila ponudba še bolj dostopna za turiste. Omenila je še zaključene investicije, in sicer v letu 2018 prenovo pritličja za recepcijo in sanitarije, prenovo strehe S in V dela gradu ter nakup novih stolov za Viteško dvorano, ki so bili v tem času že zelo pohvaljeni, ravnokar pa so zaključili obnovo vinske kleti, ki omogoča nove priložnosti in programe.

Gradovi Posavja utrjujejo vezi in nadgrajujejo programe sodelovanja

Direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc

GRAD RAJHENBURG: LANI VEČ KOT 20 TISOČ OBISKOVALCEV

Planinčeva je ob omembi, da je v lanskem letu grad Rajhenburg obiskalo več kot 20 tisoč obiskovalcev, s čimer so presegli cilj, ki so si ga zadali, dejala, da imajo očitno dober, raznovrsten program za vse ciljne skupine. Še vedno je na ogled skupinska foto razstava Če bi Slovenija bila … (odprta do konca maja) ter z njo povezan obrazstavni program – sklop delavnic Če bi Posavje bilo … in informans Jurij Korenjak / Tržaška prikazen, ki se bo odvil prihodnji petek in tematizira Trst kot mesto, v katerega se vpisujejo mnogoteri pomeni. Na gradu Rajhenburg bosta letos postavljeni dve občasni razstavi, in sicer likovni razstavi Blaža Vehovarja (28. 6.) in sodobnih tržaških umetnikov (20. 9.). Dobro sodelovanje s TD Brestanica pomeni vsakoletno organizacijo Srednjeveškega dne na gradu Rajhenburg, ki bo 17. 8. Odvil se bo tudi že tradicionalni Rajhenburški dan čokolade in likerjev (3. 11.). Planinčeva je omenila še pedagoške programe, ki jih izvajajo v sodelovanju s šolami (počitniška muzejska doživetja). Vključevali se bodo v skupne muzejske akcije (Mednarodni muzejski dan, Poletna muzejska noč, Ta veseli dan kulture), obeležili pomembne datume, ki se navezujejo na zgodovino kraja in prostora (npr. dan izgnancev) ter skozi javna vodstva odstirali manj znane elemente grajske dediščine.

Gradovi Posavja utrjujejo vezi in nadgrajujejo programe sodelovanja

Kristina Simončič iz Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

GBJ: CELOTEN JULIJ SPET POSVEČEN FORMI VIVI

Po besedah Simončičeve je program Galerije Božidar Jakac v tem letu mednarodno in medinstitucionalno obarvan. Drug petek v nekdanji samostanski cerkvi odpirajo veliko koprodukcijsko razstavo IRWIN: Was ist Kunst Bosna in Hercegovina (Heroji 1941–1945), ki je zasnovana na interpretaciji portretov vseh narodnih herojev BiH iz druge svetovne vojne in bo na ogled do 9. 7. Po lanski odmevni postavitvi mednarodne razstave Obrazi ekspresionizma/Odtisi duha s 130 deli slovenskih, nemških in čeških ekspresionistov bo letos ta gostovala v galeriji GASK v Kutni Hori na Češkem, odprli jo bodo na poletno muzejsko noč 15. 6. Celoten julij bo po dveh letih spet zaznamoval Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki 2019, ki ga bodo slavnostno odprli 4. 7. skupaj z odprtjem tridnevnega festivala FKK v organizaciji Mladinskega društva Kostanjevica na Krki, slovesen zaključek Forme vive pa bo 27. 7. Poleg stalnih postavitev imajo v načrtu še devet drugih lastnih postavitev (nova postavitev razstave v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića, samostojne razstave Vere Stanković, Svetlane Jakimovske Rodić, kiparja Nevena Bilića, postavitev del Božidarja Jakca: Železarski cikel iz zbirke Gornjesavskega muzeja Jesenice, s čimer bodo obeležili 120-letnico rojstva tega umetnika, samostojna razstava Matjaža Gederja: Na krilih, razstava Dušana Tršarja: Monument, velika retrospektivna razstava Nandeta Vidmarja).

Gradovi Posavja utrjujejo vezi in nadgrajujejo programe sodelovanja

Direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst

GRAD PODSREDA: JESENI 20. PRAZNIK KOZJANSKEGA JABOLKA

Kunstova je omenila, da Kozjanski park že od leta 1983 skrbi za prenovo in programsko oživljanje gradu Podsreda, »najbolj grajskega med gradovi na Slovenskem«, kot ga radi imenujejo. Grad se je odprl z aprilom in 12. 4. so že odprli razstavo Herman Lisjak vódi po vôdi, ki prihaja iz Muzeja novejše zgodovine Celje. 16. 4. so ob praznovanju dneva Zemlje odprli foto razstavo Kozjansko 2018, na kateri je sodelovalo 11 odraslih avtorjev in 15 osnovnošolcev. Izbrali so avtorja najboljše fotografije, med odraslimi je to postal Vinko Šeško, med otroki pa Maj Dimec iz PŠ Prevorje. Letos nadaljujejo s predstavitvami likovnega ustvarjanja šol v okviru Kozjanskega parka – na vrsti je OŠ Podčetrtek, katere učenci bodo s svojimi likovnimi izdelki zapolnili podstrešje gradu Podsreda. V sodelovanju z Društvom steklarjev Slovenije se bosta s steklenimi umetninami, ustvarjenimi nad plamenom, predstavila Zvone Drobnič in Matjaž Bornšek. V poletnih mesecih bo potekala že 25. izvedba Glasbenega poletja na gradu Podsreda, v okviru katerega se bodo zvrstili številni koncerti in glasbeni seminarji pod mentorstvom priznanih glasbenikov. V Kozjanskem parku so vključeni tudi v projekt LIFE Natura Viva, v okviru katerega organizirajo poletni kino pod zvezdami, kjer se vrtijo predvsem filmi, povezani z naravo. Kot je še izpostavila Kunstova, letos v Kozjanskem parku obeležujejo 20. obletnico Praznika kozjanskega jabolka, ki mu bodo namenili nekoliko več pozornosti kot po navadi, saj bodo s prazničnim dogajanjem pričeli že 20. 9. in ga končali 20. 10., sejemski del bo še vedno drugi teden v oktobru, odprli pa bodo tudi Grajsko učno pot, ki bo na interaktiven način predstavila gozd in se zaključila na gradu Podsreda.

Gradovi Posavja utrjujejo vezi in nadgrajujejo programe sodelovanja

Direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek

GRAD SEVNICA: PRVIČ BODO ODDAJALI V NAJEM GRAJSKO VILO Z APARTMAJEM

Pernovškova je povedala, da bodo na gradu Sevnica nadaljevali s projekti obnove in raznolikimi programi v vseh letnih časih. Načrtujejo obnovo grajskega atrija in še nekaj drugih manjših vložkov, tako da bo po njenih besedah sevniški grad dobil še lepšo podobo, »ker verjamemo, da je grad tudi stičišče kulture, turizma in drugih dejavnosti, ki turistu pove ne samo o samem gradu, temveč tudi o celotni ponudbi Sevnice in nas samih«. V sodelovanju s PMB načrtujejo pričetek obnove Zbirke o šolstvu in Zbirke o Ajdovskem gradcu. V tem letu bodo izvedli že tradicionalne dogodke, nekaj pa tudi novih. Po januarski grajski rezatvi in marčevskem svetovnem dnevu lutk se bodo odvili še Sevn'ška kuhinja na trgu (17. 5.), 9. Festival modre frankinje (6. 6.), koncert Godbe Sevnica ob dnevu državnosti (21. 6.), dan odprtih vrat gradu s tržnico starin in unikatov (23. 6.), grajska trgatev (predvidoma konec septembra), Grajske bučke (26. 10., ustvarjalnice na temo buč), pohod z lučko na grad (4. 12.), čarobni obisk gradu (12. 12.) ter Radogost večeri (vsako prvo sredo v mesecu). Pernovškova je omenila, da imajo letos v sodelovanju z Društvom Sevniški graščaki prvič v ponudbi tudi produkt Z družino bomo graščaki, v sklopu katerega bodo lahko družine doživele določene zgodbe gradu. Trenutno gostijo tudi razstavo umetnika iz Slavonije in slike iz peska Stanke Golob, 8. 5. pa bodo izvedli že 100. razstavo v sklopu Radogost večera. Še naprej bodo izvajali degustacije v grajski vinoteki in po novem tudi v Kleti modre frankinje. Naslednji torek bodo odprli novo tematsko pot Gozd je kultura, ki z namenom doživetja narave in gozda poteka okoli gradu. V letošnjem letu bodo pričeli tudi z oddajanjem v najem t. i. grajske vile s stilno opremljenim apartmajem.

Gradovi Posavja utrjujejo vezi in nadgrajujejo programe sodelovanja

Alenka Mokrovič Pogačar iz Term Čatež

GRAD MOKRICE: NA VOLJO TURISTIČNI PAKET »GRADOVI POSAVJA«

Kot je navedla Mokrovič Pogačarjeva, so dogodki na gradu Mokrice večinoma zaprti za javnost, saj so tu po navadi nameščeni gosti, ki imajo zaključene dogodke. Mogočni srednjeveški grad, urejen kot butični hotel s štirimi zvezdicami, vpet v zeleno oazo z večstoletnim angleškim parkom in unikatnimi vrstami dreves, so ponovno odprli prejšnji petek, tako za individualne goste kot skupine, saj je tukaj odlična lokacija za poslovna in protokolarna srečanja, »team buildinge«, poroke ipd. Del ponudbe je tudi golf igrišče z 18 luknjami s klubsko hišo, ki je odprto že več kot en mesec. Med letošnjimi novosti je izpostavila ponovno oživitev grajske vinoteke in nove golf avtomobilčke, ki bodo v polnem obsegu uporabljeni naslednji teden, ko na gradu Mokrice gostijo priznane kvalifikacije kultnega Ryderjevega pokala z italijanskimi igralci golfa. Lani je bil premierno lansiran turistični prodajni paket Term Čatež »Gradovi Posavja«, ki vključuje namestitev na gradu Mokrice (nočitev z zajtrkom) ter vse ugodnosti in različna darila od vseh gradov in galerij, cena tega paketa je 45 evrov na osebo na dan. V tem letu so se še aktivneje začeli povezovati s predstavništvi STO v tujini predvsem z namenom povečanja prepoznavnosti tudi v tujini.

V teh dneh so vzpostavili tudi skupno spletno stran projekta Gradovi Posavja (www.gradoviposavja.si, www.castlesofposavje.com), ki je bila narejena v sodelovanju s podjetjem Rubikon GRAL iz Ljubljane ter na kateri lahko vsak izve o ponudbi gradov Posavja glede na svoje želje in potrebe.

Gradovi Posavja utrjujejo vezi in nadgrajujejo programe sodelovanja

Turistični paket »Gradovi Posavja« med drugim vključuje tudi nastanitev na gradu Mokrice.

»Gradovi Posavja smo dokaz, da se da povezati tisto, kar na začetku izgleda nepovezljivo. Prizadevamo in trudimo se, da ne bi samo promovirali nas samih, ampak predvsem, da svetu pokažemo vse tiste skrite kotičke gradov, galerij, samostanov, ki so bili predolgo skriti. Trudimo se tudi, da bi bili gradovi Posavja del prepoznavnih vseslovenskih ne samo turističnih, pač pa tudi kulturnih in zgodovinskih promocij, ki se danes vsakodnevno že dogajajo na spletu. Smo pa že zdaj zagotovo ena najbolj prepoznavnih tematskih zgodb destinacije Čatež in Posavje,« je še poudarila Mokrovič Pogačarjeva.

R. R.
« Nazaj na seznam
»