Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

GZ Krško: operativni gasilci lani sodelovali na okoli 50 intervencijah

Objavljeno: Petek, 08.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
GZ Krško: operativni gasilci lani sodelovali na okoli 50 intervencijah

Gasilci GZ Krško so na letni skupščini potrdili plan aktivnosti za letošnje leto.

Včeraj popoldan se je na letni skupščini Gasilske zveze Krško sestalo 46 od skupno 54 delegatov v zvezo vključenih gasilskih društev. Predsednica Ana Somrak je povedala, da bodo letos za investicije namenili 192.000 evrov od skupno 340.950 sredstev, s katerimi bodo gospodarili v letošnjem letu.

GZ Krško: operativni gasilci lani sodelovali na okoli 50 intervencijah

Poveljnik Borut Arh in predsednica Ana Somrak

Kot je med drugim še dejala predsednica Somrakova, bodo največ sredstev namenili za sofinanciranje nakupov vozil ali njihove nadgradnje za potrebe društev – trenutno ta razpolagajo s s skupno 50 vozili, katerim GZ krije tudi zavarovanje vozil, tehnične preglede, servisiranje in registracijo - ter za opremljanje gasilcev z zaščitno opremo. Sredstva bodo namenili tudi za izobraževanja, letovanja - med drugim bodo v letošnjem letu pričeli v Nerezinah z izgradnjo nove komunalne infrastrukture pri počitniških kapacitetah GZ in za zamenjavo posameznega pohištva v njih – za izvedbo tekmovanj in vaj idr. Sicer pa je krška GZ že konec tega meseca, natančneje 30. marca, gostitelj državnega mladinskega kviza (organizacija sicer poteka na regijskem nivoju), na katerem pričakujejo kar okoli 500 udeležencev, to je 110 ekip s spremljevalci.

Medtem ko so v minulem letu tri prostovoljna gasilska društva obeležila jubileje delovanja (PGD Videm ob Savi – 130 letnico, PGD Veliki Podlog 90-letnico in PGD Vihre 70 letnico), imajo v letošnjem letu le enega jubilanta, in sicer 70 let delovanja PGD Velika vas. Sicer letošnje leto mineva v znamenju več jubilejev, in sicer 150-letnice gasilstva na Slovenskem, prav toliko šteje tudi najstarejše PGD Metlika, 70-letnice Gasilske zveze Slovenije ter 50-letnice Gasilskega muzeja v Metliki. Navedeni jubileji bodo obeleženi z veliko gasilko parado 8. septembra v Metliki, kar v veliki zasedbi pa se je bodo udeležili tudi po dva predstavnika iz vseh 27 delujočih društev v GZ Krško (23 PGD iz občine Krško, dveh PGD iz občine Kostanjevica na Krki ter industrijski društev TEB in NEK).

GZ Krško: operativni gasilci lani sodelovali na okoli 50 intervencijah

Na predvečer dneva žena so vsem prisotnim ženskam gasilci podarili lončnico (na fotografiji predstavnica GZ Brežice in poveljnik krške zveze).

Poveljnik GZ Krško Borut Arh je v povzetku aktivnosti minulega leta izpostavil področja izobraževanj, pridobivanj specialnosti in dopolnilnih usposabljanj ter vaj in tekmovanj. Med drugim so izvedli šest sektorskih vaj, gasilsko vajo v centru energetike ZEL-EN v Vrbini, tekmovanja na nivoju GZ Krško pa se je v vseh kategorijah udeležilo 55 tekmovalnih enot s skupno 593 tekmovalkami in tekmovalci. Med sodelujočimi enotami je bilo največ – 19 – pionirskih, kar je nedvomno z vidika izobraževanja bodočih gasilnih rodov zelo spodbuden podatek. V minulem letu je bilo v GZ Krško vključenih 3477 članic in članov. Od tega je bilo 853 operativnih gasilcev, pri čemer jih je 339 sodelovalo v 46 intervencijah, v katerih so po številu prednjačili požari na objektih, teh je bilo 17. Skupno 27 operativnih gasilcev iz dveh kostanjeviških društev (PGD Kostanjevica na Krki in PGD Prekopa) je na območju svoje občine posredovalo pri štirih intervencijah, dvakrat pri poplavi ter po enkrat pri gašenju požara v naravi ter vetrolovu. Zveza je s 40 operativnimi gasilci junija lani dvakrat priskočila na pomoč tudi stanovskim kolegom iz Črnomlja pri odpravljanju posledic neurja s točo.

Na včerajšnji letni skupščini so opravili tudi eno imenovanje, in sicer so v Upravni odbor GZ Krško potrdili Krištofa Žnideršiča iz sektorja Podbočje, ki bo v organu vodenja zveze nadomestil v minulem letu preminulega Avgusta Mlakarja.

B. M.
« Nazaj na seznam