Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Hotemež in Vrhovo ob Savi povezana z vzdrževalno potjo

Objavljeno: Petek, 30.09.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
Hotemez, povezovalna pot  (31)

Prerez traku na povezovalni poti sta opravila župan Tomaž Režun in predstavnik Savskih elektrarn Ljubljana Rudi Brinšek.

V sredo popoldan je potekalo pri bajerju na Hotemežu v bližini Ribiškega doma Radeče odprtje vzdrževalne poti ob reki Savi, ki bo odslej povezovala Hotemež in Vrhovo v še v boljšem sobivanju.

Urejanje poti, ki je v preteklosti že obstajala (pod njo se nahaja tudi glavni vodovod proti Vrhovem), je potekalo v dveh fazah. Urejanje prvega dela poti v dolžini 700 metrov je potekalo od hotemeškega bajerja do domačije družine Prnaver. Drugi del ureditve, ki ga je oteževal izredno strm teren, je potekal v dolžini 500 metrov, in sicer do vstopa v naselje Vrhovo. Dela, ki so se pričela pred štirimi leti, pa še niso zaključena 

Hotemez, povezovalna pot  (47)

Skupina Jutranjke se je podala na sprehod po urejeni vzdrževalni poti med Hotemežem in Vrhovim.

Projekt, ki pomeni dodano vrednost nadaljnjemu razvoju turizma v radeški občini, sta s skupnimi močmi realizirali Savske elektrarne Ljubljana d.o.o. in Občina Radeče. Za uresničitev projekta se je župan Tomaž Režun zahvalil predstavniku Savskih elektrarn Ljubljana Rudiju Brinšku ter predsedniku Ribiške družine Radeče Branetu Zeliču, ki je skupaj s člani podprl izgradnjo povezovalne poti, katere del poteka ob ribolovni trasi. »Ureditve poti, ki jo danes predajamo namenu, sem vesel iz več razlogov,« je med drugim dejal župan, ki meni, da bo vzdrževalna pot omogočala različne aktivnosti v naravi tudi za otroke. »Če se bomo Radečani in Vrhovčani dogovorili, se bomo lahko srečali na pol poti in rekli besedo ali dve ...« je bil zadovoljen prvi mož radeške občine. 

Po prerezu traku so se po pešpoti podali prvi sprehajalci in pohodniki. Med njimi je bila skupina petih radeških upokojenk, ki se vsak dan in v vsakem vremenu vsako popoldne odpravi na skupinski sprehod. »Imenujemo se Jutranjke, ker se vsako jutro dobimo na skupinski jutranji vadbi na prostem, v popoldanskem času pa gremo na daljši ali krajši sprehod. Če gremo iz Radeč ob Savi do Hotemeža in še naprej do mostu v Vrhovem ter potem nazaj mimo bajerja čez hotemeško polje do lipe in nato ob Savi nazaj v Radeče, to traja slabi dve uri, ampak kar hitro stopimo,« povedo sogovornice, ki so se razveselile na novo urejene poti.

Dogodek, ki sodi v sklop praznovanja občine Radeče v mesecu septembru, so popestrili mladi domači glasbeniki – brata Matija in Dušan Lazar na harominiki in baritonu ter Blaž Novak na kitari, ki so povezani v skupino Nagajivi tris. Z povezovanje je skrbela Katja Čeč, za dobro slišnost pa Tomaž Lavrinec.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam