Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ideje taborskega gibanja so še vedno aktualne

Objavljeno: Nedelja, 12.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Ideje taborskega gibanja so še vedno aktualne

Oskar Zoran Zelič je upodobil lik Alojzija Lenčka, vodjo pripravljalnega odbora vseslovenskega tabora v Sevnici.

V petek zvečer se je v lično okrašenem sevniškem športnem domu v barvah slovenske zastave in s simbolnim cvetom taborskega gibanja, rdečimi nageljni, odvijala osrednja slovesnost ob prazniku KS Sevnica s podelitvijo dveh krajevnih priznanj. Obeležili so tudi 150. obletnico vseslovenskega tabora v Sevnici. Slavnostni govornik je bil predsednik RS Borut Pahor.

150 LET VSESLOVENSKEGA TABORA V SEVNICI

Ideje taborskega gibanja so še vedno aktualne

Slavnostni govornik na osrednji slovesnosti ob prazniku KS Sevnica in 150. obletnici vseslovenskega tabora, ki je bil 2. maja 1869 organiziran v Sevnici, je bil predsednik slovenske države Borut Pahor.

Slovensko taborsko gibanje med leti 1868–1871 je bilo za slovenske pokrajine, ki so sodile pod tedanjo Avstro-Ogrsko, eno najpomembnejših kulturnih, političnih in zgodovinskih dogodkov. Slovenke in Slovenci, ki so se zbirali na taborih, so se zavzemali za združitev slovenskega narodnostnega ozemlja v Zedinjeno Slovenijo, zahtevali so uvedbo slovenščine v urade in šole, ustanovitev strokovnih, zlasti kmetijskih šol, slovenske univerze in podobno. Taborsko gibanje ima velik pomen, saj je bilo na njem jasno izražena volja slovenskega naroda po lastni državi, do katere je kasneje vodila dolga pot dokončne uresničitve.

Ideje taborskega gibanja so še vedno aktualne

V imenu obeh prejemnikov zlatih plaket KS Sevnica se je zahvalil predsednik PGD Sevnica Štefan Teraž.

Sevniški tabor, ki je potekal 2. maja 1869, na njem pa se je zbralo več kot 7000 zavednih Posavk in Posavcev, je bil peti od organiziranih osemnajstih. Vodja pripravljalnega odbora je bil takratni državni poslanec in župan na Blanci ter velik rodoljub Alojzij Lenček. V njegov lik se je na slovesnosti ob 150-letnici vseslovenskega tabora v Sevnici odlično vživel vesten raziskovalec sevniške preteklosti Oskar Zoran Zelič, ki je drugi del svojega umetniškega vložka na prireditvi zaključil z besedami: »Živeli Slovenci! Živela Slovenija!« S tem si je prislužil gromek in dolg aplavz.

POVEZANOST, SPOŠTOVANJE IN ODGOVORNOST

Slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je dejal: »Slovensko taborsko narodno gibanje je bilo z vidika legitimnosti programa Zedinjene Slovenije neprecenljive vrednosti /.../ Seme upanja in hrepenenja, snovanj in ravnanj – to seme narodne samobitnosti in celo državnosti je bilo dokončno vrženo /.../ Ne vemo, nihče izmed nas, kako bo videti svet čez poldrugo stoletje, vemo pa iz sto petdeset let izkušenj za nami, da lahko v njem le z lastno državo zavarujemo in uveljavimo naše narodne interese /.../ Slovenke in Slovenci moramo za velike zgodovinske dosežke stopiti skupaj, zato mora običajno politično prerekanje prerasti v sodelovanje, to pa v narodno enotnost /.../ Osnova vsega je medsebojno spoštovanje.« Osrednji govornik se je dotaknil tudi Evropske unije in dejal, da mora ostati trajna forma zaradi miru ter varnosti, ki jo zagotavlja. »Glede Evrope si odgovornost delimo z drugimi, glede medsebojnega spoštovanja in povezanosti ter razvoja naše državnosti pa je odgovornost tako rekoč v celoti na naših plečih,« je dejal v zaključnem delu govora predsednik Slovenije.

Zahteve taborskega gibanja, ki je pred 150 leti močno zaznamoval sevniško območje ter povezal Posavke in Posavce v enotni želji po združenih slovenskih pokrajinah v eno skupnost, je sevniški župan Srečko Ocvirk primerjal s sedanjim časom: »Nauk takratnih dni je še danes aktualen, in sicer da mora narod z večjo stopnjo enotnosti sprejemati tako odgovornosti kot zahtevati pravice.«

PODELJENI DVE ZLATI PRIZNANJI KS SEVNICA

Zbrane na dogodku je nagovorila tudi predsednica KS Sevnica Stanka Žičkar, ki je svojo funkcijo opisala kot povezavo med 6390 krajankami in krajani, ki živijo v KS Sevnica. Na prazniku sevniške krajevne skupnosti, ki so jo Sevničanke in Sevničani letos uradno praznovali peto leto zapored, je nato podelila dve zlati plaketi. Prejela sta jo PGD Sevnica, ki v letošnjem letu obeležujejo 140 let delovanja, ter upokojena profesorica biologije in kemije Hilda Lipovšek, ki se še vedno aktivno vključuje v dogajanje v skupnosti (predvsem v zvezi z obnovo starega sevniškega mestnega jedra). V imenu obeh dobitnikov se je zahvalil predsednik PGD Sevnica Štefan Teraž ter požel močan aplavz, ko je izpostavil: »Vemo, kaj je življenje in kako se človeku pomaga. Pri nas ni treba čakati v vrstah, pisati prošnje, ampak je samo 112 in že pridemo. Na ta način organiziranega gasilstva na prostovoljni bazi nima nobena evropska država. Mislim, da smo lahko na to ponosni.«

V IMENU IMAJO NAJLEPŠI PRIDEVNIK

Spremljevalni kulturni program so poleg Oskarja Zorana Zeliča, ki se je predstavil v vlogi vodje pripravljalnega odbora vseslovenskega tabora v Sevnici, oblikovali članice in člani Godbe Sevnica ter oktet, ki ima v svojem imenu najlepši pridevnik, kar je izpostavila mlada moderatorka prireditve Hana Čosić, ko je skupaj s sovoditeljem Petrom Teichmeistrom povabila na oder Slovenski oktet. Pri vhodu v športno dvorano, ki jo je lično okrasila sevniška modna oblikovalka in pravnukinja sodelujočega v pripravi na vseslovenski tabor v Sevnici Ana Jazbec z izbranim večmetrskim blagom podjetja Inplet z Dolnjega Brezovega, so obiskovalke in obiskovalce ter visokega gosta sprejeli članice in člani folklorne skupine Spomin, za pogostitev po prireditvi so poskrbeli v Društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj in Aktiv žena Sevnica.

S. R.
« Nazaj na seznam
»