Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Irena Fürst in Stanka Macur prejemnici zlate plakete KS Brestanica

Objavljeno: Ponedeljek, 12.06.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik ks brestanica 2017 (18)

Praznična prireditev je bila tradicionalno zelo številčno obiskana

Minuli petek so s pesmimi, ki so jih namenili spominu na vrnitev izgnancev po 2. svetovni vojni na svoje domove, lepši sedanjosti in prihajajočemu obdobju, obeležili krajevni praznik Brestaničanke in Brestaničani. Na slovesnosti v atriju gradu so podelili tudi priznanja in plakete posameznikom in društvoma, ki so vsak na sovjem področju prispevali k razvoju in prepoznavnosti kraja.

praznik ks brestanica 2017 (10)

Z desne: častni krajan Primož Kozmus, slavnostna govornica Irena Furst, predsednik KS Vlado Bezjak, krška podžupanja Ana Somrak, državni svetnik Jože Slivšek in brestaniški turistični in športni aktivist Tone Zakšek

Dogodke, ki so zaznamovali našo preteklost, ohranjamo v spomin in opomin, je dejal na osrednji krajevni prireditvi v počastitev praznika predsednik Sveta KS Brestanica Vlado Bezjak: "To je hkrati tudi čas, ko pogledamo opravljeno delo in si zastavimo nove cilje za prihodnost naše krajevne skupnosti." Pri tem je nanizal več investicij na območju KS med lanskoletnim in letošnjim praznikom, vse pa dajejo doprinos k dvigu kakovosti življenja krajanom, med drugim sanacijo plazu Sajovec v Dolenjem Leskovcu, napeljava javne razsvetljave pri rajhenburškem gradu, izgradnjo mostu v Anžah in poslovilnega objekta na brestaniškem pokopališču, pa ureditev sanitarnih prostorov v tamkajšnji cerkvi sv. Petra in Pavla, izgradnjo kanalizacijskega omrežja v Jetrnem selu ipd. "Trenutno se izvajajo dela na novem skladišču lesnega prostora v Sotelskem, nakar bo urejen še obstoječi lesni prostor pri železniški postaji. Dela potekajo na povezovalni cesti od Ceste prvih borcev prek novozgrajenega mostu čez Dovški potok. mimo bazena do Jetrnega sela, v teh dneh pa bo izvajalec del pričel še deli na krožišču Dorc, vsi pa se težko pričakujemo tudi pričetek nadomestne gradnje našega vrtca," je še dejal predsednik.

praznik ks brestanica 2017 (61)

Letošnji krajevni nagrajenci

Irena Fürst
, letošnja slavnostna govornica, kustosinja in vodja brestaniške enote Muzeja novejše zgodovine Slovenije na gradu, se je v govoru navezala na 40-letno sodelovanje muzeja z brestaniško KS ter tamkajšnjimi društvi, pa tudi Kulturnim domom, ki je upravljavec gradu in s katerim tesno sodelujejo. V nadaljevanju je številnim obiskovalcem prireditve opisala tudi zgodovino oz. razvoj gradu od prevzema upravljanja z njim s strani Turističnega društva Brestanica v letu leta 1966, nakar je z gradom v letih 1975-1991 gospodarila ZZB NOV Krško, nakar je bil grad leta 1999 razglašen za spomenik državnega pomena, njegova lastnica pa je leta 2004 postala Občina Krško, ki je z evropskimi in lastnimi sredstvi grad tudi temeljito obnovila. Fürstova je izpostavila tudi razstave v gradu vse do današnjih dni, od prve razstave o slovenskih izgnancih, ki jo je uredil dr. Tone Ferenc leta 1968, ko je grad postal tudi Muzej slovenskih izgnancev, do zadnje razstave na gradu o kazenskih ustanovah, ki je bila odprta v minulem letu. " Vsa ta naša sodelovanja in prizadevanja so obrodila sadove. Nekaj kamenčkov smo pri tem dodali tudi vsi mi, vi krajani in na drugi strani strokovni muzejski delavci. Imamo lep, obnovljen grad, ki nam ga lahko marsikdo zavida in imamo muzejske razstave, ki se jih, mislim da ne bi sramoval noben muzej na Slovenskem," je še dejala med drugim Irena Fürst.

praznik ks brestanica 2017 (60)

Pevci različnih generacij, ki so v preteklosti peli v sestavih, ki jih je vodila Stanka Macur

Ob nastopu otroškega zbora Balončki iz brestaniškega vrtca in otroškega cerkvenega zbora, oba vodi Tatjana Kukovičič, otroškega in mladinskega zbora, ki je zapel pod vodstvom Stanke Macur, Rajhenburškega okteta in moškega zbora Svoboda pod taktirko Janka Avsenaka, Cerkvenega mešanega zbora pod vodstvom Monike Habinc Rostohar ter tenorista Marka Železnika je Vlado Bezjak podelil letošnja krajevna priznanja. Pisno priznanje KS sta prejela Marija Ogorevc in Boštjan Železnik, bronasto plaketo Tomaž Omerzel, srebrno plaketo Tenis klub Brestanica, znak KS Društvo upokojencev Brestanica za 70-letno delovanje, najvišji priznanji - zlati plaketi KS Brestanica - pa Irena Fürst za 38 let vestnega in predanega dela na gradu z urejanjem zbirk in za tvorno sodelovanje z društvi in posamezniki v kraju, ter zborovodkinja Stanka Macur za 40-letno bogatenje kulturnega utripa v Brestanici, za ustvarjalno vodenje zborov in drugih pevskih sestavov. Ker se Macurjeva v letošnjem letu upokojuje, so ob zaključku pod njenim vodenjem zapeli tudi prisotni nekdanji člani zborov in sestavov, ki jih je vodila.

B. M.
« Nazaj na seznam
»