Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izšel Posavski obzornik s tematsko prilogo ob 70-letnici Posavskega muzeja Brežice

Objavljeno: Četrtek, 13.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO12-2019

Naslovnica 12. letošnje številke Posavskega obzornika

Trinajsti dan letošnjega junija je luč sveta ugledala nova, 12. številka Posavskega obzornika. Poleg vseh stalnih rubrik in vsebin je tokratna izdaja tudi zelo kulturno obarvana, saj lahko na njenih straneh najdete 8-stransko tematsko prilogo ob 70-letnici Posavskega muzeja Brežice.

Če smo se ob izidu zadnje številke našega časopisa še pritoževali nad hladnim, deževnim, nič kaj pomladi podobnim vremenom, smo se danes zbudili v še en vroč dan, čeprav se koledarsko poletje uradno še ni začelo. Zagotovo vam v teh dneh še kako prija zadrževanje v senci, hladnejših prostorih, ob osvežilni pijači in počitku, še posebej čez dan, ko se temperature dvignejo nad 30 stopinj Celzija. Če k temu dodamo še listanje in branje nove številke Posavskega obzornika, bodo ti vroči dnevi še nekoliko znosnejši.

Začnimo tokrat z omembo naslovne fotografije, za katero smo izbrali utrinek z osrednje prireditve ob dnevu izgnancev, 7. junija, na območju nekdanjih grajskih hlevov, konjušnice in barak v bližini gradu Rajhenburg, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Vlade RS Marjan Šarec, ki se je po zaključeni slovesnosti posvetil tudi posameznikom, ki so se želeli rokovati ali spregovoriti nekaj besed z njim. Tretjo stran časopisa smo tokrat zapolnili z zanimivim prispevkom o prostoživečih divjih živalih v Posavju, med drugim lahko tudi izveste, kako ravnati, če na cesti povozimo divjo žival. Dejan Učakar, glasbeni pedagog in skladatelj ter eden od letošnjih prejemnikov priznanja Občine Krško, ki smo ga povabili k pogovoru, sodi v rod najbolj nadarjenih in kakovostnih mladih slovenskih skladateljev, njegov skladateljski opus trenutno obsega okoli 15 skladb za godbe in simfonične orkestre, ustvaril pa je tudi prek 60 glasbenih aranžmajev.

Kot je zapisano v uvodni besedi direktorice muzeja v tematski prilogi z naslovom 70 let Posavskega muzeja Brežice oz. neke vrste muzejskem časopisu, ki je nastal ob jubileju PMB, ki bo sedem desetletij dopolnil 26. junija ob 11.00, ko se bo odvila osrednja prireditev ob obletnici muzeja, muzejski časopis prinaša resnične zgodbe o delu vseh zaposlenih, nekaj misli »od zunaj« in predstavlja vse tiste, ki ob tem jubileju oblikujejo muzej, ki je »njihov« oz. »naš«.

Izpostaviti velja še nekaj ostalih poudarkov: slavnostna akademija ob prazniku občine Krško, 60 let Ljudske univerze Krško, praznik KS Leskovec pri Krškem in KS Dobova, 140 let PGD Sevnica, 16. podelitev priznanj najboljšim inovacijam Posavja, 50 let delovanja Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško, ribiški dan na Tržnici Videm, otvoritev novega poslovilnega objekta na pokopališču Krško, 200 let šolstva v Dobovi, revija pevskih zasedb Pesem Posavja 2019, kasaške dirke na hipodromu Brege, zgodba Ankice Krivec iz Dobove. Kot lahko razberete iz naštetega, tokrat poročamo o kar nekaj jubilejih in krajevnih praznikih, ne prezrite pa še nekaterih drugih stalnih rubrik in vsebin ter se imejte lepo v teh že pravih poletnih dneh.

Uredništvo
« Nazaj na seznam