Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Jabolko navdiha« tudi Dragu Gradišku

Objavljeno: Petek, 26.05.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
M_Drago Gradisek

Podelitev priznanja Dragu Gradišku (Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj vročil »Jabolko navdiha« štirim posameznikom, ki svoje delo opravljajo kot poslanstvo in potrjujejo, da je skupnost več kot seštevek, med njimi tudi nekdanjemu ravnatelju Glasbene šole Krško Dragu Gradišku. Poleg njega so ga dobili še mag. Alenka Krapež, dr. Inga Breznik in mag. Marko Slavič.

Gradišek si je predsednikovo priznanje prislužil zaradi zaslug pri vključevanju otrok s posebnimi potrebami v glasbeno vzgojo in izobraževanje. Celotna utemeljitev predsednika republike pa v nadaljevanju.
 
M_Foto

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor s prejemniki "Jabolka navdiha" (Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Drago Gradišek, Glasbena šola Krško

 
Pred desetletjem so starši otrok s posebnimi potrebami izrazili željo po vključitvi njihovih otrok v glasbeno šolo. Takratni ravnatelj Glasbene šole Krško Drago Gradišek, eden najzaslužnejših slovenskih pedagogov na področju glasbene vzgoje in izobraževanja, za njihove pobude ni ostal gluh. Nasprotno, z veseljem jim je prisluhnil. Danes je to edina glasbena šola v Sloveniji, ki neguje skrb za glasbeno izobraževanje otrok s posebnimi potrebami.
 
Drago Gradišek je v svoji karieri ustanovil številne glasbene skupine, z njimi žel zavidljive uspehe in vzgojil številne mlade glasbenike. Pogumno je utiral tudi nove poti glasbenega ustvarjanja. Vse odlike izjemnega glasbenika, glasbenega pedagoga, motivatorja in voditelja je uspešno dokazoval tudi kot ravnatelj Glasbene šole Krško. Prav posebno priznanje mu gre za njegovo odločenost, da glasbeni pouk omogoči tudi otrokom, ki so drugačni.
 
Za Draga Gradiška in pedagoge Glasbene šole Krško ob prošnji staršev ni bilo dilem. Zaradi svoje ljubezni do glasbe otrokom s posebnimi potrebami niso mogli odreči veselja, zabave in čustvovanja, ki jih omogoča glasba.
 
Šola je oblikovala posebno skupino učiteljev, ki se ob rednem delu ukvarjajo tudi s temi otroki. Pouk poteka individualno, za vsakega pripravijo poseben načrt dela, tako da otrok v skladu s svojimi zmožnostmi obvlada splošna glasbena znanja in inštrument. Prepričani so, da otrokom s posebnimi potrebami glasbeno znanje še pomembneje krepi samopodobo in občutek sprejetosti v družbi ter jih dodatno spodbuja za pridobivanje drugih znanj.
 
S svojim zagnanim delom in ljubeznijo do glasbe se je Drago Gradišek tako zapisal v slovensko glasbeno zgodovino tudi na področju dela z otroki s posebnimi potrebami. Ob spoštovanju, ki ga uživa med številnimi rodovi glasbenikov, strokovnjaki in glasbenimi  navdušenci, ima tudi zanj nedvomno prav poseben pomen radost otrok, ko ob svetovnem dnevu Downovega sindroma vsako leto zaigrajo na koncertu z naslovom »Pisan kot metulj«. Njegovo pripravljenost dejavno sprejemati različnost in jo vključevati v življenje širše skupnosti visoko cenijo mnogi  in za vse bo dr. Drago Gradišek trajen vzor in navdih.   

 
Kulturni program na podelitvi sta popestrila godalni duet WildArt, violinist Timotej Willewaldt in violončelist Lenart Prek.

P. P./vir: spletna stran predsednika RS
« Nazaj na seznam