Časopis za pokrajino Posavje
12.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Janez Ceglar častni krajan Senovega

Objavljeno: Ponedeljek, 11.02.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik sks senovo 2019 (44)

Nagrajenci KS Senovo

Z osrednjo krajevno prireditvijo so na minuli prazničen petek Senovčanke in Senovčani obeležili tako kulturni kot krajevni praznik, ki ga obeležujejo v spomin na pohod 14. divizije, v katero so bile združene Tomšičeva, Šercerjeva in Bračičeva brigada, ki je v noči na 10. februar leta 1944 napadla nemško postojanko in uničila naprave v tamkajšnjem premogovniku.

praznik sks senovo 2019 (21)

Vlado Grahovac

Predsednik Sveta KS Senovo Vlado Grahovac je v nagovoru zbranim poudaril, da je tudi obdobje od lanskoletnega do letošnjega praznika minilo v znamenju več pridobitev, z vsako od njih pa so krajanke in krajani bližje bolj kakovostnemu in prijaznemu življenju. Zaključena so bila dela na ureditvi mosta in kanalizacije na Tomšičevi ulici, kanalizacije in cestišča na Partizanski ulici in v Novi koloniji, odkupili so Omerzotovo štalo in uredili tamkajšnje križišče in med drugim zaključili tudi z modernizacijo ceste Dovško-Šedem in del ceste na Ravni Log. "Dosežki minulega leta nas obvezujejo, da nadaljujemo zastavljeno delo," je dejal Grahovac, in zbranim nanizal vrsto investicij, ki so predvidene za realizacije v letošnjem letu, med večjimi izgradnja novega vrtca na Senovem in poslovilnega objekta v Stranjah, energetske sanacije bo deležen osrednji kulturni hram, načrtovana je tudi izgradnja kolesarske povezave od nakupovalnega centra Spar do Doma XIV. divizije, po planu načrtovanih investicij naj bi stekla tudi nadgradnja kanalizacijskega sistema na Cesti 3. julija, Cankarjevi ter Tomišičevi ulici idr. Predsednik je poudaril, da si želi, da bi tudi v prihodnje cilje uresničevali v strpnem dialogu in da bi se krajani še v večjem številu vključevali v pester nabor društvenih dejavnosti, organiziranih v kraju, in zaključil: "Na preteklost smo ponosni, na izzive sedanjega časa se uspešno odzivamo in verjamemo v prihodnost!" Obiskovalcem je voščil ob krajevnem prazniku tudi župan mag. Miran Stanko, še posebej pa namenil čestitke in pohvale letošnjim krajevnim nagrajencem in dvema društvoma, in sicer DKD Svobodi Senovo in Turističnemu društvu Senovo, ki z aktivnim delovanjem prispevata tudi k širši prepoznavnosti in urejenemu izgledu kraja.

praznik sks senovo 2019 (28)

Boža Ojsteršek

Med izvajajočim kulturnim programom, ki so ga skozi prireditev oblikovali učenci senovske šole, zbor Društva upokojencev in Pihalni orkester Senovo, je zbrane nagovorila letošnja slavnostna govornica, upokojenca profesorica, mnogostranska kulturna ustvarjalka Boža Ojsteršek, ki se je s prisrčnimi in toplimi besedami navezala prav na senovsko kulturno življenje, ki se je začelo v kraju prebujati v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ko so se začeli v kraj, praviloma po dekretih, priseljevati izobraženci iz drugih krajev, predvsem učitelji in rudarski inženirji, ki so si po delu želeli tudi sprostitve, druženja in društvenega delovanja. Tako je bilo že leta 1923 ustanovljeno društvo Svoboda, v sklopu katerega so prepevali pevci Probude, uprizarjati so začeli že prve igre. Društveno angažiranje krajanov se je dodatno razmahnilo leta 1929, ko je bilo zgrajeno šolsko poslopje, ki je imelo tudi prireditveno dvorano z odrom. Tako je gledališka dejavnost ukoreninjena na Senovem že 95 let, godba pa prav tako častitljivih 90 let. Ojsterškova se je navezala tudi na pomembne osebnosti, ki so tu bivale in na slovenski jezik, pri čemer je poudarila, da je ta živ in bo mogočen le, kolikor bomo sami skrbeli zanj.

praznik sks senovo 2019 (1)

Častni krajan Janez Ceglar s pihalnim orkestrom

Pred zaključkom uradnega dela slovesnosti, kajti po njej je sledilo ob pogostitvi še tradicionalno druženje krajanov z nagrajenci, je predsednik Grahovac podelil priznanja za doprinos posameznikov k razvoju kraja na različnih področjih Priznanje Sveta KS Senovo so prejeli: Kinološko društvo Senovo, Zvonimir Marinič, Milan Lapajne, Milan Kozole, Marjana Abram in Mirko Četrtič. Priznanja z znakom KS Senovo je bil deležen Robi Hercigonja, Priznanja z velikim znakom KS pa Ivan Umek in Vlasta Moškon. Letos so podelili tudi naziv Častni krajan KS, ki ga je predsednik slavnostno izročil Janezu Ceglarju, ki je na šoli poučeval glasbeno vzgojo, sicer pa se je priključil Rudarski godbi leta 1951, leta 1975 pa prevzel vodenje godbe tudi kot dirigent. Pod njegovo taktirko se je godba razvila v kvaliteten orkester, ki je osvajal najvišja mesta tudi na tekmovanjih. Glasbeno je poučeval in vzojil vrsto izvrstnih instrumentalistov, katerim je glasba postala tudi poklic. Kot je bilo rečeno v zaključku obrazložitve, je Janez Ceglar odločilno zaznamoval generacije Senovčanov in Senovega. Po podelitvi je Ceglar še enkrat poprijel za dirigentsko palico in popeljal godbenike skozi skladbo, občinstvo pa ga je hvaležno nagradilo s stoječimi ovacijami.

B. M.
« Nazaj na seznam