Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jutri bo Brežice stresel potres

Objavljeno: Petek, 12.05.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
civilna_zascita_obcine_brezice_iskalna_vaja128

Insert iz lanskoletne vaje CZ Brežice (arhiv)

V soboto, 13. 5., bo v mestu Brežice potekala vaja POTRES BREŽICE 2017. Predpostavka vaje je potres rušilne moči, ki je poškodoval številne stavbe v Brežicah. Cilj vaje je preveriti možnost dostave ekipe za iskanje zasutih v ruševinah z geofonom na območje potresa, vadba že preizkušenih metod dostave enot in reševanja, delovanje enot Civilne zaščite občine Brežice v sodelovanju z drugimi društvi, klubi in organizacijami občinskega in mednarodnega sistema zaščite, reševanja in pomoči. V sklopu vaje je predvideno tudi sodelovanje Slovenske vojske s helikopterjem.

Časovnica vaje:
 

07:45 - Stanovalec stanovanja v 8. nadstropju večstanovanjske stavbe v Maistrovi ulici 2 v Brežicah pokliče 112 ter sporoči, da je družinski član doživel srčni zastoj. Operater njegov klic preveže operaterju oziroma dežurnemu zdravniku Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Brežice v Urgentnem centru Brežice, ki pošlje na lokacijo dogodka ekipo NMP.
 
8:10 -  Zgodi se močan potres z nadžariščem potresa na območju Brežic. Sunek je potresne magnitude moči  4,2. Drugi sunek pa 5,2.  Prihod kombija Civilne zaščite občine (CZO) Brežice k bolnišnici s pripadniki CZO Brežice, ki z vso potrebno opremo vzpostavijo terenski Štab CZO Brežice.  Odhod in prihod enote CZO Brežice s kombijem CZO Brežice k Urgentnemu centru Brežice zaradi pomoči ob evakuaciji.  Vkrcanje 1. in 2. ekipe za iskanje zasutih v ruševinah pri tehnično reševalni enoti CZO Brežice v helikopter Slovenske vojske na letališču vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki.
 
8:25 - Prihod gasilskih vozil PGD Brežice k Urgentnemu centru Brežice. Prihod ekipe za iskanje zasutih v ruševinah s psi Kinološkega društva IZAR na območje asfaltne baze in separacije KOP d.d. ter pričetek iskanja na ruševini.
 
8:35 - Prihod helikopterja Slovenske vojske k bolnišnici. Izkrcajo se pripadniki 1. in 2. ekipe za iskanje zasutih v ruševinah pri tehnično reševalni enoti CZO Brežice. Napotijo se na vrh garaže Zdravstvenega doma Brežice ob lekarni ter pričnejo z iskanjem zasutih v ruševinah z geofonom. Vkrca se ekipa za iskanje zasutih v ruševinah s psi Kinološkega društva Brežice - s helikopterjem odletijo v bližino asfaltne baze in separacije KOP d.d. na Borštu.  Prihod gasilskega vozila PGD Brežice na parcelo št. 294/7 k.o. 1300 Brežice z namenom zagotavljanja podpore jamarski reševalni službi pri izvleku poškodovane osebe iz 6. nadstropja bloka z uporabo vrvne tehnike.  Prihod Jamarske reševalne službe Reševalnega centra Novo mesto na parcelo št. 278/8 k.o. 1300 Brežice, na severno stran Bloka, priprava ter reševanje poškodovane osebe na nosilih iz 6. nadstropja hodnika Bloka z uporabo vrvne tehnike.
 
8:40 - Prihod gasilske avtolestve PGD Brežice na parcelo št. 278/6 k.o. 1300 Brežice, na vzhodno stran večstanovanjske stavbe v Maistrovi ulici 2 v Brežicah ter pričetek reševanja stanovalca iz stanovanja v 8. nadstropju.  Prihod ekipe za iskanje zasutih v ruševinah s psi Kinološkega društva Brežice s helikopterjem na območje asfaltne baze in separacije KOP d.d. ter pričetek iskanja na ruševini. V helikopter se vkrcajo štirje pripadniki ekipe prve pomoči CZO Brežice s poškodovano najdeno osebo na nosilih, ki je bila zasuta v ruševini stanovanjske stavbe.
 
8:50 - Prihod DVD Šenkovec na parkirišče Športne dvorane Brežice zaradi rezanja vozila v katerem je ujeta poškodovana oseba.
Prihod helikopterja na helioport Bolnišnice na parcelo št. 274/3 k.o. 1300 Brežice, izkrcanje štirih pripadnikov ekipe prve pomoči CZO Brežice s poškodovano najdeno osebo na nosilih, ki jo prevzame ekipa NMP z nujnim reševalnim vozilom ter vkrcanje odločujočih oseb z namenom ogleda poškodovanosti stavb na območju občine Brežice.
 
9:25 - Zastoj srca osebi na parceli 184 k.o. 1300 Brežice (travnik med Hoferjem in Bolnišnico). Pride ekipa prve pomoči CZO Brežice s kombijem CZO Brežice in nujno reševalno vozilo Urgentnega centra Brežice.

Mesto ogleda vaje bo organizirano in zaradi varnosti gledalcev zavarovano s trakom CIVILNA ZAŠČITA, ki se bo nahajalo na parceli ob križišču Černelčeve ceste in Maistrove ulice v Brežicah, seveda pa ste občani vabljeni, da si vajo ogledate.

Vir: Občina Brežice in CZ občine Brežice
« Nazaj na seznam
»