Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kaj prinaša nova tevilka Posavskega obzornika?

Objavljeno: Četrtek, 04.08.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
1622

Naslovna fotografija današnje številke prikazuje utrinek z nastopa akrobatske skupine Dunking Devils v okviru Mestne promenade Brežice.

Danes je izšla prva avgustovska številka Posavskega obzornika, v kateri boste med drugim zasledili, da so tudi posavski poklicni in prostovoljni gasilci prispevali pomemben delež pri gašenju obsežnega požara na goriškem Krasu. Svoje izkušnje so z nami delili vodja treh gasilskih odprav iz Posavja, poveljnik GZ Sevnica in regijski poveljnik za Posavje Gašper Janežič ter trije gasilci, ki so sodelovali na njih, Janez Sonc iz PGD Radeče, Leon Fišer iz PGD Brežice in Damjan Kodrič iz PGE Krško.

Minule tedne so v naši regiji poleg hude poletne vročine zaznamovale nekatere tradicionalne poletne prireditve - Mestna promenada Brežice, Poletni spin malin v Krškem, Kostanjeviška noč, Telška žetev, zabavne gasilske igre na Velikem Cirniku ipd. Po dveh letih koronskih omejitev je bilo vzdušje letos ponovno bolj sproščeno. O vseh tem pišemo v tej številki.

Poleg tega boste prebrali tudi, da so v Zavodu LEAD 15-letnico delovanja obeležili s konferenco na temo energetske revščine in srečanjem delujočih lokalnih agencij; da Upravno sodišče (še) ne dovoli začetka gradnje HE Mokrice, pri čemer objavljamo odzive tako zagovornikov (HESS) kot nasprotnikov tega projekta (DPRS); da je mag. Sandi Viršek prišel ponovno na čelo Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) in da je nov poveljnik sil Slovenske vojske postal Roman Urbanč, ki prihaja iz Gržeče vasi v mestni občini Krško. 

Tokratni pogovor smo opravili z upokojenim restavratorjem in akademskim slikarjem ter častnim občanom občine Brežice Ivanom Bogovčičem, ki prihaja iz obmejne Slovenske vasi in med drugim pravi, da se vse dediščine ne da ohraniti, zato mora po njegovem nastati tudi kaj novega.

V tej številki je še kar nekaj prispevkov, povezanih z gasilci. Tako boste izvedeli, da so v PGD Breg ob 70-letnem jubileju dobili novo gasilsko vozilo, da so v Cerini praznovali 90 let društva, kar so povezali tudi z dnevom gasilcev GZ Brežice, in da so na Obrežju z dobrodelno gasilsko veselico domači gasilci poskrbeli, da bodo v Slovenski vasi dobili defibrilator. 

Ravno v teh dneh so tudi v nekaterih posavskih župnijah pozdravili nove dušne pastirje, zato boste v prispevku izvedeli, kateri župniki so bili premeščeni in kdo so novi. Bili smo tudi na krajevnem prazniku v Pišecah, kjer je dolgoletni predsednik sveta KS Peter Skrivalnik prejel posebno zahvalo. V Krmelju so se na dan rudarjev, 3. julija, s spominsko prireditvijo spomnili stavke zasavskih rudarjev iz leta 1934. 

Rubrika kultura prinaša prispevke o 12. likovni koloniji ArtEko Šentjanž, literarnem večeru mladih literatinj Zale Rostohar in Petre Jurečič, projekciji kratkih filmov o življenju v Krškem z naslovom v okviru 3. Poletnega večera v parku v Krškem z naslovom Luksuz pod zvezdami, 4. literarno-glasbenem večeru pod Babičevo brajdo v Bukovju na Bizeljskem, na katerem so se spomnili svojega rojaka Jožeta Križančiča, ter 45-letnici MePZ Lisca Sevnica.

Na športni strani smo objavili prispevke o tem, da so v Brežicah odprli fotografsko-likovno razstavo na temo športa v občini Brežice, na ta način so torej šport povezali s kulturo, pa o uspešnih mladih plavalcih krškega Celulozarja, med katerimi je izstopala predvsem Ema Menoni, ter o brežiških atletih Jaku Rovanu in Tinkari Omerzu, ki sta nastopila na EP za mlajše mladince (U18).

Ne spreglejte tudi stalnih rubrik, kot so rojstva in poroke, jubileji starostnikov in zakoncev, Posavske glasbene novičke, nagradna križanka, zahvale in spomini ... Ne nazadnje pa vas prijazno opomnimo tudi na zadnjo časopisno stran, na kateri nadaljujemo niz izjav Posavcev ob 25-letnici Posavskega obzornika, tokrat so spregovorili Goran Rovan, Oskar Zoran Zelič in Uroš Škof.

Vabljeni k branju!

Uredništvo
« Nazaj na seznam
»