Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjevica ima potrjen proračun

Objavljeno: Četrtek, 14.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Kostanjevica ima potrjen proračun

Seje občinskega sveta v tem mandatu potekajo gladko in brez zapletov.

Dobre štiri milijone evrov težak kostanjeviški občinski proračun za letošnje leto, od tega je več kot polovica sredstev namenjenih za investicije, so tamkajšnji občinski svetniki včeraj popoldne dokončno potrdili.

Kot je povedala občinska finančnica Karla Gašpar, je bil predlog proračuna, ki so ga svetniki obravnavali in potrdili 5. februarja, od 6. do 21. februarja v javni obravnavi. V tem času so ga obravnavali in v predlagani obliki potrdili odbori in komisije občinskega sveta, s strani občanov pa nanj ni bilo prejetih pobud. Proračun so soglasno potrdili praktično brez razprave, skupaj z njim pa tudi načrt ravnanja z nepremičnim premoženje občine, v katerem je predvideno za dobrih 500 tisoč evrov prodaje občinskega premoženja in za 92 tisoč evrov nakupov.
Kostanjevica ima potrjen proračun

Županova čestitka svetniku Toniju Hodniku za rojstni dan


 
SKLEP PROTI ŠPEKULATIVNIM NAKUPOM PARCEL
 
Sprejeli so sklep o pogojih prodaje stavbnih parcel in parcel v obrtni coni v lasti Občine Kostanjevica na Krki. Z njim se želijo zaščititi pred špekulativnimi nakupi stavbnih in poslovnih parcel, saj so zaznali, da jih želijo nekateri kupiti le zato, da se na njih ne bi nič gradilo. Kupce občinskih parcel na Ljubljanski cesti (dve parceli) in v Globočicah (sedem parcel) ter zemljišč v obrtni coni bodo tako zavezali k pričetku gradnje stanovanjskega oz. poslovnega objekta na kupljeni parceli najkasneje v roku dveh let od nakupa, za izpolnitev tega pogoja pa se šteje, ko je objekt narejen do 3. gradbene faze oz. da je objekt pod streho, sicer občina odkupi parcelo nazaj pod istimi pogoji, kot jo je prodala.
Kostanjevica ima potrjen proračun

Tercialski most je trenutno zaprt, naslednje leto naj bi zgradili novega.


 
V občinski Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu so imenovali Petro Kranjc, Aleša Kegljeviča, Draga Butaro, Natašo Rajak in Primoža Kadunca ter izdali soglasje k ceniku letovanja v občinskem počitniškem objektu v Turističnem naselju Bučanje na Malem Lošinju. Čeprav je objekt v programu prodaje, ga bodo letos še tržili po ceni 50 evrov na dan v glavni sezoni in po 35 evrov na dan izven sezone.

Pri svetniških vprašanjih, predlogih in pobudah izpostavimo predlog Roberta Zagorca, da se občinski svetniki odpovedo vsem februarskim sejninam v korist svetnika Mateja Kuharja, čigar hišo v Črneči vasi je pred dnevi zajel požar.

TERCIALSKI MOST V SLABEM STANJU
 
Župan Ladko Petretič je v svojem poročilu svetnike seznanil, da se je pred kratkim skorajda podrl oz. nagnil t. i. tercialski pešmost, ki povezuje otok z desnim bregom Krke. Takoj so ga zaprli in pregledali, pri tem pa ugotovili, da je pred 30 leti nazadnje obnovljen most (zgrajen je bil sicer leta 1952 po zamisli Jožeta Plečnika) v zelo slabem stanju. Ker v letošnjem proračunu zanj ni predvidenih sredstev, bodo v kratkem opravili nujno sanacijo, da bo varen vsaj do naslednjega leta, ko ga nameravajo zgraditi povsem na novo. Na občini že imajo štiri variante novega mostu, vredne od 180 do 280 tisoč evrov, ker je spomeniško zaščiten, pa bo najbrž moral biti povsem takšen, kot je sedaj.
 
P. P.
« Nazaj na seznam