Časopis za pokrajino Posavje
3.02.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjevica na Krki: v ospredju mostovi, kolesarska povezava in cesta proti Podbočju

Objavljeno: Sobota, 21.01.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
zagorc

Robert Zagorc

Novi kostanjeviški župan Robert Zagorc je na ponovoletni novinarski konferenci županov posavskih občin poudaril, da je za njihovo občino uspešno, a seveda tudi žalostno leto, saj so izgubili nekdanjega župana Ladka Petretiča, ki je za sabo pustil neizbrisno zapuščino.
 

Med načrti za letošnje leto je – po lanski gradnji novega južnega mostu – izpostavil izgradnjo novega tercialskega in severnega mostu, seveda če bodo zanj pridobljena državna sredstva. Velika projekta za kostanjeviško občino, v sodelovanju s krško, je gradnja oz. zaključek kolesarske povezave Krško–Kostanjevica na Krki (izvedba parcelacij in odkup zemljišč) ter obnova občinske ceste Kostanjevica na Krki–Podbočje, ob pogoju, da bo država izpolnila svoj del sporazuma. »Vse je praktično pripravljeno, podpisan je tudi dogovor z Direkcijo RS za infrastrukturo,« je dejal.
radece_srecanje_zupanov_in_predstavnikov_medijev (24)

 
V skladu z letnim načrtom bodo obnavljali občinske ceste, začeli bodo z izgradnjo pločnika proti bencinskemu servisu in II. fazo ureditve javne razsvetljave na Oštrcu (če bodo obmejnim občinam na voljo državna namenska sredstva), nadgradili polnilnico za električna vozila za plačljivost storitve, nadaljevali komunalno opremljanje Gorjupove ceste ter projektiranje, izdelavo konservatorskega načrta in pridobitev gradbenega dovoljenja za obnovo nekdanjega dvorca mestnega gospostva. »Ker predlagani protipoplavni ukrepi ne bodo izvedeni, je občina predstavljena pred velik izziv, saj objekt v celoti stoji na poplavnem območju, kjer je umeščanje javne vsebine zelo oteženo,« je poudaril Zagorc.
Kostanjevica-kopališče (4)

V načrtu je novogradnja t. i. severnega mostu.


 
Prizadevali si bodo pridobiti gradbeno dovoljenje za novo kanalizacijo pod Grajsko cesto. Nadaljuje se postopek spremembe občinskega prostorskega načrta, ki ga bodo po pričakovanjih letos tudi zaključili, nadaljevali bodo tudi z obnovo gospodarske infrastrukture iz sredstev najemnin, koncesionarja in proračuna ter nabavili šolski kombi. Kot vsako leto bo občina sofinancirala delovanje TIC-a in ostalih javnih zavodov, kiparskega simpozija Forma viva, programov društev in posameznikov skozi javne razpise, obnove fasad v območju kulturnega spomenika, vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav in vlaganj v kmetijstvo.
 
»Projekti, planirani v proračunu leta 2023, se bodo prilagajali dinamiki kapitalskih prihodkov, ti pa so odvisni predvsem od izvajanja programa prodaje občinskega stvarnega premoženja. Kljub temu smo še vedno med manj zadolženimi občinami na prebivalca v Sloveniji,« pravi kostanjeviški župan, ki se je ob tem zahvalil sodelavcem v občinski upravi, predvsem pa kolegom svetnikom za konstruktivno in korektno ter strokovno in povezujoče delovanje v prejšnjem mandatu. »Pričakujem, da bomo tako delovali tudi v mandatu 2022–2026. Velika zahvala za opravljeno delo pa gre tudi našemu, žal, pokojnemu županu Ladku Petretiču, ki je cenil tako vas kolege župane kot tudi novinarje, s katerimi smo sodelovali,« je zaključil.
 
P. P.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»