Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjeviški čebelarji proslavili 70 let društva

Objavljeno: Torek, 27.11.2018    Rubrika: NOVICE
Cebelarsko_drustvo_Kostanjevica_70_let_48

Predsednik društva Boštjan Punčuh je eno od priznanj podelil tudi svojemu predhodniku Romanu Jordanu.

Čebelarsko društvo Kostanjevica na Krki je v soboto, 24. novembra, s slavnostno akademijo v večnamenskem prostoru tamkajšnje šole proslavilo 70. obletnico ustanovitve društva.

Prireditev se je pričela s prihodom praporščakov čebelarskih društev iz Posavja in Dolenjske, povezanih v Regijsko čebelarsko zvezo Petra Pavla Glavarja. Kostanjeviško čebelarsko društvo, ki povezuje čebelarje iz Kostanjevice na Krki in Podbočja, so ustanovili pred 70 leti v nekdanji Bučarjevi dvorani. Danes ga vodi Boštjan Punčuh, ki je v nagovoru dejal, da »v takem društvu, kot je naše, ni težko biti predsednik, saj naši člani uživajo v delu v društvu«.
Cebelarsko_drustvo_Kostanjevica_70_let_31

V programu so sodelovali kostanjeviški šolarji.

Zbrane na prireditvi so nagovorili in društvu čestitali ob jubileju še predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja Anton Koželj in kostanjeviški župan Ladko Petretič, prireditve pa se je udeležil tudi evropski poslanec Franc Bogovič, znan po svojih prizadevanjih za uveljavitev 20. maja kot svetovnega dneva čebel.
 
Na jubilejni prireditvi so predstavili knjigo Mihaele Kovačič Bizjak »Zakaj ravno čebela …«, posvečeno ustanovitvi kostanjeviškega čebelarskega društva in ljudem, ki so soustvarjali družbeno življenje v povezavi s čebelami. Skupaj s panjskimi končnicami, ki so jih poslikali kostanjeviški šolarji, so jih prejeli donatorji, ki so pripomogli k izidu knjige. Punčuh je podelil tudi jubilejna priznanja, ki so jih prejeli Roman Jordan, Ljudmila Kuplenik, Rozika Boltes, Janez Penca, Jože Pirkovič, Stanko Rebselj, Vili Vrhovšek, Jože Žnidaršič, Tone Grlovič, Franc Štokar, Tomaž Sokolovič, OŠ Kostanjevica na Krki, OŠ Podbočje, Jožica Medle, Viljem Punčuh, Alojz Strgar, Andrej Colarič, Janez Zakšek, Lidija Stipanič, Jože Črtalič, Mirko Jordan in Jože Kolenc. Kostanjeviško društvo je ob 70-letnici prejelo odlikovanje Antona Janše II. stopnje za posebne zasluge za dvig slovenskega čebelarstva, ki ga podeljuje Čebelarska zveza Slovenije. Upravni odbor društva je Čebelarski zvezi Slovenije predlagal, da za 24 let vodenja društva in za življenjsko delo v čebelarstvu Romanu Jordanu podeli najvišje priznanje – odlikovanje Antona Janše I. stopnje.
 
Na prireditvi so nastopili domača glasbena skupina Klapca, ljudski pevci Fantje s Preske in učenci OŠ Jožeta Gorjupa, nekateri med njimi člani čebelarskega krožka.
 
P. P.
 
 
« Nazaj na seznam
»