Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjeviški občinski svet potrdil nekaj podražitev

Objavljeno: Četrtek, 04.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Obcinski_svet_Kostanjevica-9_redna_seja (35)

Občinski svet je (v sejni sobi) zasedal prvič po lanskem decembru.

Prvič po lanskem decembru se je v sredo popoldne na redni seji sestal kostanjeviški občinski svet. Zaradi tolikšnega premora (vmes so sicer opravili dve dopisni seji) se je na dnevnem redu sicer nabralo kar 24 točk.

Dražja komunala …

Nekaterih sprejetih sklepov občanke in občani ne bodo najbolj veseli, saj prinašajo podražitve. Na podlagi potrjenega programa dela gospodarskih javnih služb za leto 2020 (na podlagi koncesije jih opravlja Kostak Krško) bodo od 1. julija dalje dražje nekatere komunalne storitve (zlasti kanalizacija, medtem ko se odvoz odpadkov rahlo poceni), kar bo povprečno položnico podražilo za dobrih 11 % oz. 5,5 evra (brez kanalizacije za dober % oz. pol evra).
Obcinski_svet_Kostanjevica-9_redna_seja (26)

Jože Leskovar iz Kostaka



… pomoč na domu …

Kljub izdatni občinski subvenciji bodo od 1. julija dražja tudi socialnovarstvena storitev pomoč na domu, ki jo izvaja CSD Posavje. Uporabnika bo ura stala 8,49 evra, ob nedeljah 11,88 evra in ob praznikih 12,73 evra. V kostanjeviški občini je trenutno sicer 17 uporabnikov te storitve.

… in vrtec

V naslednjem šolskem letu pa bodo dražji tudi vsi programi v kostanjeviškem vrtcu Plavček, najbolj izrazito v oddelku za 3-4-letne otroke, kar za 10 %. Podražitev je bila potrebna zaradi sprostitve nekaterih varčevalnih ukrepov, ki vplivajo na plače, in višjih materialnih stroškov. V vrtec je za šolsko leto 2020/21 sicer vpisanih 106 otrok, ki so jih razporedili v šest oddelkov.

Pokopališki red in red na parkirišču za avtodome

Občinski svet je po hitrem postopku sprejel tudi odlok o pokopališkem redu v občini, ki kot novost uvaja 24-urno dežurno službo, kar bo svojce pokojnika stalo 287 evrov. To je med svetniki sicer sprožilo nekaj negodovanja, a je Jože Leskovar iz Kostaka pojasnil, da je pri pogrebni dejavnosti, ki bo odslej na trgu, pričakovati nižje cene, tako da skupni stroški pogreba naj ne bi bilo viški kot doslej.

Urgentno so potrdili tudi odlok o javnem parkirišču za avtodome, saj se je avtodomarska sezona že pričela. Odlok ne predvideva plačila parkirnine za uporabnike parkirišča, ampak le stroške porabljene vode in elektrike, pri čemer je župan Ladko Petretič pojasnil, da so se v okviru projekta Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji zavezali, da bo parkiranje vsaj kakšno leto brezplačno, nato pa naj bi uvedli parkirnino. So se pa člani občinskega sveta zavzeli za vzdrževanje reda na parkirišču, za kar bosta morala poskrbeti medobčinski inšpektorat in policija.

Podrobneje in še o nekaterih sklepih pa v Posavskem obzorniku.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam