Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjeviški občinski svet sklepčen in konstruktiven

Objavljeno: Petek, 13.04.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_4565

V svetniških klopeh je bil prvič tudi Anton Jarkovič (levo).

Po dobrih dveh mesecih od zadnje seje se je včeraj sestal kostanjeviški občinski svet in v polemičnem, a konstruktivnem vzdušju opravil z obsežnim dnevnim redom 16. redne seje v tem mandatu.

Razmerje moči se je po odstopu Jožice Lešnjak namreč spremenilo, saj so v t. i. svetniški skupini ostali le štirje svetniki (nikogar med njimi ni bilo na sejo), med šesterico prisotnih svetnikov pa je bil prvič Anton Jarkovič, ki je bil februarja izvoljen na nadomestnih volitvah in so mu tokrat potrdili mandat.

O GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽBAH

DSC_4570

Spremembe odloka o koncesiji je pojasnjeval doc. dr. Aleksij Možina.

Prvi del seje so zaznamovale točke, povezane z opravljanjem gospodarskih javnih služb v občini. Z namenom uskladitve z zakonodajo so po skrajšanem postopku sprejeli popravke odloka o koncesiji za opravljanje določenih lokalnih gospodarskih javnih služb, ki pomeni pravni okvir za podelitev nove koncesije. Sedanja osemletna koncesija, ki jo ima v kostanjeviški občini podjetje Kostak, namreč poteče konec leta. Kot je svetnikom pojasnil strokovnjak za to področje doc. dr. Aleksij Možina, je predvidena podelitev enotne koncesije za vsa področja, lahko pa bi se odločili tudi drugače. Svetniki in svetnice so v razpravi razmišljali, ali ne bi bilo tega bolje prepustiti novemu sklicu občinskega sveta, vendar jih je Možina prepričal, da zaradi poznih lokalnih volitev nov občinski svet tega ne bo mogel sprejeti pravočasno, zato so spremembe odloka soglasno podprli. Z manj razprave so se nato seznanili o poslovanju gospodarskih javnih služb v letu 2017, ki so s prihodki pokrile stroške, ter program njihovega dela za letošnje leto.
DSC_4583

Janja Zorko Kurinčič in Tatjana Fabjančič Pavlič iz ZD Krško

Bistvena ugotovitev za občane je, da se cene storitev v glavnem znižujejo, razen omrežnine pri oskrbi s pitno vodo, zaradi česar bo povprečna položnica za gospodinjstvo, priključeno na kanalizacijsko omrežje, za 0,86 evra dražja, za gospodinjstvo brez kanalizacije pa za 0,31 evra dražja. Direktor Sektorja komunale pri Kostaku Jože Leskovar se je občinskemu svetu zahvalil za sodelovanje v tem mandatu in pozval k predlogom za izboljšave njihovega dela.

NADOMEŠČANJE V ZDRAVSTVENI POSTAJI

Na željo svetnikov je bila na dnevnem redu točka o problematiki nadomeščanja zdravnic v kostanjeviški zdravstveni postaji, saj je januarska odsotnost zdravnice Branke Cepić povzročila precej negodovanja med občani. Kot sta pojasnili direktorica in strokovna vodja Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič in Janja Zorko Kurinčič, za Cepićevo šest dni res ni bilo nadomeščanja, saj imajo zaradi pomanjkanja zdravnikov v primeru nepredvidenih odsotnosti težave z organiziranjem nadomeščanja. Če katere od zdravnic (poleg Cepićeve v Kostanjevici dela še koncesionarka Melita Sever) ni, jo običajno nadomešča druga, pacienti pa se lahko obrnejo tudi na ambulante v ZD Krško. V razpravi je bila izpostavljena tudi visoka stopnja zdravstvenega absentizma v kostanjeviški občini in slaba odzivnost na presejalne programe.

ODLOK O NEVZDRŽEVANIH OBJEKTIH

Izpostavimo še sprejem odloka o merilih in postopku za določitev nevzdrževanih objektov in za izvedbo vzdrževalnih del na objektih v občini. Gre za odlok po vzoru sežanske občine, ki daje pravno osnovo, da lastnike propadajočih objektov, ki kazijo podobo kraja in ogrožajo promet in mimoidoče, zavežejo k nujnim vzdrževalnim delom.

P. P.
 
 
« Nazaj na seznam