Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krajevni praznik obeležili z monografijo o Ripšlu

Objavljeno: Nedelja, 17.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
KS Loka, praznik (21)

Na prireditvi v počastitev praznika KS Loka pri Zidanem Mostu je Boštjan Zemljak prevzel priznanje v imenu PGD Loka …

V petkovem poznem jesenskem popoldnevu je v spominskem parku ob cerkvi sv. Helene v Loki pri Zidanem Mostu, kjer stojijo spominska obeležja Primožu Trubarju, Dragotinu Ferdinandu Ripšlu in Alojzu Rebuli, potekala osrednja slovesnost v sklopu praznika loške krajevne skupnosti.

Praznik KS Loka pri ZM 202111

… članica KD Primož Trubar Loka Cvetka Ostrovršnik pa v imenu društva.

Predsednik KS Loka pri Zidanem Mostu Aleksander File je na prijetni prireditvi, ki so jo z nastopom obogatili članice in člani KD Godba SŽ iz Zidanega Mosta ter učenke podružnične osnovne šole, podelil dve krajevni priznanji, in sicer PGD Loka ter KD Primož Trubar Loka. Kraj ob Savi, ki mu je postavil trajen spomenik v svojih knjižnih delih pisatelj Alojz Rebula, je bogatejši še za novo knjižno delo.

MONOGRAFIJA O DRAGOTINU FERDINANDU RIPŠLU

KS Loka, praznik (49)

Avtor monografije o Dragotinu Ferdinandu Ripšlu Oskar Zoran Zelič in Sergeja Cesar, ki je poskrbela za jezikovni pregled, sta predstavila vsebino ter se zahvalila krajevni skupnosti, ki je omogočila izid knjige.

Vztrajen raziskovalec preteklosti Oskar Zoran Zelič je ob lanskoletni 200. obletnici rojstva Dragotina Ferdinanda Ripšla (1820-1887), ki je svojih deset najbolj plodovitih let (1864- 1874) preživel v Loki pri Zidanem Mostu, napisal monografijo o tem odločnem narodnem buditelju, ljudskem pesniku, vestnem narodopiscu in kronistu ter spodbujevalcu sadjarstva, ki je bil predanem tudi duhovniškemu poklicu, zato je kot skrben župnik vidno zaznamoval čas druge polovice 19. stoletja in kraje, kjer je služboval. Vsebino knjige je avtor predstavil skupaj s Sergejo Cesar, ki je bdela nad jezikovno pravilnostjo zapisov.

»Knjiga je vsebinsko razdeljena na dva dela. V prvem delu sem predstavil portret Dragotina Ferdinanda Ripšla s poudarkom na glavnih postajah njegovega življenja in novoodkritih dejstvih v zadnjih letih skozi naslove: Ripšl kot narodni buditelj, sadjar, pesnik in publicist ter kronist. V drugem delu knjige je objavljeno bogato Riplšlovo narodopisno gradivo z naslovom Posebne navade v župniji Loka pri Zidanem Mostu. Z etnološkega vidika zapisane Ripšlove posebne navade predstavljajo dragocen vpogled v materialno, družbeno in duhovno kulturo naših prednikov, začinjeno s številnimi pregovori ter izginulimi navadami in običaji. Knjigo, ki šteje 160 strani in je zaradi lanskoletnih korona ukrepov izšla z enoletnim zamikom, je izdala KS Loka pri Zidanem Mostu,« je nizal podatke Oskar Zoran Zelič ter dodal, da dodano vrednost monografiji daje slikovno gradivo - mnogi časopisni članki, ki jih je Ripšl pošiljal v objavo, izseka vpisa njegovega rojstva in smrti v matičnih knjigah ter strani iz Ripšlovega dnevnika ter odlične fotografije domačega fotografa Bojana Dremlja (ena izmed njegovih fotografij krasi tudi naslovnico) ter Ljuba Motoreta. Oblikovanje knjige je bilo zaupano Nevenki Flajs.

»Prizadevanja Dragotina Ferdinanda Ripšla so padla na plodna tla in dala obilen sad,« je zaključil avtor monografije, s katero je ponovno iztrgal pozabi del preteklosti ter s tem ohranil del spominov za mlajše rodove.

SOCIALNA DISTANCA ODTUJUJE

Zbrane na dogodku je nagovoril tudi sevniški župan Srečko Ocvirk, ki je poudaril pomembno vlogo druženja in pogovora, kajti socialna distanca ljudi samo odtujuje. »Ljudje, ki živijo v določeni skupnosti, imajo svoje posebnosti, značaje, dobre in slabe lastnosti, navade in ustvarjajo svojo specifično, tudi miselno atmosfero. Ta je sestavljena iz misli tistih ljudi, ki tam živijo ali so nekoč živeli. In ko pridemo v to mesto ali to vas, lahko to atmosfero začutimo in se počutimo prijetno, domače,« je zaključila povezovalni del programa Annemarie Culetto. Za še prijetnejše praznovanja ter družabni del s pogostitvijo je poskrbelo TD Loka pri Zidanem Mostu ter z glasbenim delom veseli muzikanti iz hrvaškega Zagorja.

S. R., foto: L. M., S. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte