Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krajevno in gasilsko praznovanje v Dolenji vasi

Objavljeno: Sreda, 16.08.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
Dolenja vas_krajevni-praznik_90-let-PGD_34

Zbrani na prireditvi v dolenjevaškem večnamenskem domu

V Dolenji vasi pri Krškem je bilo v torek, 15. avgusta, kar trikrat slovesno: prvič zaradi praznika Marijinega vnebovzetja, drugič zaradi praznika krajevne skupnosti in tretjič zaradi 90-letnice tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva, ki je ob tej priložnosti razvilo nov prapor in slovesno prevzelo novo gasilsko vozilo.

Praznik krajevne skupnosti
 
Dolenja vas_krajevni-praznik_90-let-PGD_46

Razvitje novega praporja PGD Dolenja vas

Kot je v prazničnem nagovoru številnih zbranih v dolenjevaškem večnamenskem kulturnem domu povedal predsednik sveta KS Dolenja vas Goran Udovč, je krajevni praznik posvečen izgnancem, ki so morali med 2. svetovno vojno zapustiti svoje domove, po njej pa so se vrnili v izropane hiše, na neobdelana polja in posekane vinograde. "Kljub temu, da bi vsak od nas znal našteti razloge, zakaj tudi v današnji čas ni popoln, si ne znamo predstavljati, kaj so morali pretrpeti ljudje, ki jih je ideologija odtrgala od domačih ognjišč in postavila na tuje. Tudi zaradi njih danes živimo lepše in varneje, zato moramo spoštovati vse, kar danes življenje ponuja, verjeti, da bo jutri še boljše in prijaznejše. Na nas je, da bodo naši zanamci zaradi naših ravnanj živeli še bolje," je poudaril. V KS Dolenja vas so imeli v zadnjih letih vrsto zelo pomembnih otvoritev na čelu z odprtjem večnamenskega doma, uredili so odvodnjavanje odpadnih komunalnih vod, obnovili pločnike in asfaltne površine in dopolnili javno razsvetljavo. V času od lanskega praznika so dopolnili kanalizacijsko in širokopasovno omrežje v Dolenji vasi na območju Črne mlake, ravno v tem času poteka priključevanje gospodinjstev na širokopasovno omrežje v Starem Gradu in Dolenji vasi, do začetka šolskega leta naj bi obnovili oba prehoda za pešce.
 
Dolenja vas_krajevni-praznik_90-let-PGD_124

Prevzem novega gasilskega vozila

"Žal vseh lanskoletnih pričakovanj nismo uspeli realizirati. Tako ureditev ceste na Marof in regulacija potoka v Starem Gradu ter izvedba ustrezne pešpoti od konca naselja Dolenja vas do občinske meje še čakajo. Še vedno ob vsaki priložnosti opozarjamo na potrebno ureditev kanalizacijskega in odprtega širokopasovnega omrežja v naseljih Pesje in Libna ter modernizacijo cestnih povezav," je dodal. Čeprav so letos dobili predloge za podelitev krajevnih priznanj, so se odločili, da jih tudi v bodoče ne bodo podeljevali, saj so prepričani, da vsi po svojih močeh prispevajo k razvoju in napredku krajevne skupnosti ter da štejejo ne zgolj velika, ampak tudi majhna dejanja. Kot najpomembnejšo pridobitev ob letošnjem prazniku pa je seveda izpostavil novo gasilsko vozilo, ob tem pa izrazil spoštovanje članom in članicam gasilskega društva za njihov prostovoljno delo v korist skupnosti ter jih obljubil pomoč pri delovanju.
 
90 let PGD Dolenja vas
 
Dolenja vas_krajevni-praznik_90-let-PGD_104

Zmagovalci športnih iger - ekipa Spodnjega Starega Grada

Večji del prireditve je bil posvečen jubileju gasilskega društva, ustanovljenega 9. septembra 1927 na pobudo mizarskega mojstra Franca Topliška iz Dolenje vasi, ki je postal njegov prvi poveljnik, prvi načelnik pa je bil trgovec Jože Godler iz Starega Grada. Ob jubileju so zamenjali društveni prapor, saj je bil prejšnji star že 40 let in dotrajan. Nov prapor poudarja vse krajevne znamenitosti: žitno klasje, grozdje, lipo kot simbol slovenstva, krajevno cerkev, potok in prvi gasilski dom, ki ga še naprej vzdržujejo. Prapor je slovesno razvil predsednik sveta KS Goran Udovč in ga predal predsedniku in poveljniku društva Janezu Cerjaku in Branku Turnšku, blagoslovil pa ga je videmski župnik Mitja Markovič. Kot največji donatorji so trakove nanj pripeli predstavniki Gasilske zveze Krško, KS Dolenja vas, KS Spodnji Stari Grad - Spodnja Libna, Dafire d.o.o. in PGD Litija.
 
Ob tem so uradno prevzeli v uporabo novo gasilsko vozilo oz. avtocisterno GVC 24/50, ki jim jo je podarila NEK, člani društva pa so jo obnovili in nadgradili. Kot je povedal predsednik društva Janez Cerjak, je v društvu, ki pokriva območji obeh omenjenih KS, kar 140 članov oz. dobrih 14 % prebivalcev, kar znatno presega državno povprečje (8 %). "Vsa ta dejstva dokazujejo, da ima naše društvo močno podporo lokalne skupnosti in tudi širše, na kar smo zelo ponosni," je poudaril in se zahvalil še številnim ostalim donatorjem, ki so prispevali za žebljičke na praporju. Podelili so tudi številna priznanje plakete, diplome in priznanja PGD Dolenja vas, Gasilske zveze Krško in Gasilske zveze Slovenije. Društvo je med drugim prejelo odlikovanje 1. stopnje GZS. Predsednica Gasilske zveze Krško Ana Somrak je dejala, da je bila KS Dolenja vas vedno zelo povezana, zato ni slučajno, da KS in PGD praznujeta skupaj, dolenjevaške gasilce pa pohvalila kot zelo zanesljive in aktivne, tudi na področju mladine. Župan mag. Miran Stanko je zbranim čestital tako ob krajevnem prazniku kot gasilskem jubileju, številne donatorje ob novem praporju pa izpostavil kot dokaz večkrat omenjene povezanosti v kraju.
 
Praznično dogajanje je sicer potekalo skozi cel dan. Začelo se je s svečano sveto mašo v tamkajšnji cerkvi Marije vnebovzete in položitvijo venca pred spomenik žrtvam 2. svetovne vojne, v večnamenskem domu je bila na ogled razstava ročnih del članic KD Libna, pred njim pa so potekale športne igre med vasmi, popoldne pa osrednja slovesnost z razvitjem novega praporja in prevzemom gasilskega vozila. Pri izvedbi letošnjega krajevno-gasilskega praznika so ob KS Dolenja vas sodelovali še KD Žarek, KD Libna, ŠD Dolenja vas in PGD Dolenja vas. V športnih igrah se je pomerilo pet vaških ekip, prehodni pokal pa je osvojila gostujoča ekipa iz Spodnjega Starega Grada. Za njo so se zvrstile ekipe Libne, Starega Gradu, Pesjega in Dolenje vasi. V kulturnem programu so nastopili trobilni kvintet Stotnik, glasbeniki Drago Gradišek, Mitja Kuselj in mlada Maša Planinc, Ženski pevski zbor Prepelice in ansambel Pušelc, prireditev pa je povezovala Vesna Kodrič.
 
P. P.
 
« Nazaj na seznam
»