Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krajevno praznovanje Senušanov

Objavljeno: Ponedeljek, 19.06.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik ks senuse 2017 (28)

Predstavnici prvouvrščene ekipe Brezovske Gore s predsednikom Mežičem in vodjo kmečkih iger Ireno Žarn

Sobotno popoldne je na Senušah potekalo v znamenju krajevnega praznika, ki so ga najprej obeležili občani z ogledom ali sodelovanjem na kmečkih igrah, čemur je sledila proslava s kulturnim programom, zatem pa še tradicionalno druženje s pogostitvijo.

Krajevni praznik se ne obeležuje le v spomin na vrnitev izgnanih sovaščanov med drugo svetovno vojno in njihovo vrnitev na domove, temveč ima ta širši pomen, saj je to priložnost za obujanje spominov, druženje in veselje, je dejal na prireditvi predsednik sveta KS Senuše Damjan Mežič. Še sploh, ker so tovrstne želje po še tesnejšem povezovanju v skupnosti dozorele in bile izražene med samimi krajani, kar so med drugim dokazali krajani Brezovske Gore in Straže, kjer so pripravili dobro obiskana kresovanja: "Z namenom druženja smo organizirali že tradicionalni Valentinov pohod, ki hkrati spodbuja gibanje v naravi in spoznavanje okoliških krajev, v času pusta pa so nas obiskali živahni Koranti iz Markovcev pri Ptuju, ki so prav tako med krajani zbudili veliko zanimanja."

Sicer pa je Mežič zbranim na prireditvi povzel tudi pridobitve na območju krajevne skupnosti v obdobju enega leta, med drugim je bila v Križah asfaltirana ulica Moj mir v dolžini 300 metrov, prav v tolikšni dolžini preplastena dotrajana cesta proti Ladni, na Senušah obnovljene cesta proti cerkvi, v Drenovcu pa cestni odsek proti Direnbekovim. Kot je še dejal, pa so izjemnega pomena sredstva, gre za 100.000 evrov, ki so jih po desetih letih pošiljanja dopisov in pogovorov pridobili od Agencije RS za okolje za urejanje vodotokov. V sklopu tega je že urejen vodotok proti Drenovcu, sledilo pa bo urejanje struge dolvodno proti Dolejam. Med načrtovani investicijami je povedal, da bo Občina Krško, predvidoma v prihodnjem letu, sanirala skozi Volčja jame zelo poškodovan cestni odsek proti Veliki vasi, sicer pa je še povedal, da si prizadevajo zagotoviti tudi avtobus za prevoz do leskovške šole: "Naj omenim, da imamo v Brezovski Gori veliko podmladka, kar 23 otrok je, ki obiskujejo vrtec ali šolo. Zato si že nekaj let prizadevamo, da bi organizirali avtobusni prevoz, žal pa s strani občine še nismo prejeli pozitivnega odgovora."

Slavnostno prireditev so z glasbenimi vložki popestrili Mladi ritem vodovodarji iz leskovške šole in glasbena skupina Ješča vešča, sestavljena iz ljubiteljskih glasbenikov iz krajev po Dolenjski, ki z različnimi glasbenimi zvrstmi obujamo glasbo prejšnjega stoletja, v ospredju pa je ciganski swing, jazz standardi in etno folk rock, skupina pa ustvarja tudi avtorsko glasbo. Uradni del slovesnosti je predsednik Mežič zaključil s podelitvijo priznanj štirim sodelujočim ekipam na zabavno-športnih kmečkih igrah, in sicer ekipi Brezovske Gore, ki je osvojila 1. mesto, Senuš, Križe in ekipi krajevnih svetnikov. Sicer pa sta vse prisotne nagovorili in jima čestitali ob krajevnem prazniku tudi podžupanja Ana Somrak in predsednica KO DIS Leskovec pri Krškem Anica Baznik.

B. M., foto: Sv. M.
« Nazaj na seznam
»