Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krška šola v korak z internetom in industrijo 4.0

Objavljeno: Torek, 09.04.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Krška šola v korak z internetom in industrijo 4.0

Zbrani na multiplikacijskem dogodku

Šolski center Krško-Sevnica sodeluje v mednarodnem projektu WirelesUp, v katerem skupaj s partnerji iz petih držav sooblikujejo posodobitev učnih vsebin. V okviru projekta so prejšnji teden (4. 4.) v prostorih inštituta ZEL-EN pripravili multiplikacijski dogodek z naslovom »V korak z internetom in industrijo 4.0«.

Kot nam je povedal profesor na krški srednji šoli Jože Požun, v okviru projekta v sodelovanju s šolami s področja elektrotehnike iz Nemčije, Češke, Hrvaške in Turčije pregledujejo izobraževalne programe, ugotavljajo razlike med državami ter vanje dodajajo nove, aktualne učne vsebine, zlasti vse, kar je povezano z internetom in industrijo 4.0 (sodobna tehnologija, avtomatizirani sistemi ipd.). Na tržišču so našli in izbrali t. i. pametno opremo, ki povezuje zajemanje podatkov, njihovo obdelavo, shranjevanje in deljenje v oblaku.
Krška šola v korak z internetom in industrijo 4.0

Predavatelj mag. Marko Bohar

O njej so se poučili na enotedenskem izobraževanju na Češkem, šole pa so jo nabavile in jo bodo uporabljali pri pouku. Zdaj so pri pripravi učnih načrtov, v katere dodajajo sodobne vsebine. »Pilotno jih bomo začeli uporabljati že konec tega šolskega leta, potem pa še v naslednjem šolskem letu. Projekt se sicer zaključi jeseni, ko je predvideno tudi tekmovanje dijakov, da vidimo, kdo je najbolje izkoristil nove pristope poučevanja,« je še dodal Požun. Rezultate projekta bodo ponudili tudi drugim srednjim šolam s področja elektrotehnike in računalništva, se pa bo pri tem treba poenotiti glede nabave opreme.

Na tokratnem dogodku so predstavniki šol v projektu prisluhnili mag. Marku Boharju, samostojnemu svetovalcu Zbornice elektronske in elektro industrije, ki je predstavil stanje in razvojne trende na področju t. i. industrijske revolucije 4.0, svoj pogled, izkušnje in primere dobrih praks so predstavili še predstavniki nekaterih podjetij, dogodek pa so zaključili z okroglo mizo in ogledom inštituta ZEL-EN.

P. P.
« Nazaj na seznam