Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krški občinski svet že konstituiran

Objavljeno: Torek, 04.12.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0498

Najstarejši član je županu nadel županovo verigo

obcinski svet krsko 2018-2022

Novoizvoljene članice in člani občinskega sveta Krško v mandatnem obdobju 2018-2022

Včeraj popoldan se je v krški Dvorani v parku na konstitutivni seji sestal novoizvoljeni sestav Občinskega sveta občine Krško v mandatu 2018-2022. Prve redne seje se je udeležilo 29 od skupno 30 svetnic in svetnikov.

Sejo je vodil najstarejši član novoizvoljenega občinskega sveta Franc Lekše (SLS), ki je županu mag. Miranu Stanku pred zaprisego nadel županovo verigo kot mestno insignijo z grbom občine, ki se od leta 2014 uporablja ob slovenskih priložnostih. Pri tem grb ponazarja zgodovinsko in kulturno dediščino mesta, vezni členi verige pa geografsko razgibanost območja občine z reko Savo, ki iz gričevnato-hribovitega predela prehaja v ravnino Krškega polja. Župan Stanko je zaprisegel, da bo svojo dolžnost opravljal vestno in odgovorno, deloval v skladu s pravnim redom Slovenije in občine Krško in si z vsemi močmi prizadeval za blaginjo občine, njenih občank in občanov (več v Posavskem obzorniku, ki izide 6. decembra).

DSC_0460

Predsednik in tajnik Občinske volilne komisije Bojan Trampuš in Feđa Marković

V uvodu konstituiranja občinskega sveta sta poročilo volitev predstavnikov v občinski svet, krajevne skupnosti in za župana podala predsednik Občinske volilne komisije Bojan Trampuš in namestnica predsednika Posebne občinske volilne komisije za izvolitev predstavnika romske skupnosti Simona Lubšina. Trampuš je med drugim povedal, da so s predvolilnimi deli pričeli že v mesecu septembru. Od skupno 484 že imenovanih članov volilnih odborov so morali opraviti kar 164 zamenjav, saj je bilo imenovanje posameznih članov nezdružljivo bodisi z njihovo kandidaturo bodisi so bili razrešeni v izogib konflikta interesov zaradi sorodstvenih vezi s posameznim kandidatom. Za izvolitev v občinski svet se je potegovalo skupno 240 kandidatk in kandidatov, za izvolitve v svete krajevnih skupnosti pa 208 kandidatov. Lubšinova je povedala, da je od 211 volivcev, vpisanih v volilni imenik pripadnikov romske skupnosti, oddalo glasove na volišču 32 volivcev. Osem glasovnic je bilo neveljavnih, Moran Jurkovič – Dane pa je bil kot edini kandidat izvoljen s 24 glasovi.

SLS stranka ima v novem sestavu 11 mandatov (Vlado Grahovac, Franc Bogovič, Mojca Železnik, Jože Slivšek, Mirana Stanka bo že na naslednji seji nadomestila Jožica Mikulanc, Boštjan Pirc, Ana Somrak, Janez Barbič, Damjan Mežič, Franc Lekše, Kristina Račič Ogorevc), SDS pet mandatov (Milena Bogovič Perko, Jože Olovec, Jože Žabkar, Zdravko Urbanč in Matjaž Gomilšek), SMC štiri mandate (Dušan Dornik, Tajana Dvoršek, Aleš Zajc in Robert Kostevc), SD tri (Nataša Šerbec, Anton Petrovič in Silvo Krošelj), po en mandat pa Nsi (Aljoša Preskar), DeSUS (Vlado Bezjak), Levica (Aleš Suša), ROK (Luka Gramc), SNS (Dušan Šiško), Dobra država (Damjana Pric) ter romska skupnost (Moran Jurkovič – Dane).

B. M.
« Nazaj na seznam
»