Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krško ob prazniku naprej po začrtani poti trajnostnega razvoja

Objavljeno: Četrtek, 24.05.2018    Rubrika: NOVICE Sporočilo
_DSC9671
Ob prazniku občine Krško, posvečenem spominu na prve padle krške borce in vrnitvi izgnancev, je župan občine Krško mag. Miran Stanko na novinarski konferenci predstavil delo zadnjih štirih let in predstavil načrte.

Zadnja štiri leta ocenjuje kot uspešna, saj so v skladu z zastavljenimi cilji v občini izpeljali kar nekaj večjih naložb tako na področju infrastrukture, šolstva in predšolske vzgoje, kmetijstva, trajnostne mobilnosti in drugih. Predvsem so sledili cilju uravnoteženega razvoja na območju celotne občine, hkrati pa s financiranjem ali sofinanciranjem omogočili izvajanje programov, med katerimi številni presegajo zakonske obveze. V letih 2014 do vključno 2017 je Občina Krško za investicijske odhodke namenila nekaj več kot 54,4 milijona evrov ter uspela počrpati 19,3 milijona transfernih prihodkov (državnih in evropskih sredstev).

Večje naložbe v letih 2014 do 2017
 
20180505_131130
Med večjimi naložbami od leta 2014 je župan izpostavil nadaljevanje izgradnje krške obvoznice v sodelovanju in s sofinanciranjem Direkcije RS za infrastrukturo RS ter modernizacija številnih občinskih cest, izgradnja krožišč (Veliki Podlog, Brestanica, most Krško, …), obnove ulic, mostov. Na področju trajnostne mobilnosti so v zadnjih treh letih nadgradili kolesarske povezave, v mestu Krško vzpostavili avtomatski sistem brezplačne izposoje koles, kot večina občin pa je tudi Občina Krško v lanskem letu sprejela Celostno prometno strategijo.

S pomočjo evropskih sredstev so celovito obnovili staro mestno jedro Krškega z ureditvijo ulice, Zaton in Dalmatinove ulice vzporedno z ureditvijo protipoplavne zaščite. Nadgradili širokopasovne povezave, trenutno je 2545 priključenih na omrežje. Uredili so več poslovilnih objektov na pokopališčih, in sicer v Podbočju, Brestanici, na Raki.

Na področju komunale med večje naložbe sodijo hidravlične izboljšave vodovodnega omrežja kot skupni projekt občin Krško, Kostanjevica na Krki in Brežice, s katerim so dosegli zanesljivejšo in varnejšo oskrbo s pitno vodo, ter izgradnja sodobne kompostarne v Zbirnem centru Spodnji Stari Grad. Na širšem območju občine nadgrajujejo kanalizacijski sistem, v zadnjih letih na področjih Senovega, Brestanice, Krškega, Dolenje vasi in Leskovca pri Krškem.

Za izboljšanje pogojev kmetovanja so zaključili z izgradnjo II. fazo namakalnega sistema Kalce – Naklo, nadaljevali s komasacijami in agromelioracijami, uredili urbane vrtove, ter v okviru projekta Posavska špajza, deloma pa tudi iz občinskega proračuna obnovili tržnico na Vidmu.

V letu 2015 je bil sprejet ključen dokument prostorskega razvoja Občinski prostorski načrt občine Krško, v lanskem septembru pa je stekel postopek za spremembe in dopolnitve.

Od skupno osmih osnovnih šol energetsko sanirane oz. obnovljene osnovne šole v Krškem (celovita obnova in energetska sanacija), v Leskovcu pri Krškem, Brestanici, Koprivnici, trenutno je v II. fazi energetska sanacija osnovna šola v Podbočju. Od vrtcev je bil energetsko saniran in obnovljen vrtec Pika Nogavička v Leskovcu pri Krškem, v Brestanici pa zgrajen nov nizkoenergetski vrtec.

V letu 2017 je bila sprejeta odločitev o širitvi in dograditvi osrednje Valvasorjeve knjižnice Krško na obstoječi lokaciji, nakar so stekle aktivnosti odkupa kapucinskega samostana in priprava projektne dokumentacije. V letu 2014 je bila tudi s pomočjo evropskih sredstev zaključena obnova velike dvorane Kulturnega doma Krško.
 
Načrti v 2018 in 2019 predvsem v smeri trajnostnega razvoja
 
Kot je pojasnila direktorica občinske uprave Melita Čopar, v skladu s sprejetim rebalansom proračuna za leto 2018 prihodki znašajo 38, 2 milijona evrov, odhodki pa 41,5 milijona evrov. Večji delež odhodkov predstavljajo naložbe in programi na področju družbenih dejavnosti, torej izobraževanja, šolstva, kulture, sociale ter na področju gospodarske infrastrukture, s poudarkom na vzdrževanju in obnovi cestnega omrežja. Načrtovani investicijski odhodki tako znašajo nekaj več kot 18 milijonov evrov.
 
Med večjimi projekti oz. naložbami so v letu 2018 tako načrtovane pridobitev gradbenega dovoljenja za širitev Valvasorjeve knjižnice v Krškem in začetek gradnje (vrednost celotnega projekta štiri milijone evrov, skupaj z odkupi in izdelavo projektne dokumentacije, sam objekt 2,5 milijona evrov), 2. faza energetske sanacije osnovne šole Podbočje,  obnova kuhinje, knjižnice in kurilnice na OŠ Koprivnica, aktivnosti za umeščanje novega objekta OŠ dr. Mihajla Rostoharja v starem mestnem jedru Krškega, priprava projektne dokumentacije za nov vrtec na Senovem, v načrtu je tudi gradnja novega vrtca v Velikem Podlogu.
 
Na področju prometne infrastrukture bodo v sodelovanju z DRSI nadaljevali z izgradnjo krške obvoznice v sodelovanju in sofinanciranjem Direkcije RS za infrastrukturo RS v skupni višini 14 milijonov evrov, ki se z junijem nadaljuje z izgradnjo tretjega kraka skozi Žadovinek in obnovo kraka obvoznice od starega mostu do krožišča pri tretjem mostu.

Sicer pa bodo nadaljevali z modernizacijo občinskih cest in pločnikov, v načrtu je tudi izdelava projektne dokumentacije za peš most preko Save v Krškem, pa širitev kolesarskih povezav, in sicer z zaključkom ureditve večnamenske poti v Dolenji vasi ob cesti Krško – Brežice in na Senovem ter odkupi zemljišč za kolesarsko povezavo med Krškim in Kostanjevico na Krki in podaljšanje večnamenske poti v Krškem od starega do novega most. Uredili bodo tri nova izposojevališča koles v Krškem in Brestanici kot nadgradnjo avtomatskega sistema brezplačne izposoje.
 
Na pokopališču v Krškem se nadaljuje gradnja nove mrliške vežice in širitev pokopališča. Nadaljevali bodo z izgradnjo širokopasovnih povezav, in sicer na območju Velikega Podloga, Krškega, Veniš, Senovega, Gore, Brestanice in Podbočja, za kar bodo v letošnjem letu namenili 190.000 evrov.
 
Na področju kmetijstva v letu 2018 načrtujejo izvedbo agromelioracije Gorica, vrednost celotnega projekta pa je ocenjena na nekaj manj kot 294.000 evrov. Začeli naj bi tudi s postopki komasacije kmetijskih zemljišč v Velikem Podlogu, če bodo uspešni na javnem razpisu za državna in evropska sredstva. Vrednost projekta komasacije je ocenjena na okoli 180.000 evrov, agromelioracije pa 245.000 €
 
Nadgradnja kanalizacijskega sistema bo potekala na območjih Senovega, Krškega in Leskovca.
 
Na področju skrbi za starejše je v začetku leta startal projekt Sopotniki, ki omogoča brezplačne prevoze za starejše v sodelovanju s prostovoljci. Skupaj s posavskimi občinami in pristojnimi institucijami pa že načrtujemo regijski projekt Mreža socialnih storitev in medgeneracijsko sodelovanje, s katerim želimo investirati v javno infrastrukturo za vzpostavitev prostorov za izvajanje dejavnosti dnevnega centra in bivanjskih enot za starejšo populacijo in osebe z motnjami v duševnem zdravju.
 
Občina Krško bo tudi v tem letu, kot v preteklih letih, aktivno sodelovala pri razpisih posameznih ministrstev kot tudi pri centralnih razpisih EU. Čoparjeva je izpostavila predvsem potek projektov kot sta MASTER 5 in Podjetna 9-ka. V okviru slednjega želijo povečati zanimanje mladih za tehnične poklice kot poklice prihodnosti, ter MASTER 5 z uvajanjem t. i. »mojstrske šole« s poudarkom na dualnem izobraževanju, ki naj bi omogočal zaposljivost mladih in posledično povečanje gospodarske konkurenčnosti.
 
Vključevanje občank in občanov s predlogi o naložbah

Usmerjenost Občine Krško k občanom je podkrepljena s številnimi komunikacijskimi kanali, preko katerih pridobiva predloge ter informacije glede njihovega zadovoljstva. V ta namen so pred dvema letoma uvedli spletno aplikacijo Pobude občanov, kjer zbirajo pobude, predloge in vprašanja občanov. Ker pa si želijo še tesnejšega sodelovanja z občani, bodo v tem letu naredili prve korake k vzpostavitvi participatornega proračuna (sistem razporejanja enega dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi soodločajo občanke in občani). Prvi korak bo zbiranje predlogov o naložbah na spletni strani občine. Občani bodo tako imeli možnost predlagati, kateri projekti so po njihovem nujni.  

Vir: Občina Krško
 
« Nazaj na seznam