Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kulinarične delavnice za tradicionalne posavske jedi v polnem teku

Objavljeno: Sreda, 18.04.2018    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Okusi posavja delavnica Oš Brežice-21
Štiri ponedeljkove popoldneve ima kuhinja v Osnovni šoli Brežice novo vsebino. Tu potekajo kulinarične delavnice za gostinske ponudnike, ki jih ob podpori Občine Brežice izvaja Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru. 

Občina Brežice sledi ciljem, zapisanim v strategiji razvoja turizma za obdobje 2017 do 2021, zato je pristopila k izvedbi projekta »Vzpostavitev lokalnih proizvodov (gastronomska strategija)«. Izbrani izvajalec, Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, je v mesecu aprilu znotraj tega pričel z izvajanjem štirih kulinaričnih delavnic. Udeleženci delavnic so gostinski delavci pri ponudnikih iz občine, ki so se odzvali na javno povabilo.
 
Namen delavnic je spoznavanje lokalnih ponudnikov kakovostnih pridelkov in izdelkov, izgradnja recepture za tradicionalne posavske jedi in priprava za strežbo v restavracijah, priprava tradicionalnih jedi z lokalnimi sestavinami po dogovorjenih standardih kakovosti, uvrstitev lokalnih tradicionalnih jedi na jedilne liste lokalnih restavracij in predstavitev kakovostne lokalne kulinarične izkušnje obiskovalcem.
 
Delavnice potekajo pod vodstvom chefov Roberta Gregorčiča (Oštarija, Dolenjske Toplice) in Gregorja Dujakoviča (Hotel Splavar).  
 
Udeleženci so uspešno opravili prvi dve delavnici, v drugi polovici pa jih čaka še postopek in priprava dodatne jedi, od izbora živil iz lokalnega okolja, predpriprave, postrežbe na krožniku do predstavitve jedi, umestitve jedi v meni in izbire vinske spremljave. Zadnja kulinarična delavnica bo namenjena pripravi »kraljice menija« in pogovoru z vinarji.
 
V projektu bo Občina Brežice z izvajalcem oblikovala tudi delovno skupino za jedi, ki bo definirala kulinarično piramido s prepoznavanjem celotnega kulinaričnega bogastva Posavja, reprezentativnih jedi občine in izborom jedi, ki naj bi najbolje predstavljale gastronomsko regijo. Začrtano je tudi oblikovanje kolektivne blagovne znamke za pridelke in prehranske izdelke, rokodelske izdelke in jedi.
 
Projekt predstavlja nadaljevanje dogajanja v začetku februarja, ko je Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice ter Občino Brežice predstavila knjigo Okusi Posavja in pripravila kulinarično doživetje, skozi katero je del jedi postavila na ogled in v okušanje obiskovalcem.

Vir: Občina Brežice
« Nazaj na seznam