Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ladi Rožič: Delavske pravice so bile izborjene in vedno znova so ogrožene

Objavljeno: Nedelja, 01.05.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
Lisca, 1. maj 2022  (50)

V uvodnem in zaključnem delu programa je nastopilo KD Godba Sevnica s sevniškimi mažoretami, ki so pred prihodom na Lisco že zbujali občanke in občane s prvomajsko budnico.

Današnji 1. maj je v dopoldanskem času privabil na Lisco številne pohodnice in pohodnike, planinke in planince, izletnice in izletnike, saj je pod šotorom pri Tončkovem domu potekala v organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije tradicionalna slovesnost v počastitev delavskega praznika, ki ohranja spomin na demonstracije delavcev v ameriškem Chicagu, ki so se daljnega leta 1886 potegovali za osemurni delavnik in druge delavske pravice.

Uvodni pozdrav je zbranim na prireditvenem prostoru pod šotorom namenil sevniški župan Srečko Ocvirk. »Prvi maj je pomemben praznik. Zakaj? Ker moramo določiti razmerje, kako v družbi ravnamo, kakšna so naša razmerja, razmerja med delom in nedelom, med ustvarjanjem in preteklim delom. Osnova dobrega dela v družbi je spoštovanje, tako do ljudi kot do okolja, v katerem živimo, in do narave, v kateri se zelo dobro počutimo. Če bomo odgovorno ravnali vedno in povsod, bo življenje lažje. Naša povezanost, ne samo na državni in evropski ravni, predvsem povezanost in odgovornost v lokalni skupnosti nas bo delala srečne in nam bo dajala zaupanje za dobrobit prihodnosti,« je med drugim dejal župan ter vsem zaželel prijetno počutje na Lisci.

ROŽIČ: INTERESE KAPITALA JE TREBA USKLADITI Z INTERESI DELAVCEV

Lisca, 1. maj 2022  (39)

Slavnostni govornik na prireditvi, ki jo je pripravila Območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dolenjske, Bele krajine in Posavja, je bil generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič.

Slavnostni govornik je bil generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič, ki je v uvodnem delu svojega govora opomnil, da so delavske pravice, ki so bile izborjene v drugi polovici 19. stoletja, vedno znova ogrožene. »Dnevi letnega dopusta, regres za letni dopust, minimalna plača, plačana malica in prevoz na delo in z dela, plačano nočno in nedeljsko delo ter drugi delovni pogoji,varna delovna mesta in druge pravice so posledica boja delavk in delavcev v preteklosti, predvsem članic in članov sindikatov. Nobena pravica ni bila delavkam in delavcem podarjena in ni zagotovljena za večno, zato se je treba vsak dan organizirano boriti za ohranitev obstoječih pravic za pridobitev novih, interese kapitala pa je treba uskladiti z interesi delavcev,« je poudaril govorec.

Praznik dela oziroma prvi maj je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav po svetu. Je spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu leta 1886, znanih pod imenom Haymarketski izgred. 1. maja 1886 je v ameriškem Chicagu na tisoče delavcev začelo stavko z zahtevo po boljšem življenju s skrajšanjem delovnika na osem ur, ne da bi se pri tem zmanjšalo njihovo plačilo za opravljeno delo. Vse do druge svetovne vojne je boj za osemurni delovnik ostal v središču številnih delavskih gibanj in strank. Ob vse daljših delovnikih je osemurni delovnik danes za mnoge spet vse bolj oddaljen ideal.  (Vir: Zveza svobodnih sindikatov Slovenije)

Lisca, 1. maj 2022  (35)

V kulturnem programu je z venčkom gorenjskih plesov navdušila folklorna skupina Duplo iz Pišec.

»Prvi maj je praznik, ko moramo odločno povedati, v kakšnem svetu želimo živeti in tako tudi letos sindikati ob prvem maju postavljamo svoje zahteve do politikov in delodajalcev – do tistih, ki s svojimi odločitvami vplivajo na življenje nas vseh. In kaj zahtevamo? Ponavljamo osnovno zahtevo iz leta 1886, in sicer osemurni delovnik. Vse prevečkrat so zaposleni z izigravanjem delovnopravne zakonodaje s strani delodajalcev le-tem na razpolago 24 ur na dan. Delavniki ponovno trajajo enajst ur in več. Naša ključna zahteva je ponovna uvedba pravila osem – osem – osem, saj imamo tudi delavci družine in pravico do usklajevanja dela in družinskih obveznosti. S tem se bo povečalo zadovoljstvo delavcev in produktivnost. Zahtevamo tudi, da se najnižja osnovna plača delavcev za najenostavnejša dela določi v višini minimalne plače, s čimer bi odpravili doplačilo do polne minimalne plače. V Sloveniji ima 76 odstotkov zaposlenih plačo nižjo od slovenskega povprečja in 88 tisoč upokojencev prejema doplačilo minimalne pokojnine. To je posledica mizernih plač, ki jih delodajalci izplačujejo delavcem v celotnem delovnem obdobju,« je osrednji govornik še izpostavil težek socialni položaj mnogih Slovenk in Slovencev.

OBLJUBE NA VOLITVAH NAJ NE BODO POZABLJENE

Lisca, 1. maj 2022  (57)

Meteorološka postaja s svojo belo kupolo, Jurkova koča in Tončkov dom na Lisci

»Pretekli teden so potekale v Sloveniji volitve. Volivke in volivci smo se naposlušali volilnih obljub, kaj bodo storile stranke, ki bodo na volitvah zmagale. Ne smemo pozabiti, da vse najpomembnejše odločitve, ki vplivajo na naše življenje, sprejemajo v evropskem parlamentu in v slovenskem državnem zboru. Njihove odločitve imajo izredno velik vpliv na kakovost našega življenja, a vse prevečkrat delavkam in delavcem kakor tudi upokojenkam in upokojencem ne prinesejo nič dobrega. Obljube o boljšem življenju, obvladovanju rasti cen energentov in hrane se kar vrstijo. Ne pozabimo na njihove obljube, spomnimo jih nanje in če ne bo drugače, gremo na ceste s protesti. Kljub stanju v naši državi, ki je do delavcev neprijazna, nad razočaranjem nad vsakdanjo politiko, ki je v zadnjih letih delavca razvrednotila, je podoba današnjega praznika pozitivna. Prvi maj je praznik dela, delavske solidarnosti, je simbol boja za delavske pravice, simbol za njihovo ohranitev. Ne glede na vsa dogajanja, čas vojne v Ukrajini, čas zaključka pandemije covid-19, čas visoke gospodarske rasti, visokih dobičkov podjetij, čas, ko se delodajalci soočajo s pomanjkanjem delovne sile, je sedaj tudi pravi čas za večje plače. Le skupaj in s sindikati delavcev lahko delu povrnemo čast. To lahko naredimo le skupaj, brez iluzij, da bo to naredil nekdo drug namesto nas. Ne pozabimo, da nobena pravica delavcev ni bila podarjena, nobena pravica ni zagotovljena za večno, za to se je treba vsak dan organizirano boriti. Živel 1. in 2. maj, ki sta dela prosta dneva,« je zaključil svoj slavnostni govor generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič.

NA PROSLAVI NA DEBENCU PODELILI PRIZNANJA, MED NJIMI TUDI SEVNIČANKA

Prvomajsko praznovanje v organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije vsako leto poteka tudi na Debencu pri Mirni na Dolenjskem, kjer so tudi letos podelili priznanja posameznicam in posameznikom za dolgoletno prizadevno delo v sindikalnih organizacijah. Priznanje za območje Posavja je prejela Jasna Bešenić iz Sevnice, ki je zaposlena v podjetju Inplet na Dolnjem Brezovem. Priznanje je prejela za aktivno sodelovanje pri sindikalnem delu, pogovorih in dogovorih z vodstvom podjetja in povezovalnost s sindikati na območni in republiški ravni.

V spremljevalnem kulturnem programu so sodelovali članice in člani KD Godba Sevnica, mažorete Društva Trg Sevnica, folklorna skupina Duplo iz Pišec ter Blaž in Katja Plevnik s harmoniko in recitacijami, za povezovanje je skrbela sekretarka območnega odbora ZSSS Dolenjske, Bele krajine in Posavja Ivica Sotelšek, ki je tudi članica FS Duplo. V popoldanskem delu programa je lepo število obiskovalk in obiskovalcev privabila zasedba Miran Rudan & Design ter kasneje še NZA Jarica. Za prometno urejenost z dostopom na parkirno mesto je skrbelo podjetje GVS iz Novega mesta. 

S. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte