Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lesen most v Cerkljah počasi že dobiva novo podobo

Objavljeno: Sreda, 24.02.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
leseni_most_cerklje_obnova (5)

Nameščenih je že več kot polovica novih lesenih pilotov.

Dela v sklopu celovite obnove lesenega mostu v Cerkljah ob Krki potekajo po načrtih, delavcem sevniškega podjetja Rafael v zadnjih dneh služi tudi lepo vreme. Po odstranitvi stare lesene konstrukcije so že namestili več kot polovico novih lesenih pilotov, tako da most počasi že dobiva novo podobo.

leseni_most_cerklje_obnova (15)

Od prvotne mostne konstrukcije je ostal le še manjši del. Delavci sevniškega podjetja Rafael so se v teh dneh že prestavili na levo stran Krke, kjer nadaljujejo s postavljanjem in zabijanjem pilotov.

Potem ko so zaključili postavljanje in zabijanje pilotov na desni strani reke Krke (z "gorjanske" strani), so se ta teden prestavili na levo, cerkljansko stran. Ob tem so z desnega na levi breg prestavili tudi mini nasip oz. nasutje, tako da lahko zdaj nadaljujejo nameščanje lesenih pilotov z druge strani.

Kot je že znano, bodo v fazi obnove mostu zamenjani vsi deli lesene nosilne konstrukcije: leseni piloti, horizontalne povezave pilotov, prečniki, mostnice, povozni parket in ograja, predvidena je zamenjava lesenih vzdolžnikov, ki povezujejo pilote, z jeklenimi nosilci. Nosilnost po obnovi bo 15 ton. Dela na cerkljanskem mostu, ki je spomeniško zaščiten in bo drugo leto obeležil stoletnico, bodo potekala predvidoma do konca junija letos.

R. R., foto: Verica Lajkovič

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam