Časopis za pokrajino Posavje
11.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Letošnji krajevni praznik v Pišecah na malo drugačen način

Objavljeno: Torek, 07.07.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
svecana_seja_sveta_ks_pisece (20)

Udeleženci svečane seje sveta KS Pišece v večnamenskem domu v Pišecah

Danes, 7. julija, KS Pišece praznuje svoj praznik, in sicer v spomin na leto 1944, ko je 1. bataljon Kozjanskega odreda, v katerem so bili večinoma domačini, prevzel nemško postojanko v Pišecah in tako začasno osvobodil ta kraj. Po navadi so krajevno praznovanje pripravili pri spomeniku padlim borcem sredi vasi, kjer je potekala slavnostna prireditev, nato pa še druženje in pogostitev krajanov ter predstavitev krajevnih društev na stojnicah pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Zaradi koronavirusa je letos vse drugače – v večnamenskem domu so na predvečer praznika priredili samo svečano sejo, ki so se je udeležili krajevni svetnice in svetniki, predsedniki društev in posameznih sekcij, ravnateljica pišeške šole, pišeški župnik, člani ZBV NOB Brežice ter tudi župan občine Brežice.

svecana_seja_sveta_ks_pisece (11)

Predsednik sveta KS Pišece Peter Skrivalnik

Skrivalnik: Proračun občine zelo naklonjen KS Pišece

Po besedah predsednika sveta KS Pišece Petra Skrivalnika imajo Pišece bogato zgodovino, saj se grad Pišece prvič pisno omenja že v drugi polovici 13. stoletja. Ob koncu 19. stoletja ta kraj zaznamuje rojak Maks Pleteršnik s svojim slovensko-nemškim slovarjem, spomin na tega jezikoslovca danes ohranja Društvo Pleteršnikova domačija. Pišece so bile nekdaj znane tudi po mlinarstvu, saj je ob Gabernici svoj čas mlelo kar 17 mlinov, danes je najbolj znan mlin pri cerkvi, ki ga pisni viri omenjajo že leta 1776 in za katerega skrbi Turistično društvo Pišece. Skrivalnik je omenil, da največjo pridobitev v pišeški KS dobijo v letu 2002 s svečanim odprtjem nove osnovne šole, poimenovane po Maksu Pleteršniku. Pri gradnji so sodelovali tudi krajani s krajevnim samoprispevkom. Zgradil se je tudi nov gasilski dom pri večnamenskem domu. V KS so v vseh teh letih modernizirali veliko število krajevnih cest, obnovila se je lokalna cesta Globoko–Pišece, v središču vasi so dobili pločnik, javno razsvetljavo in male komunalne čistilne naprave. »Letošnji proračun Občine Brežice je, lahko zatrdim, zelo naklonjen naši KS. Modernizirala se je že lokalna cesta v Zgornjem Podgorju v dolžini 280 metrov, v teh dneh se bodo začela obnovitvena dela na lokalni cesti proti sv. Jedrti v dolžini 550 metrov, obnavlja se zobozdravstvena ambulanta, v pripravi so idejne zasnove za izdelavo načrta za pločnik Pišece–Zgornje Podgorje, sredstva so tudi za nov oder in klima naprave za našo dvorano, ravno tako so zagotovljena sredstva za obnovo glavnega vhoda na starem pokopališču, preselili smo tudi pisarno KS v nove prostore v večnamenskem domu, izvaja pa se tudi energetska sanacija naše šole,« je poudaril Skrivalnik in dodal, da je želel opozoriti in opomniti na bogato zgodovino pišeške KS. Po njegovem se ne sme pozabiti na prizadevne krajanke in krajane, med njimi so takšni s prejetimi nagradami in priznanji, ki nekaj veljajo – najboljši ravnatelj osnovnih šol v Sloveniji, najboljša učiteljica OŠ v Sloveniji, najboljši prostovoljec na področju turizma, občinski nagrajenci in dobitniki priznanj.
received_321842082550475.

Polaganje venca pri spomeniku padlim borcem v Pišecah


Letošnje krajevno priznanje bo VD Pišece izročeno naknadno

Priznanje KS Pišece bodo letos namenili Vinogradniškemu društvu Pišece za 20 let delovanja, podeljeno pa bo 12. septembra, ko društvo načrtuje prireditev ob omenjenem jubileju.

Molan: Pomembno, da bo v kraju spet zobozdravnik

Na dogodke izpred 76 let, zaradi katerih v Pišecah praznujejo svoj krajevni praznik, je spomnil Jože Zagmajster, podpredsednik ZBV NOB Brežice, predsednik KO ZBV NOB Pišece in vodja praporščakov ZBV NOB Brežice. Izpostavil je, da morajo biti vsi ponosni na može, svoje prednike, ki so se takrat brez strahu postavili po robu okupatorju in prinesli svobodo domačemu kraju, pa tudi tiste, ki so v bojih dali svoja življenja in katerim so posvečena spominska obeležja v teh krajih. Ob krajevnem prazniku je vsem krajankam in krajanom Pišec čestital brežiški župan Ivan Molan in opisal, kako so se na občini spopadli s spremenjenimi razmerami zaradi koronavirusa – po njegovih besedah zelo uspešno, saj se je v teh kriznih časih pokazalo, kako je občina močna z vsemi uslužbenci in prostovoljci, ki so s svojo zagnanostjo dokazali, da v težkih časih znajo stopiti skupaj in pomagati najranljivejšim skupinam ljudi. »S pravilnim pristopom in organizacijo dela smo na občini uspeli zagotoviti, da načrtovane investicije in projekti v tem letu zdaj lahko nemoteno potekajo naprej, med drugim tudi energetska sanacija javnih stavb, med katerimi je tudi vaša osnovna šola,« je povedal in dodal, da so uspeli izbrati izvajalce del tudi za manjše investicije po KS, seveda tudi v pišeški, »ki pa so samo na prvi pogled manjše, v resnici so vredne med 50 in 70 tisoč evrov, kar sploh ni tako malo«. Po njegovem prepričanju je za tako majhen kraj, kot so Pišece, zelo pomembno, da bodo ponovno dobili zobozdravnika, s čimer bodo na boljšem tako otroci kot odrasli. Obljubil je še, da bodo kljub spremenjenim pogojem delovanja tudi letos za delovanje društev zagotovili sredstva v enakem obsegu, tako da bodo lahko ta kljub zmanjšanim aktivnostim preživela. Na koncu se je za operativno in dobro sodelovanje zahvalil občinskim svetnikom iz teh koncev in predsednikom društev.

Ob krajevnem prazniku se spomnijo žrtev, ki so v takratnih bojih izgubile življenje. V spomin nanje je delegacija pred svečano sejo položila venec. Zaradi koronarazmer so prilagodili tudi kulturni program, v katerem je nastopila samo mlada citrarka Timeja Račič Ogorevc, učenka 8. razreda OŠ Maksa Pleteršnika Pišece in 6. razreda Glasbene šole Brežice, pod mentorstvom prof. Anite Veršec.

R. R., foto: R. R. in T. Škof

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam