Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lovci F-16 in pilatusi so se s preletom zahvalili tudi zdravstvenim delavcem in ostalim zaslužnim v Brežicah

Objavljeno: Ponedeljek, 01.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
IMG_20200601_135759

Vojaška letala so preletela bolj obrobje Brežic, bolnišnici in zdravstvenemu domu se niso povsem približala.

Z današnjim dnem je tudi uradno konec epidemije novega koronavirusa v Sloveniji, kar so naznanili tudi slovenski in ameriški piloti, ki so zgodaj popoldne v zahvalo zdravstvenim delavcem, pripadnikom civilne zaščite, gasilcem, policistom in vsem drugim, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje osnovnih sistemov v državi, opravili skupen polet nad Slovenijo.

DSC_1874

Pred SB Brežice so prelet letal pričakali tudi gasilci in policisti.

Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka vojnega letalstva ZDA so s šestimi letali F-16 in tremi letali PC-9 leteli nad ali v bližini zdravstvenih ustanov, CSD in večjimi mesti po državi, med drugim so leteli tudi nad Brežicami, čeprav se niso povsem približali bolnišnici in zdravstvenemu domu, kar je nekatere mogoče celo malo razočaralo. Vojaški piloti so svoj prelet začeli ob 13.15 na Jesenicah, nato so leteli nad Golnikom in Kranjem ter Ljubljano, polet nadaljevali proti Celju, Mariboru in Ptuju, nato pa obrnili proti Šmarju pri Jelšah ter nadaljevali proti Brežicam, Metliki, Črnomlju, Kočevju in Postojni. Polet so sklenili v Izoli nekaj pred poltretjo popoldne.
DSC_1878

Zaposlene v SB Brežice so prelet opazovale z bolnišničnih oken.


Letala so Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima je bila milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro.

Pred brežiško bolnišnico so letala pričakali tudi brežiški gasilci z avtolestvijo in policisti, za nekaj trenutkov so svoje delo prekinili tudi zdravstveni delavci in prelet letal opazovali bodisi na prostem bodisi z oken, kar nekaj pa je bilo tudi mimoidočih, ki so se za hip ustavili in želeli videti ta sicer nevsakdanji dogodek.

R. R.
« Nazaj na seznam