Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Mati salamijad« privabila lepo število obiskovalcev

Objavljeno: Sreda, 13.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
»Mati salamijad« privabila lepo število obiskovalcev

Ocenjevalna komisija je ocenjevala salame v posebni sobi stare sevniške trške gostilne.

Na dan mučenikov je potekala v starem sevniškem mestnem jedru že 58. sevniška salamijada, dan pred tem pa je šestčlanska ocenjevalna komisija v posebni sobi stare sevniške trške gostilne Vrtovšek ocenila 130 vzorcev domačih salam, in sicer v treh kategorijah.

»Mati salamijad« privabila lepo število obiskovalcev

Zmagovalec 58. sevniške salamijade je postal Janez Peterlin iz Bele Cerkve. Prejel je prehodni pokal in praktične nagrade.

Na večerni razglasitvi so vsi, ki so prinesli domače salame v ocenjevanje, prejeli priznanja, najboljši trije v vsaki kategoriji pa posebne nagrade. Zmagovalec 58. salamijade, ki jo imenujejo tudi "mati salamijad", saj je sevniška salamijada najstarejša slovenska salamijada, je prejel še prehodni pokal, v katerega so vgravirali njegovo ime.

Prvo mesto med 80 izdelovalci domače salame (dve sta bili izločeni) na 58. salamijadi v Sevnici je osvojil Janez Peterlin iz Bele Cerkve pri Šmarjeških Toplicah. Drugo mesto je pripadlo njegovemu sinu Matjažu Peterlinu, tretje mesto je osvojil Simon Meglič iz Krsinje vasi pri Tržišču.

Na 5. salamijadi rejcev, na kateri je svojimi salamami tekmovalo 20 prašičerejcev iz sevniške občine, se je nagrade in prvega mesta razveselil Stanko Judež s Kompolja pri Boštanju, drugo mesto je osvojil Urban Krnc z Ledine nad Sevnico, tretje pa Božo Kragl iz Lončarjevega Dola pri Sevnici.

V kategoriji prijateljev, v kateri so tekmovali salamarji iz prijateljskih društev iz tujine že osmo leto zapovrstjo, je med 27 tekmovalci slavil Tomislav Kapusta iz Sv. Križa na Hrvaškem, drugo in tretje mesto sta osvojila zakonca z avstrijske Koroške – Reinhard in Gerti Prutej iz Bleiburga.

Celoten program so spremljale še različne družabne igre, ena izmed njih je bila tudi ugibanje teže košarice z okusnimi mesnimi dobrotami, za glasbeni del so skrbeli kar trije sestavi veselih muzikantov in ena moška pevska zasedba, za povezovanje prireditve pa Slavko Podboj. Zbrano moško družbo, kajti po tradiciji ženske na sevniško salamijado nimajo vstopa, sta nagovorila predsednik sevniškega društva salamarjev Zdravko Mastnak in župan Srečko Ocvirk.

S. R., foto: L. M., B. B., A. H.


 
« Nazaj na seznam
»