Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Med 1. in vključno 11. aprilom zaprtje države; sobotne okužbe v sevniški in brežiški občini

Objavljeno: Nedelja, 28.03.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
lockdown-5842452_1920

T. i. lockdown države bo potekal med 1. in 12. aprilom (foto: Pixabay).

Vlada je popoldne odločala o novi zaostritvi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa, v zadnjem času predvsem širjenju angleškega seva, in sprejela predlog vladne svetovalne skupine za covid-19 o popolnem 11-dnevnem zaprtju države med 1. in vključno 11. aprilom. Svetovalna skupina je namreč na dopoldanskem posvetu s predsednikom republike Borutom Pahorjem in zdravstvenim ministrom Janezom Poklukarjem predlagala strožje ukrepe, in sicer t. i. lockdown okoli velikonočnih praznikov. To pomeni, da bo šolanje v tem času spet potekalo na daljavo, gibanje bo omejeno na regije (izjema na veliko noč, 4. 3.), v čim večji meri naj bi se delalo od doma oz. naj bi zaposleni koristili dopust, javni prevoz pa bo deloval v omejenem obsegu. Po zaprtju bodo ocenili stanje in sledili bodo ukrepi v skladu z vladnim semaforjem sproščanja ukrepov po statističnih regijah v epidemiji covida-19.

Državna uprava bo prešla na delo od doma

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci sporočil, da bo državna uprava prešla skoraj v celoti na delo od doma, hkrati pa pozval gospodarstvo, naj stori enako. "Zaustavitev javnega življenja, ki je predlagana, je vezana na relativno kratko obdobje. Zavedamo se, da tudi po 12. aprilu Slovenija ne bo brez okužb in brez virusa. 12. aprila se bo ponovno začel uporabljati semafor sproščanja ali zaostrovanja, katerega uporaba se zdaj začasno prekine. Po potrebi bo ta semafor dopolnjen, ampak v veliki meri bo ostal takšen, kot je. Tako da je življenje predvidljivo, kar se tiče ukrepov, tudi po 12. aprilu," je dejal Janša.

Kaj (ne) bo dovoljeno?

Po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je vlada na današnji seji sprejela nov odlok, s katerim so izjeme pri obratovanju gospodarskih družb naštete. In sicer so po vsej državi omejitve. Torej izjeme, za katere omejitve ne bodo veljale, so: lekarne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta, dostavne službe, dimnikarske storitve (pod že znanimi pogoji), servisne delavnice (pod že znanimi pogoji), gradbena dela v oz. na nenaseljenih gradbiščih oz. tam, kjer ni stika s potrošniki, osebni prevzem blaga na prodajnih mestih (vključena tudi prodaja na kmetijah), druge nujne storive za zagotavljanje varnosti in zdravja. Dodatno pa bo dovoljeno: ponujanje in prodaja blaga in storitev na daljavo, opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave, opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi v bolnišnicah, domovih za ostarele, tovarniških menzah in podobno. Te storitve se bodo lahko izvajale brez obveznega tedenskega testiranja, je navedel Počivalšek.

Z obveznim testiranjem ali potrdilom o prebolelosti ali cepljenju pa se bodo po vsej državi lahko izvajale naslednje storitve: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in blago za osebno nego in čiščenje, prodajalne z medicinskimi pripomočki, vrtnarije, drevesnice, cvetličarne, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, tržnice, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve na tržnicah, tehnično blago, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve. 

Dodatna zaostritev na mejah, prepoved zbiranja


Že v ponedeljek bodo po Janševih besedah začeli veljati ukrepi na področju prehajanja državnih meja. Kot razlog je navedel alarmantno stanje v nekaterih državah Zahodnega Balkana. Notranji minister Aleš Hojs ga je dopolnil, da z jutrišnjim dnem tako ni več mogoče iz države potovati v rdeče države, razen tistih izjem, ki so razumljive, torej tranzit potnika, oskrba z blagom ali pa če je kdo zaposlen v mednarodnem transportu in podobno. Druga pomembna omejitev v tem odloku je, da se ob povratku v našo državo ni mogoče več izkazati s hitrimi antigenskimi testi, temveč so priznani samo PCR-testi. Dodatna zaostritev pa je, da morajo biti ti PCR-testi izdani v državah evropske skupnosti oziroma v šengenskem območju. Glede omejitve gibanja po njegovem ni večjih sprememb. "Razen te, da smo prisiljeni v omejitev gibanja ne glede na barvo semaforja na statistično regijo. Vstopi v državo so mogoči - tudi v primeru, da ste preboleli covid-19 ali bili cepljeni, je tudi čas od zadnjega odmerka tisti, ki definira možnost takega vstopa. Tudi prehajanje statističnih regij je v tem primeru možno za tiste, ki so tako cepljenje že opravili oziroma imajo negativni PCR-test, ki je relativno mlad, torej star manj kot 72 ur, ali tisti, ki so na podlagi potrdila zdravnika covid-19 že preboleli. Še ena izjema v odloku o omejitvi gibanja je, da se na samo veliko noč, torej v nedeljo, dovoljuje prehajanje med statističnimi regijami za obiske najožjih sorodnikov, pri čemer so taka združevanja ob prehajanju statističnih meja dovoljena za člane dveh družin, pri čemer se otrok do 15. leta ne šteje v to kvoto." S 1. aprilom se znova prepovedujejo vsi shodi, zborovanja, poroke, razen tistih, ki jih odobri minister za delo, družino in socialne zadeve.

Spet nošenje mask na prostem

Minister Poklukar je še omenil, da ponovno uvajajo tudi nošenje mask na prostem. "Aktivnosti zdravstva v tem času ne omejujemo. Na pobudo svetovalne skupine smo sprejeli odlok, s katerim uvajamo nošenje mask na javnih prostorih z dvema izjemama, za izvajanje športnih aktivnosti na zelenih površinah, kjer je možno zagotoviti 1,5 metra razdalje in ta poteka individualno, ter v avtomobilih, kjer je ena oseba ali osebe istega gospodinjstva," je pojasnil Poklukar.

Šolanje in neregistrirani športniki spet na daljavo

Šolska ministrica dr. Simona Kustec je navedla, da se bo med 1. in 11. aprilom izobraževanje opravljalo na daljavo. Določene izjeme bodo še lahko v prostorih vrtcev in šol, in sicer vrtci ter prva triada v OŠ, kadar je potrebno nujno varstvo otrok, torej za starše, ki so zaposleni v kritični infrastukturi. Izjema je tudi celotno izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. "Šole bodo že jutri dobile vse okrožnice in usmeritve. Časa bo dovolj, da se tako sami kot učenci in dijaki pripravijo na ta dober teden izobraževanja na daljavo," je dodala Kustečeva. Na področju športa bodo lahko še naprej aktivnosti in športni treningi normalno potekali za vrhunske športnike, vsi ostali bodo morali trenirati spet na daljavo.

Znova se zapirajo kulturne ustanove, verski obredi brez vernikov

Po besedah ministra za kulturo Vaska Simonitija bodo vse galerije, muzeje, knjižnice in arhive v obdobju ustavitve javnega življenja zaprli. Veljala bo tudi začasna prepoved ponujanja vseh kulturnih in kinematografskih storitev. Na področju verskih skupnosti pa predlagajo, da se zaprejo vsi verski objekti in da se javna bogoslužja, verski obredi in druge verske prakse prekinejo oz. da se izvajajo brez ljudi. Enako velja za veliko noč. Ohranja se le neposredna pomoč verska duhovna oskrba ljudi v stiski.

Osem novih okužb v Posavju

l_945
Povprečje okužb z virusom SARS-CoV-2 v zadnjih dneh v Posavju na splošno zelo niha - en dan jih je toliko več, da se epidemiološka slika vidno poslabša, drug dan pa jih je toliko manj, da se spet malce izboljša, a če potegnemo črto, se tudi v naši regiji, tako kot drugod po državi, razmere slabšajo, vendar pri nas dosti počasneje kot v kateri drugi slovenski regiji oz. na ravni Slovenije. Včerajšnjih 8 okužb - 6 v sevniški in 2 v brežiški občini - je sliko v Posavju spet nekoliko izboljšalo.

Število okuženih je
padlo za 3, na 217, tako da je 14-dnevna incidenca zdaj 285,6. Število okuženih se je v zadnjem dnevu zvišalo samo v občini Sevnica (s 27 na 32), v ostalih pestih posavskih občinah je ostalo enako ali se je celo malce znižalo; v Brežicah z 91 na 89, v Krškem z 78 na 74, v Radečah z 18 na 16, v Kostanjevici na Krki in Bistrici ob Sotli pa je še naprej 5 oz. 1 okužena oseba. Izboljšale so se tudi tedenske vrednosti, in sicer je 7-dnevno povprečje 17,4 oz. 22,9 na 100 tisoč prebivalcev, tako da se je spet malce oddaljilo od zgornje meje t. i. rumene faze, v kateri je trenutno le Posavje. Vse ostale regije so bodisi v oranžni bodisi v rdeči.

Povprečje okužb na ravni države še naprej narašča. V soboto je bilo opravljenih 3461 PCR-testov, s katerimi je bilo potrjenih 640 okužb z novim koronavirusom, kar je npr. za 123 več kot prejšnjo soboto ter največ ta dan v februarju in marcu. Število aktivnih primerov okužb se je zvišalo na 12.341, 7-dnevno povprečje okužb v Sloveniji pa znaša 944 in se je tako znova zvišalo (včeraj 927). Umrlo je sedem kovidnih bolnikov, v bolnišnicah se zdravi 499 ljudi, od tega jih 106 potrebuje intenzivno terapijo.

R. R.
« Nazaj na seznam