Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mednarodni simpozij o uporabi geotermalne energije za pridelavo hrane

Objavljeno: Torek, 27.11.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
fakulteta_za_turizem_simpozij_geofood16

Dobre prakse na področju pridelave hrane s pomočjo geotermalne enerije na Islandiji je prišla predstavit tudi dr. Ragnheidur Thorarinsdottir.

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru je v ponedeljek v hotelu Terme v Termah Čatež organizirala mednarodni simpozij z naslovom Geofood o uporabi geotermalne energije v kmetijskih procesih. Brežiška fakulteta je namreč eden od partnerjev projekta Geothermica, v katerega so vključena še podjetja iz Nizozemske in Islandije, države z največjim poudarkom na izkoriščanju geotermalne energije.

fakulteta_za_turizem_simpozij_geofood4

Dr. Maja Turnšek s Fakultete za turizem UM

Kot je za naš medij izjavila dr. Maja Turnšek, prodekanica za raziskovanje na Fakulteti za turizem in soustanoviteljica podjetja Ponika, je bila rdeča nit simpozija izkoriščanje geotermalne energije za namen pridelave hrane. Po njenih besedah je namen projekta pridobivanje znanja iz Nizozemske in z Islandije, kjer so že zelo napredni na tem področju, ter širjenje tega znanja v Slovenijo in hkrati pomoč vsem tistim, ki razmišljajo o ponovnem ali novem zagonu pridelave s pomočjo geotermalne energije. »To je področje, ki bi ga morali pri nas še veliko bolj izkoriščati. Nov način pridelave zaradi visokega tehnološkega znanja predstavlja novo obliko industrijskega turizma in agroturizma v Sloveniji,« je pojasnila in dodala, da je v Posavju, ki ima veliko termalne energije, tovrstna pridelava zagotovo perspektivna. Gre pa za dolgotrajne projekte, saj so začetne investicije zelo velike, je poudarila. »Temu so namenjena tudi evropska sredstva in mislim, da je čas, da tudi pri nas začnemo črpati denar za te namene,« je še dejala.

Na začetku simpozija je navzoče pozdravil tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je izpostavil, da bi lahko namakalni sistemi, ki jih bosta omogočali obe hidroelektrarni na območju občine, skupaj z geotermalno vodo, namenjeno predvsem za ogrevanje, pomenili dobro kombinacijo za še boljšo pridelavo hrane. Poleg tega je poudaril raziskovalno dejavnost brežiške fakultete in izrazil upanje, da bodo na fakulteti vzpostavili tudi raziskovalni inštitut s pridobivanjem evropskih sredstev za njegovo delovanje.

V nadaljevanju je dr. Ragnheidur Thorarinsdottir, menedžerka pri Svinna-Engineering in izredna profesorica na islandski univerzi, predstavila pregled geotermičnega potenciala v Evropi in primere kreativnih uporab geotermalnih virov, še posebej pri proizvodnji hrane. Carlos Alberto Espinal in Rob van de Ven, inženirja akvakulture in direktorja podjetja LandIng Aquaculture ter ustvarjalna sila projekta Geothermica, sta prikazala pregled skupnih točk akvakulture in hortikulture ter kako lahko ti dve panogi sodelujeta na področju tehnologije, posla in praks. Turnškova in Barbara Pavlakovič, asistentka na Fakulteti za turizem, ki raziskuje industrijski turizem, sta nato predstavili preobrat iz storitvenega v izkustveni sektor, ko podjetja omogočajo tudi oglede svojih proizvodnih procesov ter s tem razvijajo agroturizem in industrijski turizem. Inž. Alexander Boedijn, raziskovalec tehnologije rastlinjakov na Nizozemskem, je predstavil najnovejše tehnološke rešitve za rastlinjake – brezfosilno delovanje, upravljanje z vlažnostjo, uporaba LED tehnologije. Dr. Goran Vižintin, docent na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, je povedal nekaj več o načinu gradnje geotermalnih vrtin in na kaj je treba biti pozoren, da dosežemo čim manjše izgube toplote. Kot zadnja pa sta mag. Andrej Lapanje in dr. Nina Rman z oddelka Podzemne vode – hidrogeologija Geološkega zavoda Slovenije, predstavila projekt DARLINGe in geotermalni potencial Slovenije. Za zaključek je sledila še interaktivna delavnica, na kateri so sodelujoči izrazili svoja mnenja glede izzivov in želja po izkoriščanju geotermalne energije v Sloveniji.

R. R.
« Nazaj na seznam
»