Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Minister Cigler Kralj na ogledu obnovljenega bivšega DU Brežice

Objavljeno: Petek, 28.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
obisk_vlade_minister_cigler_kralj_v_vecgeneracijskem_centru_brezice (8)

Minister Janez Cigler Kralj s sodelavko ter predstavniki občine in brežiške enote VDC Krško - Leskovec pred obnovljenim bivšim DU Brežice

V sredo si je v sklopu vladnega obiska minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ogledal obnovljene prostore bivšega doma upokojencev v Brežicah in prostore brežiške enote Varstveno delovnega centra Krško – Leskovec. Pohvalil je namere občine, ki s tem uvaja nove koncepte bivanja za starejše.

Ministru, s katerim sta bili še sodelavka iz njegovega kabineta Magdalena Šverc in predstavnica za odnose z javnostmi Maruška Pleničar, sta uspešno zaključen projekt Revitalizacija objekta nekdanjega doma upokojencev v skupni vrednosti 1,85 milijona evrov predstavila v. d. direktorice občinske uprave Patricia Čular in Kristijan Gajić z oddelka za investicije, občinsko premoženje in javna naročila.
obisk_vlade_minister_cigler_kralj_v_vecgeneracijskem_centru_brezice (30)

Na ogledu obnovljenih prostorov

Občina Brežice je z omenjenim projektom želela z osnovnimi vlaganji v objektu zagotoviti ustrezne prostorske pogoje za izvajanje načrtovanih dejavnosti, v 1. fazi bivalne enote za uporabnike VDC Krško – Leskovec, v 2. fazi pa za stanovanjske enote, delovanje nevladnih organizacij in arhiv občine. Občina Brežice si želi pod enotno streho obnovljenega objekta združiti tudi podporne programe starejšim, tako bodo na tem naslovu svoje prostore dobili tudi nekateri programi večgeneracijskega centra, program brezplačnih prevozov za starejše Sopotniki in telefon za pomoč starejšim, ambulanta splošne medicine ZD Brežice ter v sosednji stavbi načrtovana javna pralnica. Občina Brežice želi v prihodnje na tej lokaciji vzpostaviti in razvijati socialni servis.

obisk_vlade_minister_cigler_kralj_v_vecgeneracijskem_centru_brezice (50)

Srečal se je tudi z uporabniki brežiške BE VDC Krško - Leskovec.

Občina Brežice je za obnovljene prostore pritličja sklenila najemno partnerstvo z VDC Krško – Leskovec, ki mu je s tem omogočila širitev programa enote Brežice, in sicer z dodatno ponudbo bivalnih enot, ki lahko sprejmejo 15 uporabnikov. Prostore VDC, ki so v uporabi od oktobra 2020, si je minister ogledal v družbi namestnice direktorja VDC Krško – Leskovec Anke Vučajnk, ki je tudi vodja enote Leskovec, ter vodje bivalne enote Brežice Sabine Mlakar in vodje zdravstvene nege v BE Brežice Albine Bence, srečal pa se je tudi z nekaterimi uporabnicami in uporabniki brežiške BE ter zaposlenimi.

Cigler Kralj: Brežiški projekt je pionirski

Za Posavski obzornik je minister Cigler Kralj po ogledu povedal, da ima dobre vtise, saj je bil tukaj toplo sprejet in videl, da so uporabnice in uporabniki VDC izjemno zadovoljni. »Prostori so svetli, topli, sodobni, lepo opremljeni in mislim, da nudijo vse, kar uporabniki storitev VDC potrebujejo za svoje življenje in delo, saj delajo v delavnicah, ki si nedaleč stran. Objekt, ki ga je občina pripravila za vselitev v prvi vrsti starejših oseb, je lepo obnovljen. Mislim, da bo to lahko priložnost za uvajanje novih konceptov bivanja starejših. Dobro je, da je objekt umeščen v naselje, tako da se bodo lahko srečevale različne generacije, in da je zasnovan tako, da bo lahko občina dala možnost delovanja sedeža tudi nekaterim društvom, ki se ukvarjajo z dejavnostmi za starejše in podpornimi dejavnostmi, kot sta npr. društvo upokojencev in Ozara. To bo prineslo dodatno dinamiko in plus za bivanje v tem domu,« je izjavil. Po njegovem mnenju bo ta koncept dober tudi za tiste starejše, ki so na podeželju osamljeni, ne zmorejo več obdelovati svoje zemlje ter živijo v prevelikih hišah, ki jih ne zmorejo več ogrevati in vzdrževati. »Zdi se mi, da je to prvi, pionirski projekt take vrste in dobro je, da se v Sloveniji začne ponujati alternativa, da se starejšim ponudi možnost življenja v eni taki skupnosti, kjer še vedno ohranijo veliko mero samostojnosti, hkrati pa imajo na dosegu roke vse podporne dejavnosti, od zdravnika do vseh drugih socialnih storitev.«

Minister je še povedal, da trenutno za tovrstne večgeneracijske centre nimajo odprtih razpisov, bodo pa v drugi polovici leta že začeli z razpisi iz sredstev za okrevanje in odpornost. »To bodo sredstva za vlaganje v oskrbo starejših, bolj na skupnostnem nivoju, recimo za 24 oseb. Predvidoma bodo to manjše enote, sodobne namestitve v smislu vasi za starejše ali manjših hišic oz. bivalnih skupnosti, ki bodo na voljo starejšim,« je pojasnil in dodal, da so mu predstavniki občine povedali, da še razmišljajo tako glede vsebine najemnih pogodb s stanovalkami in stanovalci centra kot tudi glede tega, po kakšni dinamiki se bodo kapacitete polnile. »Nekaj povpraševanja je, realnost bo znana kmalu po tem, ko se bodo odprla vrata centra. Še druga stvar pa je, ali bi še kateri od starostnih skupin omogočili vselitev v te prostore, morda kakšnim družinam ali šoli za njene dejavnosti, ter s tem poskrbeli za dodatno dinamiko. Ko bo to bolj jasno in bodo na občini ugotovili, kaj potrebujejo, se bodo zagotovo obrnili na nas. Mi namreč vsako tako prošnjo vzamemo resno, se usedemo, pogovorimo in vidimo, kje lahko gremo naproti, saj ni dovolj samo vlagati v stavbe, ampak moramo vlagati tudi v ljudi. To pa je nasploh naša odgovornost za starejše in ranljive ter prihodnost, ko vlagamo v mlajše in družine,« je še dejal Cigler Kralj.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»