Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Minister Počivalšek: Izvozna orientiranost narekuje tempo regije

Objavljeno: Četrtek, 07.12.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_4419

S srečanja z gospodarstveniki

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je včeraj med drugim obiskal podjetji Geotech in Resistec ter se udeležil posveta z gospodarstveniki, ki je potekalo na Sremiču Pri treh lučkah. Kot je strnil vtise po srečanju, se podjetja še vedno preveč zanašajo na nepovratne vire financiranja, zato ministrstvo bolj kot te spodbuja koriščenje povratnih sredstev preko SID banke, znotraj katere so oblikovali Sklad skladov.

Tako še v letošnjem letu načrtujejo objavo šestih razpisov za gospodarstvo, v skupni vrednosti okrog 50 mio evrov sredstev. Navezal se je tudi na sredstva za skladen regionalni razvoj. V minuli finančni perspektivi je bilo iz skladov EU Posavju dodeljenih 181 mio evrov sredstev, od tega je bila črpanih le polovica. Minister Počivalšek je še dejal, da Posavje razpolaga z velikim gospodarskim potencialom, veliko potenciala pa ima tudi na področju turizma. "Moram reči, da se vesel, da bodo narejeni glavni koraki na področju infrastrukture, ki pomembno vpliva na gospodarsko situacijo v tem delu na področju energetike in vsemu temu dobro sledijo gospodarske zadeve. Verjamem, da bo tudi izvozna orientiranost, ki je že sedaj temelj posavskega gospodarstva, tudi vnaprej tista, ki bo narekovala tempo razvoja te regije", je dejal Počivalšek.

Razvojne možnosti Posavja vidi predvsem v nadgrajevanju industrije in turizma, za katerega meni, da ima pomemben delež v celotni strukturi slovenskega turizma: "In na vse to je potrebno navezati tudi komunikacijski infrastrukturni del. Posavje ima zelo velike možnosti zaradi tega, ker leži ob eni glavnih avtocest, konec koncev pa je naloga vseh nas, da izkoristimo potencial letališča Cerklje ob Krki tudi v civilne in gospodarske namene." V zvezi s cerkljanskim letališčem je še dejal, da je treba za razvoj oz. vzpostavitev civilnega dela na letališču poiskati gospodarske partnerje in rešiti ključno zadevo, na kakšen način omogočiti življenje oz. delo civilnega in vojaškega dela na istem prostoru: "Nimamo težav z infrastrukturnim, z vzletno-pristajalnim delom, nimamo težav s tehnično opremljenostjo, ampak za kakršno koli civilno rabo pa sta dve možnosti, ali dogovoriti souporabo, kar bo težje za že obstoječe vojaške zmogljivosti, ali najti možnost za to, da se separatno pristopi k izgradnji kapacitet, ki bodo omogočile civilno-tovorni uporabni del tega letališča."

B. M.

 
« Nazaj na seznam
»