Časopis za pokrajino Posavje
14.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Minister Tonin obljubil sofinanciranje naložb v občini Brežice tudi v prihodnje

Objavljeno: Petek, 17.07.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
minister_tonin_v_obcini_brezice (15)

Minister Tonin med dajanjem izjave za medije, za njim župan Molan, namestnica predsednika GZ Brežice Martina Živič in poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec

V petek je občino Brežice na povabilo župana Ivana Molana obiskal minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki si je med drugim ogledal nove pridobitve in urejeno infrastrukturo, sofinancirano s sredstvi Ministrstva za obrambo (MORS).

Tonin: Župan Molan je trd pogajalec

MORS in Občina Brežice sta dogovor o medsebojnem sodelovanju pri posodobitvi vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki, v sklopu katerega je bilo dogovorjeno o skupnem vlaganju občine in MORS v lokalno infrastrukturo, podpisala že leta 2007, lani pa sta ista podpisnika kot pred 13 leti, župan Molan in bivši obrambni minister Karl Erjavec, s podpisom dodatka k omenjenemu dogovoru določila, da se Občini Brežice v letih 2019 in 2020 nameni skupno 800 tisoč evrov s strani MORS. In ravno o tem sporazumu je tekla beseda na srečanju brežiškega župana in aktualnega ministra Tonina.
minister_tonin_v_obcini_brezice (4)

Dogodek ob obisku ministra je potekal na brežiškem grajskem dvorišču, ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe koronavirusa.

Kot je slednji izpostavil v izjavi za medije na vhodu v brežiški grad, kjer je na dvorišču prej tudi nagovoril prisotne predstavnike gasilcev, so v zvezi z dogovorom izmenjali stališča, kaj je prioriteta za ministrstvo in kaj za občino. »Vsak mora narediti svoj del domače naloge, saj določene stvari potrebuje ministrstvo, določene pa občina,« je dejal in navedel, da je doslej MORS za različne projekte v brežiški občini prispevalo 4,5 milijona evrov, glede na sporazum pa se številke gibljejo med 300 tisoč in 600 tisoč letno. Kot je poudaril, sta se z županom dogovorila, da se bo sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje. »Moram priznati, da je župan trd pogajalec in se je brez popuščanja pogajal za svojo lokalno skupnost. Dogovor je, da se bo del sredstev namenil za urejanje infrastrukture, drug del pa za potrebe gasilcev. Na tak način se bomo skupaj trudili, da se razvija kraj in se gasilsko delovanje še dodatno okrepi v smislu nove opreme in znanja. Županu sem tudi obljubil, da lahko pričakuje najmanj takšna sredstva, kot so jih zagotovili že moji predhodniki, se bom pa maksimalno potrudil, da bi bila ta sredstva še višja,« je izjavil minister. Na srečanju z županom je izkoristil tudi priložnost in se mu kot predstavniku lokalne skupnosti zahvalil »za dober in topel sprejem vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki in tudi Slovenske vojske, kar kaže na dobro sodelovanje SV in lokalne skupnosti. Verjamem, da se bo dobro sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnosti.«

Prazna vojaška stanovanja bi radi spremenili v socialna oz. za mlade družine
minister_tonin_v_obcini_brezice (2)

Na glavni brežiški ulici so bila tokrat parkirana gasilska vozila na čelu z gasilsko avtolestvijo.


Župan Molan je navedel, da so imeli v zadnjih dveh letih dogovor, da se s strani MORS sofinancira infrastruktura v bližini vojašnice, v letih 2019 in 2020 po 400 tisoč evrov. Sem spadajo investicija na Črešnjicah, preplastitev ceste od Cerkelj ob Krki do Dolenje Pirošice, kjer so uredili tudi križišče, ter obnova lesenega mostu, ki se bo po njegovih besedah začela v teh dneh. Spomnil je še na dogovor, da se lani in letos nameni skupno 100 tisoč evrov za nabavo gasilskih vozil – v letu 2019 50 tisoč evrov za novo vozilo PGD Cerklje, v letu 2020 pa enak znesek za novo vozilo PGD Brežice. »S tem se bo ojačala operativna moč gasilskih društev v občini, predvsem pa so društva zdaj še bolj pripravljena na izvajanje raznih intervencij na letališču, četudi gre samo za vajo,« je pojasnil. Sporazum med občino in ministrstvom bo v prihodnje temeljil na nadaljevanju vlaganj v infrastrukturo pa tudi možnosti, da se del vojaških stanovanj v Brežicah, ki so prazna – teh je po županovih navedbah še osem –, prenese na Občino Brežice, ki bi ta stanovanja prenovila in jih namenila za socialna stanovanja oz. mlade družine. »Želeli bi tudi, da se zaradi vseh nevarnosti, ki smo jim ljudje tu ob meji izpostavljeni, gasilcem namenijo še dodatna sredstva, npr. za penila za gašenje in različne gasilske vaje v občini. Upamo, da se komisija, ki mora določiti kriterije za višino financiranja s strani MORS, sestane še do septembra in se še pred koncem tega leta podpiše dodatek k sporazumu, da lahko v občinskem proračunu nadomestimo lastna sredstva,« je poudaril Molan in ob koncu omenil, da v brežiški občini deluje tudi JGZ Letalski center Cerklje ob Krki, ki se mu pogodba izteka, »in ena od današnjih točk razprave med mano in ministrom je bila tudi ta, da se pogodba podaljša za naslednjih pet let, s čimer se bodo lahko še naprej nemoteno izvajale dejavnosti JGZ Letalskega centra«.

Ministru so ob tej priložnosti v zahvalo izročili zlato plaketo GZ Brežice, na Črešnjicah, Cerkljah ob Krki in Dolenji Pirošici pa si je ogledal tudi naložbe, ki so že bile izvedene do zdaj s pomočjo sredstev MORS.

R. R., foto: R. R. in Občina Brežice

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam