Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Minister za javno upravo s predstavniki posavskih občin

Objavljeno: Četrtek, 07.12.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSCN3429

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar (v sredini) se je udeležil srečanja s predstavniki posavskih občin.

V prostorih Občine Sevnica se je včeraj srečal v okviru obiska vlade v Posavju z župani posavskih občin in njihovih predstavnikov minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Gosta sta sprejela sevniški podžupan Janez Kukec in direktor občinske uprave Zvone Košmerl, saj je bil župan Srečko Ocvirk v omenjenem času srečanja z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem na ogledu poteka izgradnje nadvoza v Šmarju.

DSCN3438

Župan občine Krško mag. Miran Stanko, direktor sevniške občinske uprave Zvone Košmerl, podžupan sevniške občine Janez Kukec, župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak in podžupan občine Brežice Jure Pezdirc.

Minister Koprivnikar je v uvodu srečanja naštel nekaj tem za pogovor: »Nobene teme posebej ne bi izpostavljal, bi pa rad slišal, katere so razvojne perspektive v občinah, kaj se dogaja z zaposlovanjem, na socialnem področju, katere so želene spremembe na zakonodajnem področju, kako je z infratrukturnim razvojem, ki ga pripravljamo, skoraj 40 milijonov bomo namenili za sofinanciranje izgradnje širokopasovnega omrežja za pokrivanje ’belih lis’, ki so mogoče v bolj oddaljenih občinah še bolj problematične kot tistim, ki so bliže centru, saj se trudimo ohranjati enkomerno pokritost in dostopnost, saj je to osnova za razvoj tako gospodarstva kot dvigovanja osebnega standarda kvalitete življenja. Zanima me, kako je z zaposlovanjem, z zagotavljanjem ustrezne delovne sile, imamo morda tukaj kakšna strukturna neskladja. Zagotovo se ne bomo mogli izogniti problemu financiranja občin, povprečninam, zanima me, kakšno je finančno stanje občin, kaj predstavlja največje finančno breme občin ...«

V Krškem za obnovo in oživitev zapuščene stavbe nekdanje policijske uprave

Dialog je »odprl« župan občine Krško mag. Miran Stanko in izpostavil prazno stavbo bivše policijske uprave v Krškem, ki je v državni lasti, in bi jo bilo smiselno obnoviti, dokler popolnoma ne propade. Izpostavil je tudi problem iskalcev zaposlitve, med katerimi je večje število prebivalcev romske skupnosti in gradbenih delavcev ter starejših nad 50 let. Dotaknil se je tudi financiranja občin in povprečnine, ki bi morala biti višja. »Če ne bi bilo drugih virov, bi kar težko shajali,« je menil. Glede morebitne ukinitve Okrožnega sodišča v Krškem je minister za javno upravo dejal, da je dolžan zagotavljati racionalno delovanje javne uprave.

Nizke plače zaposlenih v gospodarstvu

Direktor sevniške občinske uprave Zvone Košmerl je dejal, da je v sevniški občini stopnja brezposlenosti nižja od slovenskega povprečja, a prav tako so nizke plače zaposlenih v gospodarstvu. »Prišli ste v okolje, kjer je doma še vedno industrijska proizvodnja, plače pa so nizke, so 15 odstotkov pod slovenskim povrečjem,« je orisal stanje in nadaljeval, da je za občine povprečnina zelo pomembna in prav tako razpisi za črpanje državnih ter evropskih sredstev, v katerih pa se »občine včasih ne najdejo«.

V Bistrici ob Sotli se zavzemajo za obnovo železniške povezave z Zagrebom

Župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak je dejal, da so ciljna skupina mladi, ki bi jih želela zadržati v domačem okolju, kjer je trenutno tudi 50 praznih kmetij, saj so se starejši odločili za bivanje v domu, prevzemnikov kmetij pa na žalost ni. Opozoril je na infarstrukturo, v katero se ne vlaga oz. premalo: »V letošnjem letu je bilo le nekaj preplastitev državnih cest, ki vodijo skozi našo občino.« Že 20 let si v občini, ki meji na sosednjo Hrvaško, prizadevajo za ponovno vzpostavitev železniške povezave Zagreb - Imeno, s čimer bi oživeli gospodarstvo in turizem v bistriški občini. »Konec koncev je do Zagreba le pol ure vožnje in gre le za 40 km oddaljen velik trg, milijonsko mesto, iz katerega bi lahko tudi z vlakom prišlo veliko turistov v naše kraje,« je pojasnil župan in pristavil, »jasno, nahajamo se na koncu prehranjevalne verige.«

Turizem in letališče v brežiški občini

Zdraviliški turizem in ob gradnji HE Brežice največje posavsko akumulacijsko jezero, ki povezuje krško in brežiško občino, sta turistično zanimivi in vabljivi področji, zato bi bilo smiselno razvijati dodatne potencialne, je menil podžupan občine Brežice Jure Pezdirc. Ena izmed priložnosti za nadaljnji razvoj občine in celotne posavske regije je tudi letališče Cerklje ob Krki, ki bi naj doživelo razvoj tudi na področju civilnega letalstva. »Brežice, Posavje, Slovenija postaja turistično zanimiva destinacija in to je priložnost našega razvoja,« je poudaril ter pohvalil razbremenitev mejnega prehoda Obrežje za avtobusne prevoze.

Ministrove zaključne misli

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je menil, da je potrebno iskati kompromise med racionalnostjo in ohranjanjem delovnih mest v lokalnih okoljih, kjer so priložnosti za razvoj tako mestnega okolja kot podeželja. Poudaril je pomen konstruktivnega sodelovanja in enotnega nastopa v lokalnem, državnem in globalnem svetu: »Če se v regiji ne morete dogovoriti med sabo, problema država namesto vas ne bo rešila, ker je to vaš problem. Včasih so res problem omejitve, a če boste konkretno definirali vsebino ponudbe in dali konkretno projekcijo, nek konkreten predlog, nek razvoj načrt, potem se začnejo iskati neka podporna sredstva. Najprej mora biti oblikovana ideja.« Dotaknil se je tudi centralizacije oz. decentralizacije, menil je, da naj bi se občine same dogovorile, kateri organ bo v kateri občini.

S. R.

 
« Nazaj na seznam
»