Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ministrica za delo v podjetju Willy Stadler

Objavljeno: Četrtek, 07.12.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_4435

Ministrica za delo dr. Anja Kopač Mrak (na sredini) v družbi vodje podjetja Willy Stadler Stankom Ančimrom in Irene Pirc iz Območne službe Zavoda za zaposlovanje

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak se je včeraj v Krškem udeležila srečanja z gospodarstveniki, v popoldanskih urah pa je obiskala podjetje podjetje Willy Stadler v Veliki vas iin ob zaključku obiska v Posavju še Dom starejših občanov Krško.

Ob obisku družbe Willy Stadler je ministrica dr. Anja Kopač Mrak pokazala odkrito odobravanje, ali kot nam je dejala, gre za eno od podjetji, ki služijo kot primer dobre prakse. V podjetju, v katerem izdelujejo kovinske konstrukcije, opaže za betoniranje, stroje za sortiranje odpadkov in obdelavo kovin, in na ogled katerega ministrico popeljal vodja obrata Stanko Ančimer, je namreč začelo usposabljanje pet žensk. Družba Willi Stadler namreč zelo dobro sodelujejo z Zavodom za zaposlovanje, s katerim so se dogovorili za usposabljanje brezposelnih oseb ter za izobraževanjem s Šolskim centrom Krško-Sevnica. Gre za, kot nam je podrobneje razložila Irena Pirc, direktorica Območne službe Zavoda za zaposlovanje Sevnica, ki se je pridružila ministrici pri obisku podjetja, za usposabljanje za ključavničarje/ke in varilce/ke: "V družbi Willy Stadler se zavedajo, da na tem področju primanjkuje moških na trgu delu, zato so predlagali usposabljanje žensk. Na usposabljanju je trenutno deset žensk in pet moških. Teoretični del so vključeni opravili v Šolskem centru Krško-Sevnica, medtem ko je v teku tudi že praktično usposabljanje na delovnih mestih, od tega je pet žensk v navedenem podjetju, januarja prihodnje leto pa jih bodo sprejeli še pet." Tiste ženske, ki bodo najbolje osvojile delovni proces v kovinski industriji, bodo tudi zaposlili, do sedaj pa so se, kot je povedal Stanko Ančimer, pri delu, ki je sicer bolj pisan na moško kot pa žensko kožo, presenetljivo dobro izkazale. Pirčeva je še povedala, da so ženske zelo motivirane, Ančimer pa, da je tudi za njihovo podjetje to nova izkušnja, a po prvih osmih dneh usposabljanja s pozitivnimi izkušnjami.

Dr. Anja Kopač Mrak nam je ob obisku še povedala, da se na ministrstvu v sodelovanju z Združenjem delodajalcev, GZS in drugimi pristojnimi institucijami in organizacijami zelo intenzivno ukvarjajo, kako premagati vrzeli na trgu dela. Med drugim bo sprejet Zakon o urejanju trga dela, ki bo pričel veljati s prihodnjim letom, kot je dejala, prispeval k hitrejši aktivaciji brezposelnih oseb z nižjo ali poklicno stopnjo izobrazbo. Gre za osebe, ki so praviloma zaposljive, a se za zaposlitev ne odločajo zaradi upravičenosti do denarnega nadomestila. Ti bodo tako po novem zakonu imeli možnost, da bodo še eno leto po zaposlitvi za polni delovni čas prejemali 20 odstotkov denarnega nadomestila: "S čimer jih želimo spodbuditi", je dejala Kopač Mrakova, "da se čim hitreje reaktivirajo na trgu dela."

B. M.
« Nazaj na seznam
»