Časopis za pokrajino Posavje
17.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mitja Markovič ostaja na Vidmu

Objavljeno: Četrtek, 21.06.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
BV8_4472

Na birmi v videmski župniji 9. junija ...

Današnji Posavski obzornik med drugim prinaša odmevno zgodbo o napovedani avgustovski premestitvi videmskega župnika Mitje Markoviča, ki pa je včeraj, ko je bil članek že v tisku, dobila nepričakovan preobrat – Markovič vendarle ostaja na Vidmu!

Članek povzema dogajanje v zadnjih mesecih, predvsem pa tednih, ko so videmski župljani ob več priložnostih poskušali prepričati celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška, naj priljubljenega Markoviča vendarle ne prestavi. Škof je imel namen narediti zamenjavo med videmskim župnikom in župnikom v Šentjurju pri Celju Vinkom Čončem, kljub večkrat izraženemu nezadovoljstvu tako videmskih župljanov kot samega Markoviča, ki se odločitvi zaradi obljubljene pokorščine škofu sicer ni upiral, pa od tega ni želel odstopiti.
BV8_4526

... je župnijski sodelavec Andreas Repše jasno izrazil nezadovoljstvo s škofovo odločitvijo o premestitvi Markoviča.


 
Župnijski sodelavci so se v upanju na njegovo posredovanje pri škofu v torek zvečer sestali še z dekanom in mu predstavili argumente, zakaj (še) ni čas za Markovičev odhod z Vidma. Slednji se je nato včeraj sam odpravil do 'nesojenega' naslednika Čonča in ga seznanil z dogajanjem v videmski župniji, zlasti z odporom večine župnijskega občestva do načrtovane zamenjave. Čonč, ki je sicer zaprosil za premestitev, je na podlagi tega poklical škofa Lipovška in ga seznanil, da glede na okoliščine želita oba ostati vsak na svoji dosedanji župniji, s čimer se je škof – strinjal. »Saga«, ki je dodobra razburila mesto in okolico, je tako – vsaj zaenkrat končana. Kot pravi Markovič, brez zmagovalcev in poražencev ter v okviru kulturne in argumentirane razprave, na kar je ves čas opozarjal.
 
P. P., foto: Miloš Kukovičič
« Nazaj na seznam