Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Molan: Ključno je stabilno delovanje občine

Objavljeno: Četrtek, 18.01.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_7331

Župan občine Brežice Ivan Molan

Brežiški župan Ivan Molan je na tradicionalnem ponovoletnem srečanju posavskih županov in predstavnikov medijev poudaril, da si v letu 2018 želi predvsem, da bi občina ostala čim bolj stabilna, delo na občini nemoteno potekalo in zavodi dobro delovali.

Občina Brežice bo v tem letu nadaljevala z izvajanjem nalog iz svoje pristojnosti in projekti, ki so se pričeli v letu 2017. Na področju šolstva se začenja gradnja vrtca pri OŠ Artiče, o čemer župan pravi, da bodo z investicijo v OŠ Artiče začeli postopoma, »kajti ne moremo si privoščiti 9-milijonske investicije naenkrat«. Nadaljevali bodo z urejanjem in gradnjo javne infrastrukture, namenjene čistemu okolju (kanalizacije), boljši dostopnosti in prometni varnosti po vseh krajih občine. Poseben izziv v tem letu bo razvoj turističnih vsebin in športno-rekreativnih dejavnosti na jezeru ob HE Brežice, za katere se že zanimajo tako organizacije kot posamezniki. »V prihodnosti vidimo še kar precej priložnosti pri razvoju turistične destinacije, predvsem brežiške v povezavi s Posavjem,« je dejal in dodal, da je pomembno tudi, da brežiško občino v slovenskem merilu in širše prepoznavajo kot aktivno, perspektivno in razvojno.

Glede na to, da se počasi izteka aktualni mandat župana, smo prvega moža brežiške občine prosili, da ga oceni. »Ta mandat je bil zagotovo eden najzahtevnejših. Začelo se je z begunsko krizo, ki je bila posebnost naše občine in je zahtevala posebne napore tako mene kot župana kot tudi vseh služb v sistemu zaščite in reševanja. Druga stvar pa je množično zmanjševanje sredstev s strani vlade, začenši z letom 2012,« je pojasnil. Temu so morali prilagoditi kompletno poslovanje občine. Po njegovih besedah so bili pred težko nalogo – ali drastično zmanjšati sredstva društvom, projektom, za izobraževanje ali najti nek kompromis, o čemer je bilo treba prepričati tudi občinski svet. »Na koncu mi je uspelo pridobiti zadostno število svetnikov, ki so s treznimi odločitvami uspeli zagotoviti potrebno stabilnost občini in njen razvoj. Kompromis je bil, da nismo šli v zmanjševanje sredstev društvom, smo pa delno zmanjšali sredstva za investicije in povečali zadolževanje,« je povedal. Kljub vsemu so nadaljevali z že začetim delom, kar označuje za uspešno. Kot pravi, je sicer sama dinamika investicij počasnejša, »kajti v zadnjih štirih letih je bilo v primerjavi s prejšnjimi mandati zagotovo za 12 milijonov manj investicij. Če do tega ne bi prišlo, bi imeli že danes zaključeni investiciji v OŠ Artiče in OŠ Globoko, a se je vse skupaj zamaknilo.« Ključno po njegovem je, da nadaljujejo z investicijskim ciklom in programi. Omenil je še, da je pomembno v brežiški prostor zarezala tudi HE Brežice, v zvezi s katero je bilo veliko usklajevanja in so šle zadeve bistveno počasneje od načrtovanega. Pravi, da bo imela občina še ogromno dela, da v dogovoru z državo zagotovi poplavno varnost in začne razvijati vsebine, ki bodo predstavljale dodatno turistično ponudbo. »Ključnega pomena je, da imamo zelo stabilno delovanje vseh služb in zavodov, kar nam je prineslo določene rezultate, saj so nas ocenili kot eno najboljših občin v Sloveniji, tudi gospodarstvo, kmetijstvo in turizem so dobili svoj zagon. S stabilnostjo omogočamo dvig življenjskega standarda in kvalitete storitev v občini Brežice,« je še povedal in bil med vsemi posavskimi župani pri vprašanju, ali bodo jeseni znova kandidirali na županskih volitvah, najbolj jasen – potrdil je, da se bo potegoval za nov, že njegov četrti polni mandat.

R. R.
« Nazaj na seznam