Časopis za pokrajino Posavje
31.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Most Brod: ojačali so še konstrukcijo; v četrtek tehnični pregled

Objavljeno: Torek, 07.01.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
most-obnova-kostrukcija (8)

Dela so lahko opravili le tako, da sta šla dva delavca v neoprenskih oblekah v vodo.

'Saga' o že skoraj pet mesecev zaprtem mostu čez reko Krko na Brodu pri Podbočju se nadaljuje. Delavci podjetja KT Tršinar danes zaključujejo zamenjave oz. ojačitve horizontalnih povezav na konstrukciji mostu, kot jih je pri pregledu mostu 18. decembra zahteval projektant Direkcije RS za infrastrukturo.

Potem ko je omenjeno podjetje, ki dela izvaja kot podizvajalec podjetja CGP, sredi decembra v le nekaj dneh izvedlo obnovo vozne površine in varnostne ograje mostu, dodatnih ojačitev konstrukcije zaradi visokega vodostaja Krke med prazniki ni bilo možno izvesti, k sreči pa je reka po novem letu toliko upadla, da so v ponedeljek lahko pričeli z deli. Pri tem morata po dva delavca v neoprenskih oblekah stati v približno 5 stopinj Celzija mrzli vodi, drugi jima asistirajo bodisi z mostu bodisi s pomočjo čolna. Dodatne povezave so namestili na večino t. i. mostnih koz, nekatere pa so zgolj pričvrstili nazaj. Po zaključku del bodo o tem obvestili direkcijo, ki ima kot upravljavec mostu v rokah 'škarje in platno'.
most-obnova-kostrukcija (1)

Podjetje CGP zdaj namešča prometno signalizacijo.


 
Delavci podjetja CGP pa so danes začeli s postavitvijo oz. nameščanjem prometne signalizacije, s katero bo urejen izmenični enosmerni promet preko mostu ter ločena vozna površina od hodnika za pešce, ki so ga uredili ob eni strani ograje mostu. Dela bodo po besedah predstavnika podjetja končana v teh dneh.
 
Pred dokončnim odprtjem mostu, ki ga tamkajšnji krajani že nestrpno pričakujejo, bo treba seveda opraviti še birokratske postopke – opravljena dela mora pregledati najprej predstavnik Direkcije za infrastrukturo, nato pa še inšpektor, ki je avgusta lani izdal odločbo o zaprtju mostu in jo lahko edini tudi odpravi. V KS Podbočje in v strokovnem odboru, ki ga je za reševanje problematike mostu imenovala KS, upajo, da bodo postopki hitro stekli in da bo most odprt še v tem tednu. Spomnimo: strokovni odbor je že pred prazniki na Direkcijo RS za infrastrukturo naslovil dopis, v katerem je zahteval, da se ga nemudoma sprosti za promet oz. za lažja vozila, a se na direkciji nanj niso odzvali.

V četrtek tehnični pregled

Kot smo izvedeli naknadno, je za jutri 9. januarja, sklican tehnični pregled mostu, na katerem bodo preverili, ali je most saniran v skladu s popisom materiala in del projektanta ter ali so dela dobro izvedena. "Pričakuje se, da je most saniran v skladu s popisom materiala in del projektanta ter da so dela dobro izvedena. Danes naj bi bila postavljena še prometna signalizacija, s katero bo določen režim vožnje čez most. Obstaja velika verjetnost, da bo most odprt že jutri ali v petek," je sporočil predsednik strokovnega odbora dr. Martin Kodrič.

P. P.
 
« Nazaj na seznam