Časopis za pokrajino Posavje
3.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Bizeljskem obeležili krajevni praznik, izbrali vinsko kraljico in martinovali

Objavljeno: Ponedeljek, 11.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik_ks_bizeljsko_krst_mosta_in_vinska_kraljica (9)

Plesalo in pelo se je do zgodnjih jutranjih ur ...

Na Bizeljskem so minulo soboto pred ponedeljkovim godom sv. Martina, ki je tudi praznik krajevne skupnosti, ko se na ta dan spominjajo izgona 3011 Bizeljank in Bizeljancev leta 1941, pripravili prireditev ob krajevnem prazniku, na kateri so se s podeljenimi plaketami in priznanji za njihovo požrtvovalno delo in trud zahvalili kar sedmim organizacijam oz. posameznikom.

»Veliko del je še ostalo, saj nismo imeli zagotovljenih finančnih sredstev«

Na prireditvi, ki je potekala pod šotorom pred zadružnim domom, je predsednica sveta KS Bizeljsko Mateja Kmetič v svojem nagovoru uvodoma omenila, da jim je v zadnjem letu uspelo izvesti nekaj manjših investicij, ki so si jih zadali, nekaj pa jih je še v izvajanju. Naštela je, da je bil konec lanskega leta moderniziran cestni odsek proti Marku Kostevcu v Janeževi gorci v dolžini 130 metrov, odsek Malus–Pleterski v Drenovcu v dolžini 170 metrov, odsek v Bukovju proti Bojanu Lupšini v dolžini 61 metrov ter odsek v Stari vasi proti Vladu Staroveškemu v dolžini 160 metrov. V izvajanju je še sanacija prvega ovinka v Gregovcah. Dodala je, da so sanirali kar nekaj poti po neurju, navažali gramoz, poskrbeli, da v času zimskih razmer ni bilo nikakršnih težav, obnovili klopce na pokopališču Bizeljsko. »Veliko del je še ostalo, saj nismo imeli zagotovljenih finančnih sredstev,« je priznala. Omenila je še, da so bile s strani občine modernizirane naslednje ceste: proti Vidu Kelharju na Vidovi poti v dolžini 170 metrov, odsek Toplišek–Gregorič–Kelhar na Vinarski cesti v dolžini 170 metrov, cestni odsek Kovačič–Hudina–Sodič v Dramlji v dolžini 1000 metrov ter odsek proti lovski koči v dolžini 400 metrov, ki je trenutno še v izvajanju. Saniranih je bilo več plazov, eden izmed večjih je bil v Stari vasi blizu stanovanjske hiše Tomija Liparja.

praznik_ks_bizeljsko32

Predsednica sveta KS Bizeljsko Mateja Kmetič med predajo priznanja KS Bizeljsko Zdravki Kampijut

Kmetičeva je izrazila veselje, da imajo v svojem kraju zdravstveni dom in lekarno, pri čemer je bila letos končana energetska sanacija Zdravstvene postaje Bizeljsko in na novo opremljena zobozdravstvena ordinacija. »Ker smo si v letu 2019 zadali kar velike načrte, ki pa jih zaradi premalo finančnih sredstev nismo mogli izvesti, bomo poskrbeli, da bodo dokončani v letu 2020,« je obljubila in dodala, da po načrtih KS Bizeljsko ni bil saniran drugi ovinek v Gregovcah in asfaltirana pot Balon - Bela gorca–Kampijut na Pišeški cesti, nerealizirana ostaja tudi idejna zasnova za izgradnjo mrliške vežice v Orešju. Povedala je še, da je treba sanirati dotrajane betonske hodnike na pokopališču, trudili se bodo, da se obnovi zadružni dom. Načrt, ki je sicer delno že v izvajanju, je tudi optika do slehernega gospodinjstva v kraju. Po zagotovilih izvajalca naj bi se to zgodilo do konca leta 2022, je navedla. Za naslednja leta je v načrtih tudi pločnik v Stari vasi, nadaljevanje obnove Vinarske ceste, asfaltiranje vseh javnih poti, ki vodijo do stanovanjskih hiš, sanacija dotrajanih asfaltnih poti, pločnik v Zgornji Sušici ter od Župjeka do Cvetkovega ovinka, kanalizacija v centru Bizeljskega itd.

Pereči problematiki ekološki otoki in zaraščene ceste

Kmetičeva je ob tej priložnosti opozorila na problematiki, ki sta zelo pereči na Bizeljskem. Prva zadeva so ekološki otoki, ki so menda najbolj problematični v celi občini. »Prosim, da pravilno odlagate odpadke in tudi v posode, ki so namenjene temu, ne pa jih puščati zunaj in tako kaziti okolico,« je opozorila. Druga zadeva so zaraščene ceste oz. vejevje sega iz privatnih parcel na vozišče: »Prosim vse, ki se najdete v tem, da vejevje obsekate in počistite, kajti v nasprotnem primeru ne bo možno odvažanje smeti in tudi izvajanje zimske službe.«

Vabilu na prireditev se je odzval tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je izpostavil infrastrukturo kot eno pomembnejših v KS Bizeljsko, ki ima veliko cest, ravno tako zahteven teren, zato se večkrat zgodi, da treba vmes sanirati kak manjši plaz ali kaj podobnega, je dejal. Omenil je še, da Občina Brežice skupaj z Občino Bistrica ob Sotli s pomočjo evropskih sredstev načrtuje projekt hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema, v sklopu katerega bodo v naslednjih letih zamenjali marsikatero vodovodno cev tudi v bizeljski KS. »Ste eni redkih, ki imate v kraju svoj zdravstveni dom, lekarno, zdravnika in zobozdravnika. Vidimo lahko, da marsikatera občina tega več nima, zato je zdravstvena postaja v kraju izjemnega pomena,« je poudaril ter omenil še dobro sodelovanje občine s krajevno skupnostjo, šolo in društvi na Bizeljskem.

Tri plakete in štiri priznanja

praznik_ks_bizeljsko39

Letošnji nagrajenci KS Bizeljsko s predsednico Kmetičevo in tajnico Barkovičevo

Ob krajevnem prazniku je predsednica sveta KS ob pomoči tajnice KS Natalije Barkovič podelila tri plakete in štiri priznanja KS Bizeljsko. Letošnji prejemniki plaket so Športno društvo Bizeljsko ob 40-letnici delovanja (plaketa je bila podeljena že prej, v imenu društva se je zahvalil predsednik Matej Šekoranja), Prostovoljno gasilsko društvo Orešje ob 70-letnici (plaketo prevzel član društva Marko Zagmajster) in Prostovoljno gasilsko društvo Stara vas ob 100-letnici (plaketo prevzel poveljnik društva Matej Rožman). Priznanja KS so prejeli: Zdravka Kampijut, predsednica Društva kmetic Brežice in že več kot 20 let članica aktiva kmečkih žena Bizeljsko, ki že vrsto let z družino soustvarja zgodbo Turistične kmetije Balon - Bela gorca, na kateri so letos že 13. pripravili razstavo in ocenjevanje bizeljskega ajdovega kolača, za katerega promocijo in vedno večjo prepoznavnost je zaslužna prav Kampijutova, ki je pred leti s svojimi stanovskimi kolegicami prišla na idejo, da bi izpostavili določeno tradicionalno, lokalno jed in jo tako obvarovali pred pozabo; Ljudski pevci Bizeljsko (v njihovem imenu vodja Jože Veršec), ki med drugim od leta 2012 tradicionalno organizirajo srečanje ljudskih pevcev Veseli hribček v spomin Antonu Martinu Slomšku, ki je med službovanjem na Bizeljskem napisal ali priredil marsikatero priljubljeno pesem, ter s tem ohranjajo ljudsko petje v kraju; Anica Travnikar, dolgoletna članica Turističnega društva Bizeljsko, ki predstavlja društvo na raznih prireditvah in sejmih doma in po Sloveniji, je tudi aktivna članica aktiva kmečkih žena Bizeljsko, Društva upokojencev Bizeljsko, Društva Metuljčica Novo mesto in KO Rdečega križa Bizeljsko ter sodeluje pri projektu Starejši za starejše, nepogrešljiva je tudi na vseh petih tradicionalnih pohodih po pešpoteh TD Bizeljsko; ter Mira Rajterič, predsednica KO RK Bizeljsko in DU Bizeljsko, ki ima izredno razvit čut za starejše, ljudi v stiski in socialno ogrožene, le-te tudi obiskuje in poskrbi, da dobijo ustrezno pomoč, s pomočjo prostovoljk vsako leto v decembru organizira srečanje starostnikov.

praznik_ks_bizeljsko_krst_mosta_in_vinska_kraljica (19)

Brežiški podžupan Bogdan Palovšnik je okronal 6. vinsko kraljico Bizeljskega Karin Dobravc Škof.

Predsednik KO ZBV NOB Bizeljsko Martin Najger je prav tako nagovoril navzoče in med drugim omenil, da je med drugo svetovno vojno padlo 18 Bizeljancev. V kulturnem programu so nastopili učenke OŠ Bizeljsko, otroški pevski zbor bizeljske šole pod vodstvom Vilka Ureka (zbor je prepeval pesmi s krajevno tematiko, med drugim tudi dve, ki sta ju napisala domačina Ivan Mihelin in Blaž Zagmajster), Ljudski pevci Bizeljsko in Ženski pevski zbor Mravljice Bizeljsko pod taktirko Anite Veršec. Povezovalki programa sta bili Doroteja Lipej in Ana Travnikar.

Martinov sejem in izbor 6. vinske kraljice Bizeljskega

praznik_ks_bizeljsko_krst_mosta_in_vinska_kraljica (29)

Vse dosedanje vinske kraljice Bizeljskega

V zadružnem domu je v nadaljevanju dneva potekal Martinov sejem s predstavitvijo lokalnih ponudnikov, predvsem proizvodov turističnih kmetij, ki jih na Bizeljskem ni malo. Večer pa je bil rezerviran za razglasitev nove, že šeste vinske kraljice Bizeljskega. Andrejo Mihelin, ki je nosila lento 5. vinske kraljice, je nasledila Karin Dobravc Škof, ki bo tako v naslednjem letu zastopala sam kraj Bizeljsko kot tudi vse njegove znamenitosti, še posebej odlična vina. Krono ji je nadel podžupan občine Brežice Bogdan Pavlovšnik in ji zaželel uspešno delo v korist bizeljskega vinogradništva. Prejšnji vinski kraljici Mihelinovi je zahvalo izrekel predsednik Društva vinogradnikov Bizeljsko Blaž Zagmajster. Ob predaji krone sta s svojo prisotnostjo izkazali čast tudi svečinska vinska kraljica Jožica Gornik in kraljica metliške črnine Melanie Miketič. Na odru so se jim pridružile še vse dosedanje bizeljske kraljice. V njihovem imenu je novi izbranki nekaj spodbudnih besed namenila Marija Krivec, ki je svoje poslanstvo zavzeto opravljala v letu 2017. Program je povezovala Doroteja Šekoranja, ki je bila prva kraljica.Sledila sta še tradicionalni krst mošta – krstil ga je domači župnik Vlado Leskovar – in veliko martinovanje do jutranjih ur pod šotorom z ansamblom Nemir.

R. R., foto: R. R. in Lea Babič
« Nazaj na seznam