Časopis za pokrajino Posavje
23.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Bizeljskem odprli prenovljeno zobozdravstveno ambulanto

Objavljeno: Ponedeljek, 02.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
otvoritev_prenovljene_zobozdravstvene_ambulante_na_bizeljskem18

Prenovljeno zobozdravstveno ambulanto sta s prerezom traku odprla župan Ivan Molan in direktor ZD Brežice Dražen Levojević.

Na Bizeljskem so na prvi septembrski ponedeljek odprli prenovljeno zobozdravstveno ambulanto za odrasle in mladino, s katero od avgusta dalje po upokojitvi koncesionarke upravlja Zdravstveni dom Brežice, ki je poskrbel tudi za nakup nove opreme v ambulanti.

otvoritev_prenovljene_zobozdravstvene_ambulante_na_bizeljskem38

Zobozdravnica Jelena Račanović, dr. dent. med. (levo), in njena asistentka Jadranka Iljaž ob novem zobozdravstvenem stolu

1. aprila letos je ZZZS začasno prenesel program zobozdravstva odraslih in otrok na Bizeljskem na ZD Brežice v obsegu enega tima, trajno pa so ga prenesli s 1. avgustom, ko se je upokojila zobozdravnica koncesionarka Janja Nikolić. ZD Brežice je takrat sprejel odločitev, da bodo izvedli obnovo zobozdravstvene ambulante. Po besedah direktorja Dražena Levojevića so se odločili za nakup novega zobozdravstvenega stola z intraoralnim rentgenom, posodobitev pohištvene in računalniške opreme ter druge medicinske opreme, ki je potrebna za delovanje ambulante (sterilizator in mešalec amalgama). »Še bolj pomembna kot sama oprema je kadrovska zasedenost ambulante, v kateri dela delno prenovljen tim, in sicer zobozdravnica Jelena Račanović, dr. dent. med., ki je vodja tima, in zobozdravstvena asistentka Jadranka Iljaž, domačinka, ki bo vezni člen med prejšnjo ambulanto in uporabniki na terenu,« je opisal in navedel, da so za investicijo namenili dobrih 45 tisoč evrov ter z Občino Brežice uredili prenos prostorov v uporabo. Ambulanta deluje v prostorih, katerih lastnica je občina, ki je le-te oddala v brezplačen najem ZD Brežice. Obratuje v dopoldanskem (torek, četrtek in petek) ter popoldanskem času (ponedeljek in sreda).

otvoritev_prenovljene_zobozdravstvene_ambulante_na_bizeljskem6

Otvoritev so s hudomušnimi pesmimi o zobozdravniku in zobeh popestrile učenke OŠ Bizeljsko.

Župan Ivan Molan je povedal, da si na občini želijo, da imajo občani kvalitetne zobozdravstvene storitve, najprej seveda v zdravstvenem domu, želijo pa si tudi, da so zobozdravstvene ambulante razpršene po ostalih krajih v občini. »Te ambulante so predvsem po osnovnih šolah in so namenjene tako otrokom kot krajanom, tu na Bizeljskem pa imajo tudi zdravstveni dom, v katerem se nahajajo zdravnik koncesionar, zobozdravnik in lekarna,« je dejal župan in dodal: »S tem bomo omogočili boljšo zobozdravstveno oskrbo bizeljskim osnovnošolcem in vsem ostalim v tem kraju, sem bodo lahko prihajali tudi učenci iz Pišec.« Omenil je, da je občina obnovila tudi celotno stavbo zdravstvenega doma, ki je bil že v slabem stanju, za kar so namenili približno 230 tisoč evrov.

Kot je še dejal župan, ima občina v načrtih, da bo v bližnji prihodnosti stekla obnova zdravstvenega doma v Brežicah, pri čemer so se dogovorili, da presežek v blagajni Lekarne Brežice, ki ga nekatere občine dajejo v svoj proračun, v tem primeru pustijo lekarni, tako da bo namenjen gradnji novih prostorov lekarne, s čimer se bo zdravstveni dom dozidal, na sedanji lokaciji lekarne pa bodo prostori po novem namenjeni zdravstvenemu domu. Z ZD Brežice se skupaj prijavljajo na razpise, tako bo še v tem letu prišlo do nakupa novih vozil, ravno tako skupaj kandidirajo za določena evropska sredstva, na podlagi česar so v Brežicah dobili Center za krepitev zdravja, ki je omogočil nove zaposlitve, s temi sredstvi so bili obnovljeni tudi prostori v sklopu nogometnega stadiona v Brežicah, kjer se Center za krepitev zdravja nahaja, je še razložil župan.

Dogodek so s petjem in glasbo pospremili učenci OŠ Bizeljsko pod mentorstvom Vilka Ureka, povezovala ga je Bojana Zevnik, po otvoritvi pa je sledila še pogostitev, za katero so poskrbele članice bizeljskega aktiva kmetic.

R. R.
« Nazaj na seznam