Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na dobrodelnem koncertu zbrali skoraj sedem tisoč evrov

Objavljeno: Petek, 08.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Dobrodelni koncert OZRK Sevnica (7)

Na dobrodelnem koncertu so nastopile tudi tri sestrice iz Boštanja ...

Sedmi dobrodelni koncert Območnega združenja Rdečega križa Sevnica, ki je v sredo zvečer potekal v sevniškem športnem domu, je privabil lepo število dobromislečih ljudi s čutom za dobrodelnost, ki so skupaj z vstopnicami in kupljenimi srečkami darovali v dober namen - za pomoč socialno ogroženim družinam v občini Sevnica.

»Dobrota je naš notranji glasnik in svetovalec. Kolikor poslušamo njen nasvet, toliko imamo notranjega miru in sreče, je dejal dr. Anton Trstenjak, eden najpomembnejših soustvarjalcev evropske humanistične misli 20. stoletja. Tega se še kako dobro zavedajo strokovne sodelavke in sodelavci Območnega združenja Rdečega križa Sevnica, ki so se tudi letos lotili dobrodelnega projekta pod geslom ’Občani Sevnice, stopimo skupaj!’. S prošnjami za donacije so se obrnili na podjetja in posameznike, nabrali bogate dobitke za srečelov in pripravili osrednji dogodek – dobrodelni koncert. Srčno upajo, da bodo njihova prizadevanja obrodila sadove, vsa z enim namenom, pomagati soobčanom občine Sevnica, ki se znajdejo v položaju, ko sami ne zmorejo več. Zbrana sredstva bodo namenjena nakupu paketov pomoči,« je nagovoril zbrane povezovalec dobrodelne prireditve Oskar Zoran Zelič ter v nadaljevanju napovedal in predstavil glasbene izvajalce, ki so se za dober namen odpovedali honorarju.

Dobrodelni koncert OZRK (1)

... člani skupine Corona's, kjer nežnejši spol skupine prav tako prihaja iz Boštanja.

Prvi se je predstavil narodno zabavni ansambel Dobri prijatelji iz Brežic, katerega začetki segajo v leto 1968, ko so člani delovali kot trio, a kmalu zatem so se razširili v kvintet, v zadnji letih pa se občasno zberejo na vajah in obujajo stare spomine. Najraje preigravajo in zapojejo skladbe bratov Avsenik in s tremi – Lepo je biti muzikant, Cvetoče tulpe in njihovo priredbo narodne pesmi Kaj mi nuca planinca – so se predstavili tudi v Sevnici.

Z nastopom je navdušil tudi dekliški trio, ki ga sestavljajo tri sestrice – Tinkara, Patricija in Katjuša Udovč iz Boštanja. Tinkara je dijakinja 2. letnika 1. gimnazije v Celju, Patricija in Katjuša sta učenki 8. oz. 3. razreda Osnovne šole Boštanj. Tinkara igra klavir in obiskuje Glasbeno šolo Sevnica, smer solo petje. Patricija in Katjuša sta citrarki. Njuna mentorica je Jasmina Levičar. Priložnostno združijo moči za glasbeni nastop in na tokratem so se predstavile s pesmijo Kako raste mama in z nepozabno skladbo iz slovenskega celovečernega filma Cvetje v jeseni.

Dobrodelni koncert OZRK  (7)

Sekretarka OZRK Sevnica Mojca Pinterič Krajnc je zbranim na dobrodelnem koncertu sporočilo višino zneska za dobrodelne namene.

V nadaljevanju večera se je predstavil ansambel Dolenjskih 5 iz Šentruperta na Dolenjskem, ki je začel s svojim delovanjem leta 2015. Po sestavi je kvintet, kar je redka zasedba, ki jih v tem delu Slovenije ni prav veliko, a kljub temu zelo radi, kot se za prave Dolenjce spodobi, zaigrajo tudi na diatonično harmoniko. Ponosni so na svojo najlepšo članico ansambla, pevko Hano, ki kvintetu daje svež pridih. Ponosni so tudi na letošnje 2. mesto, ki so ga osvojili na festivalu narodno-zabavne glasbe Števerjan 2019 s pesmijo Ne bodi taka reva, ki so jo zaigrali tudi na sevniški dobrodelni prireditvi in poleg omenjene še Pesem o Dolenjski in Jaz sem ta.

Večer sta obogotila tudi glasbena zanesenjaka, Elizabeta in Dragutin Križanić, zakonca, ki z glasbo že več kot 35 let soustvarjata in bogatita brežiški kulturni prostor tudi na področju glasbene vzgoje mlajšega rodu.

Ansambel Vrli muzikanti iz Oplotnice, ki deluje šele od lasnkega leta, je poskrbel za poskočne viže v skladbah Slovenska pesem, Moja punčka in Igrala si ljubezen. S slednjo so se predstavili na festivalu Števerjan, na festivalu Graška gora pa so z njo osvojili Zlatega pastirčka strokovne komisije, nagrado občinstva in nagrado za najboljšo melodijo festivala.

Kot predzadnja na velikem odru se je predstavila skupina Corona’s, ki je nastala iz boštanjske vokalne skupine Corona, ki je v letih delovanja postavila na oder tudi unikatne glasbene predstave – zadnjega so Coronke uprizorili v jubilejnem 25. letu z naslovom Četrtinka s Coronkami. Takrat so k sodelovanju povabile še dva odlična glasbenika, Borisa Pokorna in Janeza Hameršaka, in iz njihovega glasbenega sodelovanja je spontano nastala še mešana vokalna skupina Corona's. Članice in člana zasedbe so zapeli I'll never smile again, Mavrica ljubezni in Šuštarski most.

Prijeten in živahen večer je z glasbenim nastopom zaključil nodnozabavni ansambla Zadetek iz Pesnice pri Maroboru, sestavljen iz treh članov. So avtorji in izvajalci kar nekaj svojih melodij in na letošnjem Števerjanu so v hudi konkurenci postali najboljši ansambel festivala Števerjan 2019 s pesmijo Mamina pesem, z njo pa so prejeli tudi nagrado občinstva. V sevniški športni dvorani so se predstavili s skladbami Muzikanti in Mamina pesem ter še tremi iz bogate zakladnice slovenske narodnozabavne glasbe.

Pred razglasitvijo zbranih sredstev v dobrodelne namene so občinstvo nagovorili predsednica Območnega združenja Rdečega križa Sevnica Breda Drenek Sotošek, župan Srečko Ocvirk in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin. Posebno prisrčen pa je bil trenutek, ko je bilo znano, koliko sredstev bo omogočilo pripravo prehranskih in ostalih paketov za socialno ogrožene – skupaj z donacijami, prostovoljnimi prispevki in nakupom srečk je bil kočni znesek 6.700 evrov.

S. R., foto: D. Bijec, T. Lisec


 
« Nazaj na seznam