Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Drnovem obnovili vaško štirno

Objavljeno: Torek, 04.07.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_8594

Vodo iz štirne je »napumpal« domačin Vinko Račič, z njo pa sta nazdravila člana sveta KS Krško polje Jani Mesinger in Alojz Bogolin.

Osrednji dogodek ob letošnjem prazniku Krajevne skupnosti Krško polje je bila petkova otvoritev vaškega vodnjaka oz. štirne na Drnovem oz. v delu vasi, ki mu pravijo »Pajse pule« (narečno za Pasje polje).

Zbrane v rahlo deževnem poznem popoldnevu je pozdravil podpredsednik sveta KS Krško polje, ki združuje vasi Drnovo, Brege, Mrtvice in Vihre, Jani Mesinger, o pomenu vaških vodnjakov v zgodovini pa je nekaj povedala Darja Hrastelj. Kot je zapisal domačin, sicer pa arheolog, Jernej Rihter, imajo na Drnovem štiri vaške štirne, tokrat obnovljena pa je najmlajša med njimi, saj je bila zgrajena leta 1909, v obdobju, ko je bilo v 16 letih v vasi kar devet požarov.
DSC_8571

Pasjepoljska štirna

»Novozgrajeno štirno sta po ljudskem spominu 8. februarja 1909 odprla mladoporočenca Dornik z bližnje kmetije,« je povedal. Pasjepoljska štirna (ime je ta predel dobil po eni izmed kmetij, na kateri naj bi skrbeli za lovske pse velikovaškega graščaka Riharda Auersperga) ima grajen kamnit obod do globine 4,5 m, nadaljnih 7 metrov pa je sesalna cev, zabita v prodno podlago, kjer na okoli 12 metrih poseže v podtalnico. Grajena je iz ploščatih, rožnato obarvanih lomljencev. S pomočjo soseske so jo letos obnovili, pri čemer je ročaj črpalke še originalen, drugi deli pa novi. »To je pomemben pomnik o preteklosti oz. o načinu preskrbe z vodo, ki ga je vredno ohranjati,« je še dejal Rihter. V načrtu imajo obnovo vseh vaških štirn, vključno z osrednjo, ki je zasuta na cestnem otoku pri gasilskem domu.
 
V krajevni skupnosti je sicer trenutno osrednji projekt pridobivanje dokumentacije za izgradnjo krajevnega doma na Mrtvicah, ki bo v naslednjih letih potekala po fazah. Ob krajevnem prazniku so pripravili še tradicionalni blagoslov konj pred cerkvijo Janeza Krstnika na Drnovem, turnir v malem nogometu za mladino, člane in veterane na Mrtvicah, rekreativno kolesarjenje, v nedeljo pa bodo v cerkvi na Vihrah praznovali še urhovo.

P. P.
« Nazaj na seznam
»